Popsuty multimetr - czy da się naprawić?

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
krzych
-

Popsuty multimetr - czy da się naprawić?

Post autor: krzych » 01 cze 2006, 17:54

Niestety. Myślałem, że to nigdy nie nastąpi. A jednak. Mój miernik się zepsół :sad: . I to zmojej winy.
Testowałem właśnie nowy transformator sieciowy. Gdy mierzyłem sem wtórnego, nie wiem jakim cudem, ale strona pierwotna została nagle odłączona spod napięcia (jeden z zacisków wysunął się z krokodylka). Zaindukowana sem uszkodziła mi miernik :sad: , ale ja nie zamierzam się poddać. Chcę go naprawić!
Myślę, że "poszedł" jakiś scalak, dioda lub tranzystor (kondensatory i rezystory chyba raczej odpadają :?: ), układ sterujący wyświetlaczem LCD jest chyba w porządku (wyświetlacz wyświetla prawidłowo wszystkie znaki). W moim mierniku jest 6 układów scalonych, z czego jeden to 7555 - generator od beepera ciągłości obwodu, 4 są firmy o symbolu JRC(rys.1a i 1b) i jeden HA17358. Myślę, że jeśli nie uda mi się zlokaklizować usterki, to wymienię wszystkie scalaki, o ile nie będą zbyt drogie. Mam tylko problem z rozszyfrowaniem tych 4 układów, przez co nie wiem ile mogą kosztować, oraz czy mają jakieś zamienniki. Ich wygląd zamieszczam w załączniku (rys.1a i 1b).
Może ktoś wie co to za układy, czy mają jakieś zamienniki, ewentyalnie ile kosztują?
Od razu nasuwa się pytanie: czy opłaca się naprawiać miernik, czy lepiej kupić nowy?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
Załączniki
do posta - szukane układy.JPG

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 01 cze 2006, 18:15

rys.1a - TL062
rys.1b - LM2904

noty katalogowe dostepne w necie

jesli go kochales to go napraw...

krzych
-

Post autor: krzych » 01 cze 2006, 20:09

Rozumiem, że to zamienniki. Miernik kosztował 7 dych, a te układy są po ok. 50gr sztuka. Dlatego też sprubóje go naprawić.
ps. jaka firma kryje się pod symbolem JRC ?
Dzięki za pomoc :smile: .
Pozdrawiam!

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 02 cze 2006, 10:12

bardziej przyda Ci sie odpowiedz na niemal filozoficzne pytanie:

Czym jest google?

Otóż krótko mówiąc jest to bardzo pożyteczne narzędzie, które umiejętnie wykorzystane daje odpowiedź na większość pytań z różnych dziedzin otaczającego nas świata, między innymi elektroniki.
Na przykład znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytanie wpisując:

JRC semiconductor

P.S.
krzych pisze:Rozumiem, że to zamienniki. Miernik kosztował 7 dych, a te układy są po ok. 50gr sztuka.
To nie są zamienniki, układy firmy JRC spotykalem w urzadzeniach z bazaru co mowi samo za siebie. Mozna powiedziec, ze uklady JRC to zamienniki ukladow majacych w nazwie LM albo TL wyprodukowanych np przez National Semiconductor.

Cena 7 dych ma sie rozumiec 70zl? Znaczy to ze miernik nie nalezy do najlepszych, co zreszta mozna wywnioskowac po obecnosci w nim "dyskretnych" wzmacniaczy operacyjnych.

Pozdrowionka !

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 02 cze 2006, 16:11

krzych pisze:ps. jaka firma kryje się pod symbolem JRC ?
JRC to Japan Radio Company(albo Corporation). Teraz to się nazywa New Japan Radio.

ODPOWIEDZ