Jakie studia wybrać?

Tutaj jest możliwa wymiana informacji na temat wszystkich szkół, w których prowadzone sa zajęcia z elektroniki, nawet jesli byłyby to tylko zajęcia dodatkowe. Można również dzielić się swoimi wrażeniami z nauki w takich szkołach, może to ułatwić innym podjęcie decyzji o wyborze szkoły.
Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Jakie studia wybrać?

Post autor: Zenerek » 24 sie 2006, 21:06

Witam wszystkich :!:
Zbliża się czas wyboru uczelni. Chcę studiować elektronikę, ale nie wiem jaki kierunek i jaką uczelnię wybrać. Stwierdziłem, że najlepiej spytać Was - studiujących. Podajcie mi kierunki jakie są związane z elektroniką, jeśli to możliwe opiszcie mi swoje kierunki - będę wdzięczny.
Na razie sam coś szukam, ale co z tego że znajdę informację, że jest kierunek telekomunikacja, jak nie wiem co się na tym kierunku dzieje.
Bardzo proszę o informacje !
Z góry :!: :!: :!: WIELKIE DZIĘKI :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony 24 sie 2006, 21:28 przez Zenerek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 24 sie 2006, 21:16

Zenerek - zmiłuj się... Studia, studiujących... I jak tu wysłać Ciebie na jakąkolwiek uczelnię, jak tego napisać poprawnie nie możesz :(

Ale ogólnie - życzę powodzenia... Pamiętaj, czepiam się ortografii, ale taka moja natura... ;)

EDIT:

Ps.: W związku z tym, co niżej napisałeś - wybaczam :D

Aha, zacznij szukanie od czegoś, co zgodne jest z Twoimi zainteresowaniami - technika obliczeniowa, jeśli komputery to Twoja pasja, lub coś związanego ze sterowaniem, jeśli wolisz uP... I tak dalej - coś znajdziesz ;)
Ostatnio zmieniony 24 sie 2006, 22:03 przez marcing, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 24 sie 2006, 21:21

Oczy mi sie chłopie kleją :!: Nic na to poradzic nie mogę.

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 25 sie 2006, 10:12

Masz kierunki takie jak elektronika i telekomunikacja, energoelektronika, mechatronika, teleinformatyka, staraj się patrzeć bardziej na dostepne w ramach studiów specjalizacje nie tylko na nazwę kierunku, warto też zerknąć na wydział elektronika na mechanicznym jest raczej słabsza niż na automatyce i robotyce itd. Co do tego gdzie to raczej nie ma sensu przez cały kraj wędrować: Politechnika w Warszawie, Wrocławiu, Giwicach oraz AGH Kraków to moim zdaniem warte uwagi.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 sie 2006, 14:49

Zenerek, Dlaczego sam nie umieścisz postu we właściwym dziale, przenoszę go - nastepnym razem ostrzeżenie.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 29 sie 2006, 19:52

Ludzie :!: Czy wy nie studiujecie :?: Moglibyście mi pomóc w wyborze kierunku.

Awatar użytkownika
Destroyer
-
Kontakt:

Post autor: Destroyer » 29 sie 2006, 19:58

Zenerek pisze:Ludzie :!: Czy wy nie studiujecie :?: Moglibyście mi pomóc w wyborze kierunku.
A nie jest już za późno na wybór studiów, chyba już gdzies złożyłeś papiery.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 29 sie 2006, 20:09

Zenerek pisze:Czy wy nie studiujecie
Już nie... A poza tym byłem na kierunku nieelektronicznym (Transport)...

Powinieneś spróbować przeanalizowac ofertę - na pewno coś znajdziesz...

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 29 sie 2006, 20:14

Papiery składam za rok. Do tego czasu chciałbym wiedzieć jaki kierunek jest godny uwagi.

Awatar użytkownika
Destroyer
-
Kontakt:

Post autor: Destroyer » 30 sie 2006, 8:58

Acha, rozumiem, może sprawdź oferte np. na Wojskowej Akademi Technicznej jest tam kierunek elektronika i telekomunikacja. Ja osobiście, złozyłem tam papiery, ale niestety się nie dostałem. W tym roku zaczynam studia na Politechnice Lubleskiej na kierunku elektrotechniki. Może warto prześledzić ofertę politechnik z całej Polski. Może tam coś ciekawego znajdziesz.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 30 sie 2006, 9:59

Na marginesie, najlepiej się nie sugeruj wypowiedziami innych. Jak będzie potem ciężko czy nie tak jak sobie to wyobrażałeś to będziesz miał pretensje tylko do siebie :). Napisz w google politechniki i otrzymasz wykaz stron poszczególnych wydziałów i kierunków.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 30 sie 2006, 10:38

Mogę cię skierować na stronę mojej macierzystej uczelni i wydziału.

http://www.polsl.pl/
http://www.elektr.polsl.pl/

A także na stronę wydziału sąsiedniego.

http://www.aei.polsl.pl/

Oraz Matematyczno-Fizycznego.

http://matfiz.polsl.pl/

Wszystkie z wymienionych wydziałów prowadzą kierunek Elektronika i Telekomunikacja o nieco odmiennych specjalnościach.

Ponadto na pierwszym masz do wyboru także kierunek Elektrotechnika, a na drugim Automatyka i Robotyka oraz Informatyka.

Więcej przeczytasz na stronach wydziału.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 01 wrz 2006, 19:20

A ja na ten przykład w tym roku rozpoczynam Studia na Kierunku Automatyka i Robotyka w specjalności: Automatyka elektrotechniczna i systemy informatyczno-pomiarowe . Pozostałe specjalności to: Projektowanie zrobotyzowanych stanowisk pracy, Automatyka i sterowanie w pojazdach samochodowych i Mechatronika. Przed podjęciem studiów warto przeczytać dokładnie tzw sylwetki absolwentów na danym kierunku (opis danego kierunku nauczania) ponieważ niektóre specjalności przygotowują Inżynierów do pracy naukowej a to oznacza, że twoja wiedze i umiejętności praktyczne mogą być po ukończeniu studiów niewystarczające do podjęcia sensownej pracy w zawodzie. Odnośnie decyzji jaką wybrać uczelnię moje zdanie jest takie: Elektronika to jest na tyle skomplikowany zawód, że dobrym elektronikiem jest tylko człowiek, który autentycznie interesuje się tą dziedzina nauki a wszyscy elektronicy "na pokaz", którzy studiuja elektronikę dla szpanu, bo mamusia kazała, bo chciałby miec dyplom elektronika i z jeszcze innych wymyślnych powodów o prawdziwej elektronice nie mają bladego pojęcia i nie pomoże tu nawet ukończenie najbardziej prestiżowej uczelni. W dzisiejszych czasach w przypadku typowo technicznych zawodów (elektryka, mechanika, elektronika, informatyka itp.) od tego jaką ukończyłeś uczelnie bardziej istotne jest to co umiesz w rzeczywistości a wierz mi, że spotkałem się z przypadkiem, kiedy uczeń Zasadniczej Szkoły Zawodowej ( zwykłej zawodówki) w zawodzie elektronika, który interesuje się elektroniką, potrafił zagiąć swojego nauczyciela będącego świeżo po studiach.

Pozdr.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 01 wrz 2006, 20:43

gogo4 pisze:wierz mi, że spotkałem się z przypadkiem, kiedy uczeń Zasadniczej Szkoły Zawodowej ( zwykłej zawodówki) w zawodzie elektronika, który interesuje się elektroniką, potrafił zagiąć swojego nauczyciela będącego świeżo po studiach.
Powiem więcej czasami uczeń ZSZ i to nie elektronicznej, który się interesuje elektroniką potrafi zagiąć... Tak jest we wszystkich dziedzinach. Z zawodem jest tak jak z BABĄ trzeba znaleźć tą odpowiednią, do której się czuje pociąg jak taśmociąg i nie ma sensu robić przez 5 lat tego, czego się nie lubi.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 01 wrz 2006, 21:15

Interesuję się elektroniką. Zastanawiam się nad kierunkiem elektrotechnika, ale nie jestem jeszcze pewien. Może wiecie coś więcej na temat tego kierunku. :?:

ODPOWIEDZ