74xx - do czego one służą

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
witold16
-

74xx - do czego one służą

Post autor: witold16 » 01 lip 2006, 18:19

Witam
Wie ktos gdzie mozna znalesc wiecej informacji o tych układach. Czesto zdarzają one sie w schematach wiec chcialem sie cos wiecej dowiedziec. Oraz zeby nie zaśmiecac forum info o NE555 oraz wyorowadzenia wyświetlaczy LED siedmio segmentowych

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 01 lip 2006, 20:26

74<jakieś literki>xx to są różnorodne układy logiczne i cyfrowe. Tych układów jest całe mnóstwo, więc trudno je wyliczać. Informacje o tych układach są praktycznie wszędzie, większość firm produkuje te układy więc wystarczy wejść na ich srtrony www, przykładowo:
układ NE555 - http://www.st.com/stonline/products/lit ... /ne555.pdf
układy 74xx (TTL) - http://www.st.com/stonline/stappl/produ ... NP139=62.0

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 lip 2006, 21:08

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 03 lip 2006, 5:27

o układach timera 555 to chłopaki już Ci linkipodali, a co do TTL-ek to polecam stronę:
http://www.elenota.pl/search.php?szuk=7 ... 50&start=0
zresztą 555 i wiele, wiele innych też tu znajdziesz:
http://www.elenota.pl/search.php?szuk=n ... 50&start=0

http://www.elenota.pl

pytasz do czego służą?
to zależy co będziesz chciał na nich konkretnego budować.
rodzina TTL 74... oraz CMOS 4... zawiera bramki wszelkiego rodzaju i maści, liczniki, rejestry, pojedyńcze przerzutniki i inne.
wszystkie cegiełki :-). poprostu przy rozwiązywaniu konkretnego zadania przysiądź i popatrz co pod jakim oznaczeniem ma struktura i co będzie tobie przydatne w rozwiązaniu układowym :-)

pozdrawiam :-)

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 04 lip 2006, 0:17

Młodzi jak zwykle mają alergię na książki...a wystarczy kupić za parę złotych coś z klasyki:
http://www.allegro.pl/item113398771_tec ... rmann.html ...i dowiedzieć się rzeczy, jakich nie ma i długo nie będzie w internecie.

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 09 sie 2006, 19:33

74xx? A ja słyszałem, że to już nieużywane układy... :?

Arnold_S.

;-)

Post autor: Arnold_S. » 09 sie 2006, 19:51

Anax pisze:74xx? A ja słyszałem, że to już nieużywane układy... :?
Może w nowo projektowanych urządzeniach nie, ale jeszcze sporo funkcjonującego sprzętu opiera się właśnie na nich(cyfrówka 5-woltowa)...

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 09 sie 2006, 20:00

Arnold_S. - masz rację, książka fajna rzecz. Ale chyba do końca nie rozumiesz co mówisz, na pytanie "do czego one służą 74xx" to forum jest bardzo dobrym miejscem

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 09 sie 2006, 20:01

Anax pisze:74xx? A ja słyszałem, że to już nieużywane układy
Oj, oj... Te układy są nadal w użyciu, mają się bardzo dobrze. Oczywiście nowsze wersje (HCT, ACT, itd.), bo staruszków bipolarnych raczej nie uświadczysz...

Ps. "Edów" oglądam czasem z siostrzeńcami ;)

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 09 sie 2006, 20:19

sta pisze:Arnold_S. - masz rację, książka fajna rzecz. Ale chyba do końca nie rozumiesz co mówisz, na pytanie "do czego one służą 74xx" to forum jest bardzo dobrym miejscem
Dobrym, aby wymienić, że układy służą tu, czy tam, ale konkrety gdzie znajdziesz/jak pokażesz?
Właśnie na schemacie z książki/czasopisma/"serwisówki" jakiegoś urządzenia. :smile:

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 09 sie 2006, 21:24

marcing pisze:Ps. "Edów" oglądam czasem z siostrzeńcami ;)
A więc zapewnie znasz Drzazgę Cudowne Drewno ;)
marcing pisze:Oczywiście nowsze wersje (HCT, ACT, itd.), bo staruszków bipolarnych raczej nie uświadczysz...
Wybaczcie, ale dopiero wchodzę w świat elektroniki. Czyli jak mam rozpoznać TTL od HCT, ACT, ect? Symbol? dodanie jakieś literki, czy coś... :?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 09 sie 2006, 21:57

Cała grupa układów 74 pochodzi z rodziny TTL. W zasadzie mówi się tak na wszystkie układy tej serii (jeżeli się mylę - proszę mnie poprawić). Dziś, jak pójdziesz do sklepu z elektroniką i poprosisz o jakiś układ 74xxx (może 7400) to i tak dostaniesz 74HCTxxx lub 74LSxxx...

Jeżeli zaczynasz z elektroniką, zajrzyj do zasobów Elportalu:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... 60&meid=13

Ps.: A Deska mówi... ;) Chudego gdzieś wcięło...

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 09 sie 2006, 22:07

Anax pisze:Wybaczcie, ale dopiero wchodzę w świat elektroniki. Czyli jak mam rozpoznać TTL od HCT, ACT, ect?
każdy układ ma oznaczenie np. 74LS00 lub 74ALS74 itd.
oznaczenia te są tak jakby "wizytówką" układu i mówią tylko o układzie co następuje:

L (Low power) – wersja o małym poborze mocy, ale wolniejsza od standardowej
H (High speed) – wersja szybsza od standardowej, ale o większym poborze mocy niż standardowa
S (Schottky) – odmiana szybka
AS (Advanced Schottky) – ulepszona seria S, charakteryzuje się jeszcze większą szybkością działania
LS (Low power Schottky) – wersja S o znacznie niższym poborze prądu, zbliżonym do standardowej bramki
ALS (Advanced Low power Schottky) – unowocześniona seria LS, z mniejszym poborem mocy
F (Fast) – nowoczesna, najszybsza seria TTL.

dodatkowo w CMOS-ie są produkowane układy o identycznym rozkładzie końcówek co w TTL, które to układy opisano dla rozróżnienia literami C, AC, HCT, HC i np. 74HCT02.

jak wiesz TTL-ki są tzw. technologią 5V-oltową zasilane w bardzo wąskich granicach tolerancji, zupełnie inaczej niż CMOS bo np. w zakresie 3...18 V będą pracowały.

i teraz jak widzisz układ np. HC to wiesz że jest on w CMOS-ie i zasilany niekoniecznie 5-ma V-mi :-)

dodatkowo cenną informacją jest to, iż układy CMOS typu HCT mogą współpracować z TTL-ami bo mają takie same poziomy stanów logicznych czyli można je łączyć ze sobą.

TTL ma większy pobór prądu niż CMOS i m.in. dlatego są w nowoczesnym sprzęcie już rzadkością.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 10 sie 2006, 10:31

elektor84 pisze:i teraz jak widzisz układ np. HC to wiesz że jest on w CMOS-ie i zasilany niekoniecznie 5-ma V-mi
Oby tylko nie napięciem 18V... Maksymalne napięcie zasilania nowych układów serii 74xxx to 6V.

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 10 sie 2006, 10:53

marcing pisze:elektor84 napisał/a:
i teraz jak widzisz układ np. HC to wiesz że jest on w CMOS-ie i zasilany niekoniecznie 5-ma V-mi

Oby tylko nie napięciem 18V... Maksymalne napięcie zasilania nowych układów serii 74xxx to 6V.
ta... ale ja to napisałem w odniesieniu do CMOS.
koniec nadawania :-)

ODPOWIEDZ