Sztuka programowania mikrokontrolerów AVR - podstawy

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Sztuka programowania mikrokontrolerów AVR - podstawy

Post autor: Wojtek » 19 paź 2006, 17:17

Juz wkrótce książka naszego kolegi z forum Gawła znajdzie sie na półkach w księgarniach BTC. Na pewno ją bedę miał - dość długo juz na nią czekam :) - to będzie coś dla wszystkich chcących poznać programowanie w asemblerze AVR-ów.
Więcej o książce tutaj ,
a kto nie zna jeszcze autora to niech zerknie tutaj

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 20 paź 2006, 7:21

Warto jest kupować tą książkę jeżeki posiadam: Mikrokontrolery AVR w praktyce. J. Doliński?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 paź 2006, 21:40

seweryn pisze:Warto jest kupować tą książkę jeżeki posiadam: Mikrokontrolery AVR w praktyce. J. Doliński?
Trudno jest odpowiedzieć na to pytanie jeżeli jeszcze książki nikt nie trzymał w ręku. Ja jedynie mogę napisać, że (pomijając opis listy instrukcji maszynowych) zawartość jest całkowicie inna. W "Sztuce..." nikt nie znajdzie żadnego zdania opisującego mikrokontroler od strony elektronicznej. Głównym tematem są rozważania o oprogramowaniu, algorytmach i sposobach rozwiązania określonych potrzeb wynikających z oprogramowania.
Chociaż głównym "bohaterem" jest atmega8515, to wszystkie informacje dotyczące oprogramowania są tak samo obowiązujące dla każdego innego mokrokontrolera AVR.

Awatar użytkownika
misha89
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: misha89 » 21 paź 2006, 12:01

Ksiazka zapowiada sie ciekawie. Kupie ja gdy tylko bedzie dostepna.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 02 lis 2006, 18:25

Książka jest już w sprzedaży http://www.btc.pl/?id_prod=6832

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 04 lis 2006, 8:00

Ma już ktoś z Was tę książkę? I jak wrażenia? Co tam jest wartego uwagi? Można tę książkę dostać gdzieś w Gliwicach?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 lis 2006, 11:50

:arrow: seweryn, jeszcze nie mam, a w Gliwicach nawet w dwóch miejscach najpewniej w ksiegarni "akademickiej" często tam zagladam wiec wiem ze maja książki z BTC, a szczegóły dystrybucji masz tu http://www.btc.pl/?id_plik=dystryb

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 05 lis 2006, 10:12

Dziekuje! Ja dopero mieszkam tutaj od miesiąca i jeszcze troche nie jestem obeznany w sklepach! Ale Seguro znalazłem choć było cieżko:)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 06 lis 2006, 15:10

Trochę nieswojo się czuję pisząc tego posta. Nie chciałabym wystąpić w roli recenzentki,
przecież recenzja powinna być bezstronna i rzeczowa...A po zarwanej na lekturę sobotniej nocy
i po prawie całej niedzieli przy klawiaturze wiem, że wypowiedzieć się o niej obiektywnie po prostu nie potrafię...
Mimo wszystko, jeżeli ktoś chce poczytać czym (przynajmniej dla mnie) jest
"Sztuka programowania mikrokontrolerów AVR" zapraszam:

Dlaczego ta książka jest inna...

:arrow: Gaweł
Andrzeju, nie jest sztuką podjąć jakiś temat, choćby nie wiem jak trudny.
Sztuką jest wytrwać, pokonać wszelkie przeciwności i doprowadzić go do szczęśliwego zakończenia.
Tobie udało się to w sposób niesamowity, więc przyjm proszę moje gratulacje oraz podziękowania.

pozdrawiam i ponownie znikam,
tasza

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 06 lis 2006, 16:11

Odrazu widać kobiecą ręke w tej recenzji :)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 lis 2006, 17:57

:arrow: tasza, - napisałaś to pięknie, a znając wcześniej (podobnie jak Ty) spore fragmenty tej książki nie pozostaje mi nic innego jak tylko potwierdzic wartość tej książki - to jest oczywiscie moja opinia i nikt sie nie musi z nią zgadzać - a teraz równiez idę czytać wprawdzie nie od razu całą ale wybrane fragmenty :).

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 06 lis 2006, 20:03

Tasza - przyznam szczerze, że bardziej wciągającej i ładniej napisanej recenzji nie czytałem. Trochę jednak rozbiegały się moje oczy od kolorystyki tejże...

Swoją drogą książkę chętnie bym kupił, chociażby dla porównania i sprawdzenia swoich skromnych umiejętności. Może za czas jakiś?
Na razie więc na temat książki się nie wypowiem, jednakże gratuluję Gawle dobrego pomysłu.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 06 lis 2006, 23:50

Dziękuję wszystkim za uznanie ...
Ja, jak do tej pory nie miałem okazji mieć książki w ręku.

A zaczęło się niepozornie. Ktoś zadzwonił i zapytał o coś - powstał PDF. Poruszenie jakiegoś tematu na forum ... kilka stron w PDF'ie. Kolejne pytanie ... kolejne PDF'y i tak się nazbierało. W końcu jeden z kolegów z Lublina (niestety nie jest użytkownikiem forum) zaczął mnie namawiać na poważniejsze potratkowanie zagadnienia. Z czasem dołączyły inne osoby i "powstała grupa nacisku". Po uporządkowaniu i uzupełnieniu jednym z pierwszych czytelników był Wojtek. Dociekliwość Wojtka, który zadał wiele istotnych pytań miała duży wpływ na zawarte treści (a nawet spowodował napisanie całego rozdziału na nowo). Poźniej na forum pojawiła się Natasza. Tak jak napisała, miała okazję poczytać, wyrazić swoją opinię i stała się chyba najistotniejszym "członkiem grupy nacisku". Jej upór i dar przekonywania spowodował, że prawie 700-stronicowy PDF nie wylądował w koszu.
I tak minęło prawie 3 lata.

Jeszcze raz chcę podziękować Nataszy i Wojtkowi.
tasza pisze:Andrzeju, nie jest sztuką podjąć jakiś temat, choćby nie wiem jak trudny.
Sztuką jest wytrwać, pokonać wszelkie przeciwności i doprowadzić go do szczęśliwego zakończenia.
Tak to prawda i mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć: wiem coś o tym...

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 lis 2006, 19:20

Poczytałem i mogę spokojnie polecić wszystkim którzy chcę poznać programowanie w asemblerze, a przez to poznać dobrze mikrokontrolery od strony właśnie sztuki programowania. Jedyne co mi chyba troche brakuje to wykorzystanie tego wolnego miejsca przy opisach poszczególnych instrukcji na proste przykłady ich wykorzystania, podobnie jak to ma miejsce w książce Dolińskiego, ale to tylko taka mała uwaga.
:arrow: gaweł
Andrzej jeszcze raz gratuluję i czekam na drugą część :) bo jak dobrze zrozumiałem to bedzie ciąg dalszy!

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 12 lis 2006, 21:38

Wojtek pisze:(...)instrukcji na proste przykłady ich wykorzystania, podobnie jak to ma miejsce w książce Dolińskiego, ale (...)
Jest to wzorowane wprost na oryginalnej dokumentacji z ATMEL i początkowo również tak miałem. Powstał pewnego rodzaju problem "natury filozoficznej". Jeżeli w takim przykładzie ograniczyć się tylko do opisywanej instukcji, to całość zaczęła sprawiać tak trochę infantylne wrażenie i w sumie zostało to usunięte. No ale to nie przeszkadza mieć własne uwagi.
Wojtek pisze:Andrzej jeszcze raz gratuluję i czekam na drugą część :) bo jak dobrze zrozumiałem to bedzie ciąg dalszy!
Tak jak wcześniej napisałem. Caly dokument miał ok. 700 stron, więc naturalnie jest ciąg dalszy. Ja również czekam na drugą część, bo rękopis został oddany do wydawnictwa dawno temu. Druga część ma roboczy tytuł: "Sztuka programowania mikrokontrolerów AVR: realizacje" i zawiera:
1. Obsługa transmisji szeregowej w przerwaniach
2. Konwersja liczb na postać znakową i binarną
3. Program prostego kalkulatora
4. Obsługa wyświetlaczy LCD
5. Obsługa siedmiosegmentowych wyświetlaczy LED
6. Obsługa interfejsu I2C, program obsługi zegara
7. Obsługa zewnętrznej pamięci RAM
8. Program terminala znakowego
9. Program z obsługą pamięci EEPROM
10. Program obsługi wielopoziomowego menu
11. Program operujący na łańcuchach znaków

Rozwijając powyższe to:
1. Transmisja szeregowa z obsługą w przerwaniach wraz z algorytmem kolejkowania nadawanych i odbieranych danych.
2. Rozważania dotyczące algorytmów konwersji z postaci znakowej na binarną i odwrotnie.
3. Arytmetyka 32-bitowa, wszystkie działania.
4. LCD w różnych odmianach.
5. Wielocyfrowe wyświetlacze 7-segmentowe w systemie multipleksowym.
6. Transmisja I2C.
7. Zewnętrzna pamięć RAM, duże obszary danych, algorytmy sortowania.
8. Znaczenie algorytmów nieblokujących.
9. Zapis i odczyt do wewnętrznej pamięci EEPROM, algorytmy CRC 16-bitowego.
10. Przykład rozwiązania menu, algorytmy rekurencyjne.
11. Zabawy na łańcuchach znaków.

I tyle :mrgreen:

ODPOWIEDZ