pomoc w projektowaniu

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
piotrek7700
Użytkownik
Kontakt:

pomoc w projektowaniu

Post autor: piotrek7700 » 05 paź 2006, 13:05

witam. chciałbym nawiązać znajomość z elektronikiem mającym doświadczenie w projektowaniu układów elektronicznych. chciałbym sam się nauczyć ale brak mi osoby, na której mógłbym się wzorować która pokierowałaby mną. łączność najlepiej przez mail'e chciałbym zaprojketować kilka układów ale nie mam z kim się skonsultować bo praktyczne powielanie cudzych projektów bądź mała zmiana nie wchodzą już w rachubę!!! mógłby ktoś mi pomóc? pochodzę z małej wsi, gdzie prawie nikt nie ma wykształcenia wyższego od...zawodówki.... nie boję się porażek
mój mail piotrek7700@vp.pl
błagam o pomoc!!! na pewno są osoby którym ktoś kiedyś pomagał, więc proszę błagam o kontakt.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 06 paź 2006, 2:13

Czemu nie, jak tylko dam radę, poza tym po co jest to forum, elportal i wielu ludzi na nim, itd… Masz moje PW i @ na dole.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 06 paź 2006, 8:40

Na Elportalu jest Elcafe i forum, można by jeszcze zrobić skrzynke porad. Powiedzmy że osoby które miałyby pytania by je tam wysyłały, a osoby które byłyby chętne i miały wolny czas dostałyby hasło do skrzynki z pytaniami i mogłyby odpowiadać.

Myśle że nie odbiega to bardzo od założenia tego tematu, więc kto jest za ???

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 06 paź 2006, 11:07

Kulpina pisze:można by jeszcze zrobić skrzynke porad.
To po co jest forum? Czyż nie po to zostało stworzone?

Są różne działy - dla początkujących też się znajdzie :)
I właśnie tam można zadawać pytania o podstawy elektroniki...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 paź 2006, 11:49

Niby tak, ale takie pytania nie zawsze są przyjmowane z radością. Odpisuje się początkującym że niech sami poszukają, że łamią regulamin itp. A w internecie nie zawsze będzie to właściwie wyjaśnione. Zawsze lepiej jeśli ktoś to wyjaśni można sie zapytać, wtedy jest sie pewnym że sie wie jak działa ten element i czy wszystko sie dobrze zrozumiało. Czasami trzeba osobno wyjaśniać każdemu, to że wcześniej ktoś pytał o to samo może nie wystarczyć.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 07 paź 2006, 12:01

Kulpina pisze:Niby tak, ale takie pytania nie zawsze są przyjmowane z radością.
Hmmm... A czy Ty byś z chęcią odpowiadał po raz n-ty na zadane już kiedyś pytanie?
Co do szukania - warto nauczyć się korzystania z wyszukiwarek. Przyda się to wielokrotnie...
Gdyby zrobić specjalny dział z pytaniami na ElPortalu, to po co byłaby "Skrzynka Porad"?
I kto miałby odpowiadać , gdyby nagle wszyscy pytali o to samo - no bo po co szukać odpowiedzi, skoro można napisać kolejne pytanie na taki sam temat...

Akurat na tym Forum podchodzi się i tak dość łagodnie do tej kwestii...

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 09 paź 2006, 8:47

To jest odwieczny problem na forach, jestem zarejestrowany chyba na 6 forach elektronicznych i 4 o innej tematyce i widzę dokładnie co się dzieje...
Tego nie da się "wytępić" będą nowi użytkowincy, będą nowe pytania, będą dublowane pytania i tak to już na forach jest - dużo ludzi zanim zapozna się z wyszukiwarką forum po prostu zapyta.
Ja z tym nie walczę, bo musiałbym co chwile kogoś upominać itp.
Niech piszą... po to jest forum, a jeśli komuś się nie chce odpowiadać po raz n to po prostu nie odpowiada.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 09 paź 2006, 12:16

End pisze:a jeśli komuś się nie chce odpowiadać po raz n to po prostu nie odpowiada.
End - nie chodzi mi o to, że nie chcę odpowiadać... Jednakże w przypadku gdy tych pytań byłoby sporo - istniałaby możliwość przeoczenia czegoś bardziej istotnego...
Dlatego warto podać link do odpowiedzi już kiedyś udzielonej - a to oznacza skierowanie do podobnego tematu.

W przypadku propozycji Kulpiny byłoby to utrudnione, na forum zaś taka możliwość jak najbardziej istnieje...

Jednakże, odchodzimy - i to sporo - od głównego tematu...

Pozdrawiam!

Marcin G.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 09 paź 2006, 17:26

marcing pisze:Jednakże, odchodzimy - i to sporo - od głównego tematu...
Wciąż mówimy o pomocy w projektowaniu.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 11 paź 2006, 11:40

lowelas7700 pisze:mógłby ktoś mi pomóc? pochodzę z małej wsi, gdzie prawie nikt nie ma wykształcenia wyższego od...zawodówki.... nie boję się porażek
Jak napisał GAVRON - jest forum, można na PW pisać. Jednakże wiem, że masz problem z dostępem do net-u - to jest największa przeszkoda... Jeżeli w tej materii coś się zmieni - będzie lepiej, bo łatwiej będzie uzyskać wsparcie od razu po wystąpieniu problemu, a nie kilka dni później, gdy napiszesz post...

Co do porażek - dobre podejście ;) Nie ma się co martwić, chyba że wywalisz sporo pieniędzy na jakiś scalak, a potem puścisz go z dymem...
Kulpina pisze:Wciąż mówimy o pomocy w projektowaniu.
Tego nie neguję, jednakże mowa o "skrzynce porad" nie całkiem zgodna jest z problemem zakładającego temat ;)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 paź 2006, 17:44

:arrow: lowelas7700, - nie jesteś zupełnym nowicjuszem na tym forum bo trochę postów już masz więc zapewne orintujesz się że istnieją takie działy jak:
Projekty własne użytkowników Elportalu
Projekty otwarte
Elektronika - dyskusje ogólne
Podstawy elektroniki - teoria i praktyka
Przecież nikt w tych działach nie odmówi pomocy, no chyba ze temat był już poruszny a pytającemu nie chciało się poszukać na forum lub gdy ktoś zada pytanie w stylu "co to jest dioda". Pozostaje poza tym pw i email ale tu już musisz czekać az ktoś taką pomoc zaoferuje.

piotrek7700
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piotrek7700 » 12 paź 2006, 12:58

przepraszam WAS wszystkich za taki trochę "głupi" temat.
Wojtek pisze:nie jesteś zupełnym nowicjuszem na tym forum

oczywiście masz rację mój błąd. ostatnio popełniam TU za wiele błędów.
pozdrawiam Wszystkich

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 12 paź 2006, 13:31

lowelas7700 pisze:przepraszam WAS wszystkich za taki trochę "głupi" temat.
A dlaczego "głupi"? Przynajmniej masz wyjaśnione parę kwestii, jak również Twój post stał się początkiem pewnej dyskusji.

piotrek7700
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piotrek7700 » 12 paź 2006, 13:51

tak
marcing pisze:jak również Twój post stał się początkiem pewnej dyskusji.

ale widziałem juz kilka postów które niewinnie się zaczynały a później przerodziły się wielką kłótnię.

jeśli mogę...swoje trzy grosze jeśli już kiedyś odpisywaliście na podobny temat to wklejcie linka takiej osobie do tamtego tematu.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ