Przegrzewanie się amd semprona 3000+ a wiatraczek

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Przegrzewanie się amd semprona 3000+ a wiatraczek

Post autor: Brzozza93 » 30 paź 2006, 10:08

Mam taki problem :mrgreen: : Gdy mój komputer pracuje z 100% obciążeniem przez jakieś 10 min, po prostu bez ostrzeżenia wyłącza się.
Komputer jest nowy (mam go od sierpnia), mam AMD Semprona 3000+ 1,81 GHz, win xp sp2.
Od razu po wyłączeniu (z przegrzania) ma jakieś 60°C :roll: . Czy to jest wina wiatraczka że za słaby?
Jeśli tak to chyba wina firmy składająccej kompy ( www.gral.pl ) że źle wentyla dobrali do procka i wtedy czy takie coś można reklamować? (spzedawca sam proponował konfigurację przynajmniej w kwestii procesora i wiatraczka)
Albo chociaż dajcie jakieś pomysły żeby temu zapobiec... :mrgreen:

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 30 paź 2006, 11:17

Jak na moją wiedzę to po między procesorem a radiatorem chyba brakuje pasty termo przewodzącej. I pytanie czy wentylator pracuje tak jak powinien?

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 30 paź 2006, 17:00

powinieneś zastosować dodatkowy wiatrak w pokrywie obudowy, czyli tzw. `komin'

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 30 paź 2006, 18:57

też mam semprona 3000+ i według mnie 60°c to jeszcze jest ok. ja w biosie ustawiłem na 80°c

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 paź 2006, 19:39

nie przesadzasz? możesz mieć procek z serii która nie wytrzyma 80 stopni lepiej ulepsz chłodzenie a granica na 60 stopni - moja rada (mój wujek ma sklep komputerowy i mówił kiedyś że dla tekiego procka jak mój bezpieczna granica - 55 stopni mam athlona xp 1700

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 30 paź 2006, 22:47

Mam boxowy wentyl na Sempronie 64 3000+ S939. W stresie nie miałem nigdy powyżej 53 stopni. Zatem wina leży po stronie montarzysty - brak pasty, a mógł nawet tego wentylatora nie podłączyć! No chyba, że trafiłeś na wadliwie skonstruowany procesor. Zdarzają się takie sztuki, której pokrywka na rdzeniu jest zbyt daleko i lukę tą wypełnia pasta - która w takim przypadku tego zadania dobrze nie spełnia.

Dodatkowo, polecam w BIOS (choć powinno się to inaczej nazywać :???: ) włączyć jakąś opcję Smart Fan, a w systemie Windows XP ustawić profil "Minimalne zarządzanie energią". Wtedy to BIOS będzie kontrolował obroty wentylatora w zależności od temperatury, a system Cool'n'Quiet będzie obniżał napięcie i taktowanie rdzenia w zależności od obciążenia procesora. Proste i skuteczne... Przy założeniu, że sterownik dla procesorów AMD64 został zainstalowany w systemie.

Jak piszę te słowa to wentylatora nie słychać, temperatura procesora ok. 28 stopni, taktowanie rzeczywiste na poziomie 1GHz. Jeśli włącyłbym np. NFS2Ug to procesor po paru sekundach stopniowo wraca do domyślnych 1,8GHz i grać będzie można normalnie nie zauważając żadnych różnic w prędkości komputera. :lol:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 31 paź 2006, 13:18

Możliwe że się mylę bo mnie się nigdy procek nie grzeje się do takich temperatur. Wiem że zwykłe układy scalone wytzymują 150 ,a przecież procek to też układ i chyba nie stopi się przy 80°C?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 31 paź 2006, 15:53

80 stopni celcjusza to dla niego bardzo dużo. może pisze głupoty więc mnie poprawcie: słyszałem że struktura nie nagrzewa się równomiernie, więc tp chyba dlatego w jednym miejscu bedzie 80 stopni a w drugim więcej. :?:

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 31 paź 2006, 20:09

ZbeeGin pisze:Przy założeniu, że sterownik dla procesorów AMD64 został zainstalowany w systemie.
No jest :smile: - widać go w dodaj/usuń programy, ale nie wiem jak go się włącza :roll:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 31 paź 2006, 20:21

Może i tak, jednak nie powinno byc tak wielkiej różnicy temperatur

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 31 paź 2006, 20:55

JA pisze:ale nie wiem jak go się włącza
A dokładniej jak tą opcję o której kolega mówił żeby włączyć

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 31 paź 2006, 22:22

Brzozza93 pisze:A dokładniej jak tą opcję o której kolega mówił żeby włączyć
Panel sterowania -> Opcje zasilania -> Schematy zasilania. Tam wybrać "Minimalne zarządzanie energią"

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 31 paź 2006, 22:56

A co z tym sterownikiem amd64 ?? Czy można jakoś wejść w jego ustawienia??
ZbeeGin pisze:włączyć jakąś opcję Smart Fan
Słyszałem kiedyś o niej, czy może ina podwyszyć obroty wiatraczka w sosunku do stanu kiedy jest wył.?

I jeszcze jedno: jakiego używacie programu do kontroli temperatury procka? Bo ja używam biosa ale to dosyć niewygodne bo trzeba przecież restartować i w ogóle podczas pracy nie da się zmierzyć...

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 31 paź 2006, 23:09

sprawdz BIOS tam powinienes miec limity temperatury przy ktorych komp sie wylacza a przy ktorych tylko daje sygnaly pikaniem
sciag obudowe, sprawdz podczas pracy dotknij radiatora na procku czy jestes w stanie wyczuc ta temp. a jesli komp jest nowy i na gwarancji to nie kombinuj tylko zawiez do sklepu bo szkoda tracic gwarancji, mogli go poskladac niestarannie moze jakies kable blokuja przeplyw powietrza itp. roznie bywa i wentylator mieli tylko garace powietrze w okolo radiatora.
moze jak koledzy pisza pasta moze wentylator sie przyciera,
a moze jest juz zapchany syfem.
swoja droga jak Ci wytrzymal te ostanie upaly w polsce???
jak cos bedziesz wiedzial to napisz tak dla czystej ciekawosci
pozdrawiam pawel

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 31 paź 2006, 23:11

Pikczu pisze:swoja droga jak Ci wytrzymal te ostanie upaly w polsce???
Mam go dopiero od końca sierpnia to kurzem na pewno nie jest zatkany, a gwarancja chyba 12 mies.
Z tymi upałami to po prostu media rozgdakały sprawę, przecież to totalne bzdury a komp miał się dobrze :cool: :wink: .

ODPOWIEDZ