Czujnik poziomu cieczy.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 02 wrz 2006, 1:03

Wydaje mi sie, ze optymalnym pomyslem bedzie zastosowanie ultradzwiekow. Mocujesz nadajnik i odbiornik nad lustrem wody. Okresowo wysylasz impuls dzwiekowy i badasz kiedy on powroci. Czas jaki uplynie od momentu wyslania dzwieku do jego odbicia sie i powrotu jest scisle zalezny od poziomu wody w zbiorniku. Dzwiek ma predkosc 330m/s, czyli dla odleglosci 50 cm lustra wody od nadajnika masz czas rzedu 1/333 * 2 (podwojna odleglosc: do wody i z powrotem), czyli 6ms. Taki czas zmierzy praktycznie kazdy mikrokontroler.
Takie eksperymenty robilem (nie testowalem z woda), ale dalo sie zmierzyc odleglosci rzedu kilku centymetrow. Problemem jest: zbudowanie generatora 40kHz i wzmacniacza. Nadajnik i odbiornik UD kupisz np. w sklepie AVT.

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 02 wrz 2006, 12:24

A moim zdaniem moznaby rozwiaza ten problem zanurzajac do wody dwa pręty (np druty miedziane) i mierzyc na nich rezystancje. Im bardziej bylyby zanurzone tym rezystancja bylaby mniejsza.

pzdr

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 02 wrz 2006, 17:41

Rezystancja wody zależy w dużym stopniu od zawartości minerałów! Np woda destylowana praktycznie nie przewodzi prądu. Moim zdaniem pomiar rezystancji wprowadziłby duży błąd.

[ Dodano: 2006-09-02, 18:42 ]
Drugi problem to korozja drutów miedzianych pod wpływem wody.

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 02 wrz 2006, 20:31

No tak o tym to nie pomyslalem :oops:

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 02 wrz 2006, 20:36

novice pisze:Mozna uzyć kontaktronu, który będzie regował na magnes przyczepiony do pływaka (np ze styropianu ), umieszczony w tunelu. Taki patent chce zastosować w akwarium. Tylko wtedy mozna rozróznic 2 stany "pelno" i "dolewać" :)

Ej, ej novice to mój patent (patrz EdW 1/06 Sz. K. :P ) Ale jak chcesz to zmontuj, zrobię dla ciebie wyjątek... :mrgreen: :mrgreen:

To był mój piewszy schemat :D
Załączniki
schemat.jpg
schemat.jpg (4.58 KiB) Przejrzano 5546 razy
wyglad.jpg
wyglad.jpg (11.58 KiB) Przejrzano 5545 razy

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 02 wrz 2006, 21:14

No to wstawiam obrazek z przykładem:
Załączniki
Plywak.jpg

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 02 wrz 2006, 23:09

Anax, Wybacz, ale wpadłem na to neizależnie. 1/06 nawet nie wiedziałem co to jest Edw, a numerów archiwalnych nei kupowałem ;) Nie zgłosiłeś tego do urzędu patentowego, więc lepiej się pospiesz, bo zrobie to ja i będę na tym trzepał grube dolary :D

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 03 wrz 2006, 7:04

novice pisze:Mozna uzyć kontaktronu, który będzie regował na magnes przyczepiony do pływaka (np ze styropianu ), umieszczony w tunelu. Taki patent chce zastosować w akwarium. Tylko wtedy mozna rozróznic 2 stany "pelno" i "dolewać"
Niekoniecznie jak zamieścisz więcej kontaktronów.
sta pisze:W pralkach automatycznych coś takiego zrealizowane jest z użyciem membrany i kilku styków, coś na kształt barometru
Można też na dnie umieścić ciśnieniomierz i mierzyć ciśnienie:
wysokie ciśnienie = wysoki poziom wody
niskie ciśnienie = niski poziom wody
Taki pomiar byłby możliwy, ponieważ wg. praw fizyki im głębiej schodzimy wgłąb wody tym większe ćiśnienie. Taki miernik poziomu wody niebyłby "cyfrowy" jak w przypadku membrany ze stykiem ale moglibyśmy rozróżniać wiele poziomów wody (w teorii skoro jest to sygnał analogowy nieskończenie wiele) jednym czujnikiem umieszczonym na dnie.

cristof_w
-

Post autor: cristof_w » 03 wrz 2006, 8:17

Witam.
Gorąca prośba.
Wszystko ładnie i pięknie, ale czy ktoś mógłby (jeżeli ma odrobinkę czasu i chęci) zapodać tutaj schemat tego potencjometru i pływaka? Jak to w praktyce wygląda, jak to umieścić w płynie i jak to podłączyć. byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ