Diody LED białe i niebieskie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 18 sie 2006, 7:43

Romanes pisze:Co do migotania diody zasilanej z sieci 230/50
a jak dioda zwykła podłączona do bateri zacznie migać??? bo i tak miałem raz

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 18 sie 2006, 10:05

:???: A taka sytuacja jest możliwa?
Jak ją podłączyłeś?
I czy jesteś pewien, że to nie była migająca?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 18 sie 2006, 11:16

Kulpina pisze:a jak dioda zwykła podłączona do bateri zacznie migać??? bo i tak miałem raz
Trafiła się Tobie dioda migająca - ma taki czarny punkcik, w którym się jej "yntelygencja" mieści (błąd celowy)

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 18 sie 2006, 23:54

Zenerek pisze:Po co ten kondensator :?:
Po prostu kondensator wprowadza przesunięcie fazowe pomiędzy napięciem i prądem i w ten sposób moc chwilowa (a zarazem i skuteczna) jest mniejsza niż w przypadku samego rezystora.

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 19 sie 2006, 0:26

Kondensator może dla prądu przemiennego spełniać taką samą rolę jak rezystor = ograniczać prąd(przy tym nie grzać się).

Więc zamiast smażyć rezystor 5W(jak ktoś się wcześniej chwalił) :shock: można dać kondensator, albo kondensator + jakiś rezystor w szereg, byle to kondensator był "głównym sprawcą" ograniczenia prądu(jego reaktancja była znacznie większa od rezystancji rezystora - bo inaczej to nie ma sensu).

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 19 sie 2006, 9:12

marcing pisze:Trafiła się Tobie dioda migająca - ma taki czarny punkcik, w którym się jej "yntelygencja" mieści (błąd celowy)
Wiem o tym ale tamto to była zwykła dioda ja też się zdziwiłem nie wiem czemu tak sie zrobiło :mrgreen: Ona nie migała tak jak dioda migjąca. Nie gasła całkiem. migała w ten sposów że w niektórych momentch (regulane odstępy czasu) przygasała i po chili znowu się zaświecała. wszystko dość szybko w takim mniej więccej tempie co zwykła dioda migająca

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 12 paź 2006, 21:14

No muszę wrócić do tego tematu, bo mam problem. Gdy do baterii litowej 3V podłączę bez rezystora diodę białą lub niebieską, to płynie prąd około 4mA, a przy takim samym podłączeniu żółtej diody, płynie prąd 38mA, czyli dużo większy i taki, który dało się przewidzieć. Dlaczego przez ledy płyną tak różne prądy w zależności od koloru :?: :???:

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 13 paź 2006, 11:39

Zenerek pisze:No muszę wrócić do tego tematu, bo mam problem. Gdy do baterii litowej 3V podłączę bez rezystora diodę białą lub niebieską, to płynie prąd około 4mA, a przy takim samym podłączeniu żółtej diody, płynie prąd 38mA, czyli dużo większy i taki, który dało się przewidzieć. Dlaczego przez ledy płyną tak różne prądy w zależności od koloru :?: :???:
:arrow: www.google.pl !! :evil:
przykładowy link wyszukany przez google http://www.dzikie.net/index.php?art=diody-faq
masz tam charakterystyki prądowo napięciowe i nie tylko.

ODPOWIEDZ