LED-y???

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

LED-y???

Post autor: robson » 04 sie 2006, 12:59

Mam takie pytanie właściwie problem. Planuje zrobić stroboskop na diodach LED tylko nie 10 czy 20 a tak gdzieś około 60 70 diod led i mam dylemat. Czy lepiej byłoby zastosować diody 3mm czy 5mm o tym samym kącie świecenia i tej samej jasności, a może 10mm? Które będą lepiej świecić (mocniej) zajmowane miejsce nie gra roli. Ogólnie :mrgreen: czy lepiej usiać matrycę "trójkami" jedna koło drugiej czy "piatkami" trochę rzadziej a ta sama liczba? :neutral:

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 04 sie 2006, 13:53

Zastosuj diody mieszane, w środku daj jedna 10, potem pierścienie z piątek a na końcu dwójeczki/trójeczki - efekt będzie zmnakomity! Jak zrobisz trzy lub nawet 4 takie panele z diodami różnego koloru (RGB+biały - 0czywiście każdy panel w jednym kolorze) i podłączysz to do filtrów pasmowych, będziesz miał stroboskop i kolorofon w jednym :)
BD 135,137 lub 139 powinien sobie poradzić nawet z 70 diodami,albo zastosuj jakiegoś mosfeta, np. BUZ 11 lub IRF 840 - wtedy mógłbyś podłączać nawet żarówki!

Ja coś takiego wykonałem na mniejszej ilości diod - efekt jest znakomity!

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 05 sie 2006, 21:20

Dzięks:) Pytam gdyż wykonałem matrycę do stroboskopu na 20 białych 10mm LED-ach i.... :???: 10 pięciomilimetrowych LED-ów zostawia je w tyle (porównywalne parametry)albo podane paramtery były zbyt...wygórowane :wink:

ODPOWIEDZ