A ja na ten przykład w tym roku rozpoczynam Studia na Kierunku Automatyka i Robotyka w specjalności: Automatyka elektrotechniczna i systemy informatyczno-pomiarowe . Pozostałe specjalności to: Projektowanie zrobotyzowanych stanowisk pracy, Automatyka i sterowanie w pojazdach samochodowych i Mechatronika. Przed podjęciem studiów warto przeczytać dokładnie tzw sylwetki absolwentów na danym kierunku (opis danego kierunku nauczania) ponieważ niektóre specjalności przygotowują Inżynierów do pracy naukowej a to oznacza, że twoja wiedze i umiejętności praktyczne mogą być po ukończeniu studiów niewystarczające do podjęcia sensownej pracy w zawodzie. Odnośnie decyzji jaką wybrać uczelnię moje zdanie jest takie: Elektronika to jest na tyle skomplikowany zawód, że dobrym elektronikiem jest tylko człowiek, który autentycznie interesuje się tą dziedzina nauki a wszyscy elektronicy "na pokaz", którzy studiuja elektronikę dla szpanu, bo mamusia kazała, bo chciałby miec dyplom elektronika i z jeszcze innych wymyślnych powodów o prawdziwej elektronice nie mają bladego pojęcia i nie pomoże tu nawet ukończenie najbardziej prestiżowej uczelni. W dzisiejszych czasach w przypadku typowo technicznych zawodów (elektryka, mechanika, elektronika, informatyka itp.) od tego jaką ukończyłeś uczelnie bardziej istotne jest to co umiesz w rzeczywistości a wierz mi, że spotkałem się z przypadkiem, kiedy uczeń Zasadniczej Szkoły Zawodowej ( zwykłej zawodówki) w zawodzie elektronika, który interesuje się elektroniką, potrafił zagiąć swojego nauczyciela będącego świeżo po studiach.
Pozdr.