Prosta mrugajaca dioda led

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 09 sie 2006, 17:22

555 - przeżytkiem? Można nie lubić 555, ale nie należy nazywać go przeżytkiem. To co powiedzieć o architekturze x86? Protoplasta tejże ma ponad 25lat... A do dziś wszyscy z niej korzystamy. A co byście powiedzieli na silnik benzynowy? Ponad 100 lat... Że nie można porównywać? A można...

Chociaż sam 555 nie lubię, jednak czasem z niego korzystam - bo akurat coś jest potrzebne. I zawsze pracuje, chociaż sam nie wiem dlaczego ;)

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 09 sie 2006, 18:03

Daymian pisze:Panowie, wiem że jesteście początkującymi ale... układ 555 to już przezytek, starajcie sie używać bardziej nowoczesnych układów ,sa równie tanie jak 555.
układ 555 opracowała firma Signetics w 1972 roku ( jeśli dobrze pamietam ) i od tamtej pory uważam go za mały WIELKI układ, który w rzadnym wypakdu nie powinien otrzymywać miana "przeżytku" bo nadal jest produkowany w różnych technologiach i wykorzystywany w praktyce bardzo często :-)

Karwa ja myślę, że jak zakupisz układ np. NE555 ( jakieś 1,70zł ) i do tego te cztery rezystory i dwa kondensatory + zajrzysz na: http://www.elenota.pl/search.php?szuk=n ... 50&start=0 w dokumentacje tego timera by skorzystać z aplikacji producenta to będzie to trafne i szczęśliwe rozwiązanie, bo przy okazji pozdnasz ten mały WIELKI układzik, który zresztą polecam wykorzystać.

PS: Daymian a Ty... sam siedzisz na przeżytku... ? ( windows poniżej XP, 98 chyba i na dodatek internet exproler ) bez urazy.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 09 sie 2006, 19:30

marcing pisze:Witam nową osobę na Forum ;)
Ciepłe powitanie, nie omieszkam podziękować ;)

marcing pisze:I do tego z "Pyrlandii" :)

Ho, ho. Wiadomo. Elektoniczne centrum Świata ;)

Marcing, o same obliczenia nie chodzi, o wzorki też, ale kiedy je użyć? No, tu już gorzej. :oops:

Daymian
-
Kontakt:

Post autor: Daymian » 09 sie 2006, 20:05

Gdzieś słyszałem że układ 555 powinno sie w miare możliwości zastępywać nowszymi układami...a pozatym porównajcie ceny i PARAMETRY 555 i innych timerów.
A co do mojego systemu-tylko taki chodzi na moim kompie. A IE jest szybszy od Mozilli :razz: ..na moim kompie :razz:
A tak na poważnie: brak kasy na nowego kompa w tej chwili :sad:

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 09 sie 2006, 22:27

ale są przecież timerki 555 nowoczesne, zrobione w CMOS - ie pod oznaczeniami: TLC 555 czy TLC 551.
są to już nowoczesne rozwiązania (jeśli chodzi o pobory prądu chociażby ) bo idea ideą raz w tym układzie zaprojektowana i zastosowana jest samym sednem sprawy. właśnie dlatego ma on taką poularność i wszechstronne zastosowanie.
te starsze, np. NE555 czy SA555 (wczoraj kupiłem NE555) to koszt rzędu 1,70zł, a ten w CMOS - ie to o ile może być droższy...? o 2zł ? to nie jest wygórowana cena w porównaniu z innymi produkcjami :-)
tak na dobrą sprawę nie wiem czego nie da się na nom zrobić :-)

PS: dziękuję Daymian, że się niepogniewałeś.
ja też siedzę na nienajlepszej machinie w linie (linux). pod maską 750MHz :-( o boże na te czasy tylko ! 750 :sad: pozdrawiam Cię !

domu
-
Kontakt:

Post autor: domu » 12 lis 2006, 19:25

Są pewne układy, które śmiało można nazwać nieśmiertelnymi. Z pewnością jest nim 555. Na nim można zrobić baaardzo wiele rzeczy i wciąż powstają nowe aplikacje. Jedynym rozwiązaniem tego prostego zadania jest właśnie klasyczna aplikacja tego układu jako generatora astabilnego. Na stronie EdW, w Kopalni Skarbów, jest dostępny pdf z szczegółowym opisem pięćset pięćdziesiątki piątki i typowymi schematami.

Awatar użytkownika
Gall Anonim
-
Kontakt:

Przerywacz

Post autor: Gall Anonim » 21 lis 2006, 8:31

Mając na uwadze iż też jestem początkujący chciałbym spróbować analizy tego przerywacza.
Napiszcie czy moje rozumowanie jest "właściwie"
Po włączeniu zasilania prąd płynie przez R3 i P1 do tranzystorów T1 i T2, ale jest za mały do ich otwarcia, więc żarówka (lub dioda) nie świeci. Układ pozostaje w takim stanie puki kondensator C1 nie naładuje się przez P1 (który reguluje chyba czas migania :P), następnie kondensator zaczyna przewodzić i podaje napięcie na bazy tranzystorów, które otwierają się i żarówka zaczyna świecić i rozładowuje kondensator C1, więc tranzystory zaczynają się zamykać. C1 rozładowuje się, tranzystory nie przewodzą i raczyna się cały cykl od nowa.

Proszę o twardą krytykę :roll:

ps co do 555, to kiedys przeglądając książkę o elektronice do technikum (narazie nie przyda mi się) wciąż trafiałem na ukłąd 555. Książka jest dość nowa (ma z rok), więc wnioskując układ ten pozostanie wśród nas jeszcze przez dłuuugi czas.
Pozdrawiam

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 21 lis 2006, 17:43

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 21 lis 2006, 19:38

masz tu schemacik zastępczy kiedy żarówka nie świeci (1). oczywiście R2<R1. Jak już T2 zaczyna się otwierac to na kondensatorze zaczyna spadac napięcia(na obydwu zaciskach jednocześnie, między zaciskami C jest takie samo napięcie), bo napięcie na kolektorze T2 spada(schemat 2). To powoduje dodatnie sprzężenie zwrotne i całkiem zatyka T1.
Załączniki
Tranz.JPG

Awatar użytkownika
Gall Anonim
-
Kontakt:

Post autor: Gall Anonim » 21 lis 2006, 21:22

Jony130 pisze:Witam
Przeczytaj sobie te posty i spróbuj napisać jeszcze raz jak działa ten układ.
Czyli to nie to :P

Tommy_J
-

Post autor: Tommy_J » 29 gru 2006, 22:40

Gorąco polecam to: http://www.edw.com.pl/pdf/K06/04_02d.pdf
Jest po prostu świetne na początek, to był mój pierwszy układ, zmontowałem go bez problemu na płytce uniwersalnej. Za układ scalony LM3909 zapłaciłem 9,80zł, a kondensator polecam 1000uF, wtedy miganie jest wyraźne. Napięcie stosuję 3V, pulsuje wtedy zdecydowanie. Na 1,5V wyraźnie widać jak kondensator się rozładowuje bo dioda łagodnie gaśnie.

ODPOWIEDZ