pomoc w projektowaniu
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
pomoc w projektowaniu
witam. chciałbym nawiązać znajomość z elektronikiem mającym doświadczenie w projektowaniu układów elektronicznych. chciałbym sam się nauczyć ale brak mi osoby, na której mógłbym się wzorować która pokierowałaby mną. łączność najlepiej przez mail'e chciałbym zaprojketować kilka układów ale nie mam z kim się skonsultować bo praktyczne powielanie cudzych projektów bądź mała zmiana nie wchodzą już w rachubę!!! mógłby ktoś mi pomóc? pochodzę z małej wsi, gdzie prawie nikt nie ma wykształcenia wyższego od...zawodówki.... nie boję się porażek
mój mail piotrek7700@vp.pl
błagam o pomoc!!! na pewno są osoby którym ktoś kiedyś pomagał, więc proszę błagam o kontakt.
mój mail piotrek7700@vp.pl
błagam o pomoc!!! na pewno są osoby którym ktoś kiedyś pomagał, więc proszę błagam o kontakt.
Na Elportalu jest Elcafe i forum, można by jeszcze zrobić skrzynke porad. Powiedzmy że osoby które miałyby pytania by je tam wysyłały, a osoby które byłyby chętne i miały wolny czas dostałyby hasło do skrzynki z pytaniami i mogłyby odpowiadać.
Myśle że nie odbiega to bardzo od założenia tego tematu, więc kto jest za ???
Myśle że nie odbiega to bardzo od założenia tego tematu, więc kto jest za ???
Niby tak, ale takie pytania nie zawsze są przyjmowane z radością. Odpisuje się początkującym że niech sami poszukają, że łamią regulamin itp. A w internecie nie zawsze będzie to właściwie wyjaśnione. Zawsze lepiej jeśli ktoś to wyjaśni można sie zapytać, wtedy jest sie pewnym że sie wie jak działa ten element i czy wszystko sie dobrze zrozumiało. Czasami trzeba osobno wyjaśniać każdemu, to że wcześniej ktoś pytał o to samo może nie wystarczyć.
Hmmm... A czy Ty byś z chęcią odpowiadał po raz n-ty na zadane już kiedyś pytanie?Kulpina pisze:Niby tak, ale takie pytania nie zawsze są przyjmowane z radością.
Co do szukania - warto nauczyć się korzystania z wyszukiwarek. Przyda się to wielokrotnie...
Gdyby zrobić specjalny dział z pytaniami na ElPortalu, to po co byłaby "Skrzynka Porad"?
I kto miałby odpowiadać , gdyby nagle wszyscy pytali o to samo - no bo po co szukać odpowiedzi, skoro można napisać kolejne pytanie na taki sam temat...
Akurat na tym Forum podchodzi się i tak dość łagodnie do tej kwestii...
To jest odwieczny problem na forach, jestem zarejestrowany chyba na 6 forach elektronicznych i 4 o innej tematyce i widzę dokładnie co się dzieje...
Tego nie da się "wytępić" będą nowi użytkowincy, będą nowe pytania, będą dublowane pytania i tak to już na forach jest - dużo ludzi zanim zapozna się z wyszukiwarką forum po prostu zapyta.
Ja z tym nie walczę, bo musiałbym co chwile kogoś upominać itp.
Niech piszą... po to jest forum, a jeśli komuś się nie chce odpowiadać po raz n to po prostu nie odpowiada.
Tego nie da się "wytępić" będą nowi użytkowincy, będą nowe pytania, będą dublowane pytania i tak to już na forach jest - dużo ludzi zanim zapozna się z wyszukiwarką forum po prostu zapyta.
Ja z tym nie walczę, bo musiałbym co chwile kogoś upominać itp.
Niech piszą... po to jest forum, a jeśli komuś się nie chce odpowiadać po raz n to po prostu nie odpowiada.
End - nie chodzi mi o to, że nie chcę odpowiadać... Jednakże w przypadku gdy tych pytań byłoby sporo - istniałaby możliwość przeoczenia czegoś bardziej istotnego...End pisze:a jeśli komuś się nie chce odpowiadać po raz n to po prostu nie odpowiada.
Dlatego warto podać link do odpowiedzi już kiedyś udzielonej - a to oznacza skierowanie do podobnego tematu.
W przypadku propozycji Kulpiny byłoby to utrudnione, na forum zaś taka możliwość jak najbardziej istnieje...
Jednakże, odchodzimy - i to sporo - od głównego tematu...
Pozdrawiam!
Marcin G.
Jak napisał GAVRON - jest forum, można na PW pisać. Jednakże wiem, że masz problem z dostępem do net-u - to jest największa przeszkoda... Jeżeli w tej materii coś się zmieni - będzie lepiej, bo łatwiej będzie uzyskać wsparcie od razu po wystąpieniu problemu, a nie kilka dni później, gdy napiszesz post...lowelas7700 pisze:mógłby ktoś mi pomóc? pochodzę z małej wsi, gdzie prawie nikt nie ma wykształcenia wyższego od...zawodówki.... nie boję się porażek
Co do porażek - dobre podejście
Tego nie neguję, jednakże mowa o "skrzynce porad" nie całkiem zgodna jest z problemem zakładającego tematKulpina pisze:Wciąż mówimy o pomocy w projektowaniu.
Projekty własne użytkowników Elportalu
Projekty otwarte
Elektronika - dyskusje ogólne
Podstawy elektroniki - teoria i praktyka
Przecież nikt w tych działach nie odmówi pomocy, no chyba ze temat był już poruszny a pytającemu nie chciało się poszukać na forum lub gdy ktoś zada pytanie w stylu "co to jest dioda". Pozostaje poza tym pw i email ale tu już musisz czekać az ktoś taką pomoc zaoferuje.
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
tak
ale widziałem juz kilka postów które niewinnie się zaczynały a później przerodziły się wielką kłótnię.
jeśli mogę...swoje trzy grosze jeśli już kiedyś odpisywaliście na podobny temat to wklejcie linka takiej osobie do tamtego tematu.
pozdrawiam
marcing pisze:jak również Twój post stał się początkiem pewnej dyskusji.
ale widziałem juz kilka postów które niewinnie się zaczynały a później przerodziły się wielką kłótnię.
jeśli mogę...swoje trzy grosze jeśli już kiedyś odpisywaliście na podobny temat to wklejcie linka takiej osobie do tamtego tematu.
pozdrawiam