Pascal, C++, czy Java??

Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Pascal, C++, czy Java??

Post autor: Zenerek » 24 sie 2006, 20:39

Mam takie pytanko - Chciałbym uczyć się programować w jakimś języku, tylko nie wiem jaki wybrać. Znam podstawy programowania w Pascalu, ale nie wiem czy ten język jest w ogóle godny szczególnej uwagi, wiem, że C jest do Pascala podobny, ale częściej używany, a Java chyba jest trudna. I w tym miejscu nie wiem co robić, dlatego chcę się was poradić. Którym językiem lepiej się zająć. Wy wiecie najlepiej.
Dzięki za pomoc.

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 24 sie 2006, 21:02

Proponuję od razu zacząć od C, a zaraz potem C++. Gdy opanujesz ten język, nie będziesz miał żadnych problemów podczas nauki języków obiektowych (Java, C#...).
Nie zawracaj sobie głowy Pascalem, oraz pochodnymi (Delphi). Dzięki temu ostatniemu zrozumiałem obiektowość, i chyba tylko to…

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 24 sie 2006, 21:18

A jak zacznę od razu od C++, to będzie mi trudno :?:

olosie
-

Post autor: olosie » 24 sie 2006, 22:04

Zenerek pisze:Mam takie pytanko - Chciałbym uczyć się programować w jakimś języku, tylko nie wiem jaki wybrać. Znam podstawy programowania w Pascalu, ale nie wiem czy ten język jest w ogóle godny szczególnej uwagi, wiem, że C jest do Pascala podobny, ale częściej używany, a Java chyba jest trudna. I w tym miejscu nie wiem co robić, dlatego chcę się was poradić. Którym językiem lepiej się zająć. Wy wiecie najlepiej.
Dzięki za pomoc.
Moim zdaniem Java nie jest takim złym językiem na początek, ale to zależy jak na to patrzeć. Jeśli chcesz w przyszłości pisać programy pod małe procki, to wybór oczywisty: C C C i jeszcze raz C :) Jeśli chcesz się bawić raczej w programy pod PC to C++ lub JAVA. Java ma tą zaletę, że nie musisz się martwić o pamięć. W Javie nie istanieją wskaźniki, więc dużo łatwiej opanować pewne mechanizmy. Po za tym w javie masz od ręki dostępne np. biblioteki do tworzenia GUI oraz całe mnóstwo gotowych innych bibliotek. W C++ też masz oczywiście te wszystkie możliwości, ale jak zaczniesz się bawić w tworzenie np. aplikacji okienkowych to zobaczysz jak cięzko jest na początku zrozumieć przykładowe programy. Po za tym Java w składni jest bardzo podobna do C++ i możesz potem się przestawić na C++.
Pisząc o C++ nie mam na myśli kompilatora Borland C++ Builder. Jest on dobry jedynie do szybkiego tworzenia małych programów, przy większych to można się łatwo pogubić. Do C++ polecam Ci kompilator GCC, możesz sobie pobrać całe dosc wygodne środowisko http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html
Jeśli chodzi o naukę języka to polecam Ci ksiązki Stephana Praty do C i C++. Do C też jest dobra książka "Język ANSI C". Natomiast do Javy to poszukaj opinii na forach związanych z javą, bo ławo kupić bubel ksiązkowy.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 25 sie 2006, 8:44

do nauki Javy dobra jest książka Bruca Eckela "Thinking in Java". To jest bestseller i klasyka. Natomiast do nauki C++ polecam książkę pt.: "Symfonia C++" polskiego autora Jerzego Grębosza, która też jest bestsellerem.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 25 sie 2006, 9:12

"Thinking in Java" jest udostępniona w wersji pdf
:arrow: http://www.planetpdf.com/developer/arti ... entID=6632
:arrow: http://www.planetpdf.com/codecuts/pdfs/eckel/TIJ3.zip :idea:
to jest po angielsku, ale radzę zawalczyć z tym tekstem - zapoznasz się ze słownictwem
i generalnie obowiązującą nomenklaturą...
Zenerek pisze:a Java chyba jest trudna
to mit :idea:

tasza

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 25 sie 2006, 22:02

Chciałbym na razie programować np. AVR-y. Nic większego nie planuję.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 25 sie 2006, 22:10

to sie naucz języka C on naprawde nie jest trudny, możesz też spróbowac sił w asemblerze co pozwoli ci bardziej zrozumiec dzialanie procesora.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 25 sie 2006, 22:46

Jak się nauczyć assemblera??

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 26 sie 2006, 11:05

20 lat temu bez internetu i komputerów ludzie programowali już w asemblerze a ty mając do dyspozycji zasoby internetu dostępne za pomocą jednego kliknięcia pytasz jak nauczyc się asemblera...

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 29 sie 2006, 19:55

Ale może ktoś ma jakąś książkę godną polecenia, która uczy programować w asemblerze :!:
Zasoby internetu nie zawsze są godne zaufania. :wink:

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 30 sie 2006, 10:26

Znam jedną Podstawy programowania mikrokontrolerów 8051 Gałka i Gałka - jest hmm przyzwoita i dość nieśmiertelna. Pisana jest pod moduł dydaktyczny ale jest w sieci jego symulator jagoda więc można sobie poradzić. Z jakiś powodów jest ona zalecana do uczenia w szkołach więc nie może być najgorsza :)

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 05 kwie 2007, 14:32

Ja polecam od razu nauczenie się C, najpierw na PC, a potem na AVR przy użyciu AVR-GCC. Jak już będziesz obeznany, to naucz się assemblera.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 05 kwie 2007, 19:35

Zenerek pisze:Ale może ktoś ma jakąś książkę godną polecenia, która uczy programować w asemblerze :!:
Zasoby internetu nie zawsze są godne zaufania. :wink:
No cóż :mrgreen: ... może ... http://www.btc.pl/?id_prod=6832

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 05 kwie 2007, 20:21

Jeśli programujesz na komputerze zwykłe programy, sięgnij po Borland C++. Nie musisz żmudnie kodować, bo masz VCL (znany przede wszystkim z Delphi), a przy okazji nauczysz się C na mikrokontrolerki. W ogóle C ma najlepszą (moim zdaniem) składnię i możliwości, jednak ja programuję w Pascalu. Można też zacząć od Turbo Pascala pod DOS'em.

Zablokowany