generator funkcji prosba o komentarz redakcji
generator funkcji prosba o komentarz redakcji
witam
chodzi mi caly czas po głowie temat generatora funkcji cos jak np w polskim elektorze 8/95 z tym ze cos nowszego np na AD9833
czy jest szansa zeby powstał w redakcji taki projekt, wiadomo że prosty nie będzie ale w zasadzie na rynku nie istnieje nic podobnego
pozdrawiam piotrek
chodzi mi caly czas po głowie temat generatora funkcji cos jak np w polskim elektorze 8/95 z tym ze cos nowszego np na AD9833
czy jest szansa zeby powstał w redakcji taki projekt, wiadomo że prosty nie będzie ale w zasadzie na rynku nie istnieje nic podobnego
pozdrawiam piotrek
Re: generator funkcji prosba o komentarz redakcji
Także szukam czegoś opartego na tym układzie, jak na razie niestety bezskutecznie.piotrekb pisze:witam
pozdrawiam piotrek
a to może widziałeś?Syfon pisze:Także szukam czegoś opartego na tym układzie, jak na razie niestety bezskutecznie
widzisz, z układem AD9833 (jak i innymi DDS Analoga) jest kilka problemów....
pierwszy to obudowa kostki...
ja układzik AD9834 posadziłam na kawałku laminatu, takiej przejściówce TSSOP -> DIP
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=11170#11170 no, troszkę nerwów to kosztowało
a AD9833 jest w pudełku µSOIC
a drugi, to dostępność tych układów w Polsce (lokalny import uprawiany przez
niektórych ludków z Allegro pomijam)...chodzi o możliwość normalnego kupienia.
tak więc projekt może być skomplikowany, ale raczej w odtworzeniu, wykonaniu
elektronika i oprogramowanie to raczej średni poziom trudności...DDS zrobi wszystko.
hmm, no a opieranie projektu do EdW na układach z próbek to chyba jest nieco
ryzykowne...z resztą taką uwagę kiedyś dostałam z Redakcji...w sumie słusznie.
a może takie coś byłoby fajne.... tylko na przykład 10..12 bitowe?
tasza
AD9833 (jak i większość podzespołów AD) można kupić w http://www.alfine.pl za ok 24PLN (+ przesyłka). Nie widze ograniczeń co do minimalnego zamówienia, jedną sztuke bez problemu dodałem do koszyka więc w detalu chyba sprzedają...
tasza pisze:a to może widziałeś?Syfon pisze:Także szukam czegoś opartego na tym układzie, jak na razie niestety bezskutecznie
http://www.elv-downloads.de/service/man ... -Board.pdf
![]()
Dzięki Tasza
Układ bardzo ciekawy, chyba najlepszy spośród tych, które dotychczas widziałem. Szkoda tylko, że producent nie opublikował kodu źródłowego mikrokontrolera, ale jego prawo.
-
misuszatek12
- -
- Kontakt:
-
misuszatek12
- -
- Kontakt:
chyba wiem gdzie mam byka.....
tak to jest jak się kopiuje bezmyślnie z netu....
zamienione nogi 8 i 9 ==>9 ma być do masy a nie jak jest 8
bez wyluowania tego maleństwa się nie obejdzie a to napewno się skończy źle...
tak to jest jak się kopiuje bezmyślnie z netu....
zamienione nogi 8 i 9 ==>9 ma być do masy a nie jak jest 8
bez wyluowania tego maleństwa się nie obejdzie a to napewno się skończy źle...
- Załączniki
-
- dds_AD9833.rar
- (50.35 KiB) Pobrany 770 razy
fajna ta Twoja płytka...
no, a ja jeszcze drugą nitkę eksperymentów zaczęłam...AD9834
http://www.analog.com/UploadedFiles/Dat ... 9834_0.pdf , póki co mam to:

no, a ja jeszcze drugą nitkę eksperymentów zaczęłam...AD9834
http://www.analog.com/UploadedFiles/Dat ... 9834_0.pdf , póki co mam to:
-
misuszatek12
- -
- Kontakt:
płytka żeczywiście wydawała się super
ALE UWAGA ONA JEST ZŁA!!!
Z nalazłem ją na jakimś niemieckim forum i tak po prostu skopiowałem potem bez namysłu pomalowałem kawałeczek laminatu markerem i wydrapałem igiełką
ufff jeszcze mnie kark boli....
najgorsze żę układ ścieżek jest zły masa jest nie na tym pinie AD
próbowałem go wylutować ale urwałem mu nóżke.....
tak więć plytka jest do przerobienia ja mam 30zł w plecy i kilka wieczorów..
Zastanawiam się czy nie warto przy przeróbce troche jej powiększyć i dodać generator kwarcowy od razu na niej... wtedy to tylko kabelki do pinów pod kompa i można testować...
Ja narazie tylko pod kompem chciałem to potestować
To miał być drugi punkt, ale skoro pierwszy się wykopyrtnoł to nie mam żadnego prgramu na AVR nawet nie bardzo wiem jak się do niego zabrać...
Mam troche projektów w głowie odnośnie gotowego Generatora ale to jeszcze troche potrwa....
ALE UWAGA ONA JEST ZŁA!!!
Z nalazłem ją na jakimś niemieckim forum i tak po prostu skopiowałem potem bez namysłu pomalowałem kawałeczek laminatu markerem i wydrapałem igiełką
ufff jeszcze mnie kark boli....
najgorsze żę układ ścieżek jest zły masa jest nie na tym pinie AD
próbowałem go wylutować ale urwałem mu nóżke.....
tak więć plytka jest do przerobienia ja mam 30zł w plecy i kilka wieczorów..
Zastanawiam się czy nie warto przy przeróbce troche jej powiększyć i dodać generator kwarcowy od razu na niej... wtedy to tylko kabelki do pinów pod kompa i można testować...
Ja narazie tylko pod kompem chciałem to potestować
To miał być drugi punkt, ale skoro pierwszy się wykopyrtnoł to nie mam żadnego prgramu na AVR nawet nie bardzo wiem jak się do niego zabrać...
Mam troche projektów w głowie odnośnie gotowego Generatora ale to jeszcze troche potrwa....