LED-y???
LED-y???
Mam takie pytanie właściwie problem. Planuje zrobić stroboskop na diodach LED tylko nie 10 czy 20 a tak gdzieś około 60 70 diod led i mam dylemat. Czy lepiej byłoby zastosować diody 3mm czy 5mm o tym samym kącie świecenia i tej samej jasności, a może 10mm? Które będą lepiej świecić (mocniej) zajmowane miejsce nie gra roli. Ogólnie
czy lepiej usiać matrycę "trójkami" jedna koło drugiej czy "piatkami" trochę rzadziej a ta sama liczba? 
Zastosuj diody mieszane, w środku daj jedna 10, potem pierścienie z piątek a na końcu dwójeczki/trójeczki - efekt będzie zmnakomity! Jak zrobisz trzy lub nawet 4 takie panele z diodami różnego koloru (RGB+biały - 0czywiście każdy panel w jednym kolorze) i podłączysz to do filtrów pasmowych, będziesz miał stroboskop i kolorofon w jednym 
BD 135,137 lub 139 powinien sobie poradzić nawet z 70 diodami,albo zastosuj jakiegoś mosfeta, np. BUZ 11 lub IRF 840 - wtedy mógłbyś podłączać nawet żarówki!
Ja coś takiego wykonałem na mniejszej ilości diod - efekt jest znakomity!
Pozdrawiam
BD 135,137 lub 139 powinien sobie poradzić nawet z 70 diodami,albo zastosuj jakiegoś mosfeta, np. BUZ 11 lub IRF 840 - wtedy mógłbyś podłączać nawet żarówki!
Ja coś takiego wykonałem na mniejszej ilości diod - efekt jest znakomity!
Pozdrawiam