Jaki sprzęt audio będzie lepszy

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 paź 2006, 19:55

wiesio pisze:czyli warto kupowac 2-drożne??
Tak, ale jeśli komuś zależy by tony średnie jednak były dobrze i bez kompromisów odzwierciedlone to zestaw 3-drożny.
wiesio pisze:i sory ze zapytam ale jaki Ty masz sprzęt??
Wzmacniacz i zesawy głośnikowe już znasz. Do tego mam odtwarzacz CD Fonica CDF-004 (pozbędę się jej z żalem) oraz Technics SL-PG390; tuner radiowy Technics ST-GT350; magnetofon dual-deck Technics RS TR-373; gramofon Bernard (Unitra Fonica). Wszystko kupione jako sprzęt używany, choć ten magnetofon był mało używany, bo uszkodził się po roku od zakupu przez poprzedniego właściciela - kupiłem jako uszkodzony, naprawiłem go i służy już od dłuższego czasu niezawodnie. I dodam jeszcze, że to on skłonił mnie do dodania reszty ze "stajni" Technics.
Niestety nadal marzy Mi się sprzęt z nieco wyższej półki... :cry: Poluję już od pewnego czasu na "nowe" zestawy głośnikowe (podstawkowe monitory tak jak obecnie posiadane) produkcji B&W (coś z serii DM60x, najlepiej DM602).
wiesio pisze:czy warto kupować głośniki czy wzmacniacz używany?? można się na tym przejechać a nowy to zawsze nowy. jak sądzisz??
Jeśli chodzi o sprzęt markowy i w dodatku ten "z nieco wyższej półki" to można kupować na 75%. Po prostu o dobry sprzęt dba się jednak bardziej.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2006, 16:06

Jeżeli chcesz kupić jakiś dobry sprzęt to polecam http://www.top-audio.pl/ . Jeżeli chodzi o wzmacniacz to jest tu mnustwo do wyboru. Ja osobiście nie kupowałbym nowego wzmacniacza, ponieważ są gorsze końcówki mocy niż w starych. Przynajmniej tak jest w Pionner. Mój wujek ma amplituner Pionnera nie wiem ile on ma lat, ale z kolumnami B&W działa super. Dźwięk jest naprawde wspaniały. Jeżeli chcesz kupić taki sprzęt tylko po to, żeby kupić to odradzam. Jeżeli chcesz na tym sprzęcie słuchać klasyki czy rocka albo jakąś poważną muzyke to się opłaca. Do jakiegoś techna czy hip-hopu jest to nie potrzebne.

P.S. jeżeli chodzi o te B&W to są to jakies kolumny z serii 300.

Pozdrawiam

wiesio
-

Post autor: wiesio » 17 paź 2006, 16:28

no własnie ja to bym na tych głośnikach głównie techna słuchał ale jak trza by było to chciałbym też jakieś słowa z popu usłysześć a nie tylko sam bass

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2006, 16:35

Według mnie do takiej muzyki nie warto kupować pożądnych kolumn i wzmacniacza. Chyba, że masz kase i musisz ją wydać. Ja bym proponował jakąś wieże, ale nie z super marketu. Mógł by też być to wykonany przez siebie wzmacniacz. Głośniki można kupić od kina domowego w sklepie. Nie dużo kosztują, a w tej chwili za takie pieniądze produkują całkiem dobre kolumny.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 paź 2006, 17:17

Tranzystor pisze:Według mnie do takiej muzyki nie warto kupować pożądnych kolumn i wzmacniacza.
Nie mogę się w 100% z tym zgodzić, niestety. Podam przykład. Może znasz takiego DJ o przezwisku Sakin? Wydał kiedyś dość ciekawą płytę "DJ Sakin & Friends". Wystarczy ją posłuchać na porządnym sprzęcie, a w szczególności utwór 4 - usłyszysz tam jak głos tureckiego kapłana wydobywa się zza tyłu głowy (przy zestawie Stereo!!!). Dla fanów dobrego basu - krótkiego i dynamicznego polecam utwór 8 z tejże płyty.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2006, 17:23

No dobra. Tylko, że najczęściej można to usłyszeć na dobrej wieży. Teraz w super marketach sprzedają jakieś wieże, ale to nie jest dobre urządzenie. Jak kupisz jakąś porządną w normalnym sklepie to będziesz to samo słyszał. Jeżeli chodzi o dobry sprzęt, to żeby coś takiego sobie można było kupić trzeba mieć miejsce, a szczególnie pokój, który nie będzie miał praktycznie wogóle mebli. No i najważniejsze jeżeli póścisz dźwięk nagrany jako MP3 to nic Ci to i tak nie da. Bo usłyszysz pełno wysokich tonów, często jest tak na dobrym sprzęcie. Musiałbyś mieć oryginalną płytę. Wiem, że z tymi oryginalnymi płytami zawsze jest problem.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 paź 2006, 17:28

Tranzystor pisze:który nie będzie miał praktycznie wogóle mebli.
Przy najbliższym malowaniu pokoju ustaw zestaw grający w pustym pokoju. Wypróbuj jaki będzie efekt - godny pożałowania.
Niestety w tej kwestii jesteś w głębokim błędzie.

wiesio
-

Post autor: wiesio » 17 paź 2006, 18:51

nie n owiezy to ja nie chce :neutral: :neutral: :neutral: a co uważacie że sprzęt stereo do techna się nie nadaje?? mi się wydawało że głównie tego się się na tym słucha :shock: :shock:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 paź 2006, 19:36

wiesio pisze:a co uważacie że sprzęt stereo do techna się nie nadaje??
Owszem, nadaje się! Nie o to tutaj chodzi. Żeby słuchać muzyki w systemie 2.0 w systemie 5.1 musi zostać ona przetworzona przez dekodery, np. ProLogic. Nie zawsze efekt jest prawidłowy. Sam się o tym przekonałem, słuchając utworu "Five Miles Out" Oldfielda, gdzie nagle na pierwszym planie (centralny głośnik) pojawił się dźwięk który miał nie zostać tak wyekspononowany.
Czasami słucham muzyki z takiego zestawu i na niektórych nagraniach pomimo 5 głośników traci się efekt przestrzenności! Dzwięk staje się po prostu płaską ścianą rozwieszoną pomiędzy głośnikami L-R poczynając od odległości 1/3 tych głośników od gł. centralnego :( Dlatego sądze, że systemy 5.1 powinny być używane do odtwarzania ścieżek audio od początku do końca zapisanych w tym systemie.

ODPOWIEDZ