Pascal, C++, czy Java??
Pascal, C++, czy Java??
Mam takie pytanko - Chciałbym uczyć się programować w jakimś języku, tylko nie wiem jaki wybrać. Znam podstawy programowania w Pascalu, ale nie wiem czy ten język jest w ogóle godny szczególnej uwagi, wiem, że C jest do Pascala podobny, ale częściej używany, a Java chyba jest trudna. I w tym miejscu nie wiem co robić, dlatego chcę się was poradić. Którym językiem lepiej się zająć. Wy wiecie najlepiej.
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.
Moim zdaniem Java nie jest takim złym językiem na początek, ale to zależy jak na to patrzeć. Jeśli chcesz w przyszłości pisać programy pod małe procki, to wybór oczywisty: C C C i jeszcze raz CZenerek pisze:Mam takie pytanko - Chciałbym uczyć się programować w jakimś języku, tylko nie wiem jaki wybrać. Znam podstawy programowania w Pascalu, ale nie wiem czy ten język jest w ogóle godny szczególnej uwagi, wiem, że C jest do Pascala podobny, ale częściej używany, a Java chyba jest trudna. I w tym miejscu nie wiem co robić, dlatego chcę się was poradić. Którym językiem lepiej się zająć. Wy wiecie najlepiej.
Dzięki za pomoc.
Pisząc o C++ nie mam na myśli kompilatora Borland C++ Builder. Jest on dobry jedynie do szybkiego tworzenia małych programów, przy większych to można się łatwo pogubić. Do C++ polecam Ci kompilator GCC, możesz sobie pobrać całe dosc wygodne środowisko http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html
Jeśli chodzi o naukę języka to polecam Ci ksiązki Stephana Praty do C i C++. Do C też jest dobra książka "Język ANSI C". Natomiast do Javy to poszukaj opinii na forach związanych z javą, bo ławo kupić bubel ksiązkowy.
-
elektronWielki
- Użytkownik
"Thinking in Java" jest udostępniona w wersji pdf
http://www.planetpdf.com/developer/arti ... entID=6632
http://www.planetpdf.com/codecuts/pdfs/eckel/TIJ3.zip
to jest po angielsku, ale radzę zawalczyć z tym tekstem - zapoznasz się ze słownictwem
i generalnie obowiązującą nomenklaturą...
tasza
to jest po angielsku, ale radzę zawalczyć z tym tekstem - zapoznasz się ze słownictwem
i generalnie obowiązującą nomenklaturą...
to mitZenerek pisze:a Java chyba jest trudna
tasza
-
elektronWielki
- Użytkownik
-
elektronWielki
- Użytkownik
No cóżZenerek pisze:Ale może ktoś ma jakąś książkę godną polecenia, która uczy programować w asemblerze
Zasoby internetu nie zawsze są godne zaufania.
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeśli programujesz na komputerze zwykłe programy, sięgnij po Borland C++. Nie musisz żmudnie kodować, bo masz VCL (znany przede wszystkim z Delphi), a przy okazji nauczysz się C na mikrokontrolerki. W ogóle C ma najlepszą (moim zdaniem) składnię i możliwości, jednak ja programuję w Pascalu. Można też zacząć od Turbo Pascala pod DOS'em.