Troche to lamerskie ale...
Mam problem z obliczeniem napięcia skutecznego sygnałów prostokatnych - K= (0,5; 0,25; 0,75).
W koncu K=Usk/Uśr, ale przeciez Uśr dla sygnału protokątnego wynosi 0...
niewiem jak sie do tego zabrac, czy ktoś mógłby mi wskazać jak to zrobić, ew jakieś źródło traktujące o tym.
z góry dziekuje za pomoc
Napięcie skuteczne
-
madierfakier
ok, w takim razie mógłbys mi wytłumaczyc dlaczego wyniki pomiarów woltomierzami znaczącoię różnią skoro to powinno być to samo? o to co zmierzyłem miernikiem Agilent 34401A
dla K=0,5 U=7,5006V
dla K=0,25 U=6,4931V
dla K=0,75 U=4,3313V
oczywiscie stała amplituda
Miernik wydaje mi się że jest dobry, teraz pytanie czy tak powinno być(dlaczego?) czy po prostu ja skopałem pomiary(kabelki,styki)?
dla K=0,5 U=7,5006V
dla K=0,25 U=6,4931V
dla K=0,75 U=4,3313V
oczywiscie stała amplituda
Miernik wydaje mi się że jest dobry, teraz pytanie czy tak powinno być(dlaczego?) czy po prostu ja skopałem pomiary(kabelki,styki)?
-
Kapitan_Rzbik
- -
madierfakier, hmmm... "wina" leży po stronie miernika...
Mierniki cyfrowe zawierają albo przetworniki A/C albo całkujące. Te pierwsze mierzą bezpośrednio wart. chwilową, te drugie wartość średnią i przetwarzają ją "dalej". Bezpośredni pomiar wart. skutecznej możliwy jest tylko woltomierzami elektromagnetycznymi i elektrodynamicznymi. (dodam tylko, że mierzą wart. skuteczną prądu i przetwarzją na napięcie.)
Z tego powodu zmiena współczynnika wypełnienia przebiegu spowodowała zmianę wart. średniej, a ta z kolei została błędnie przetworzona na wskazanie i odczytana jako wartość skuteczna!!
Dodam jeszcze, że Usk = Um dla prostokąta NIE ZALEŻY od współczynnika wypełnienia. Zmienia się tylko wartość średnia. Nie ma to w rzeczywistośći wpływu na zmienę wartości skutecznej... Wynika to bezpośrednio z definicji obliczania wartości skutecznej
Mierniki cyfrowe zawierają albo przetworniki A/C albo całkujące. Te pierwsze mierzą bezpośrednio wart. chwilową, te drugie wartość średnią i przetwarzają ją "dalej". Bezpośredni pomiar wart. skutecznej możliwy jest tylko woltomierzami elektromagnetycznymi i elektrodynamicznymi. (dodam tylko, że mierzą wart. skuteczną prądu i przetwarzją na napięcie.)
Z tego powodu zmiena współczynnika wypełnienia przebiegu spowodowała zmianę wart. średniej, a ta z kolei została błędnie przetworzona na wskazanie i odczytana jako wartość skuteczna!!
Dodam jeszcze, że Usk = Um dla prostokąta NIE ZALEŻY od współczynnika wypełnienia. Zmienia się tylko wartość średnia. Nie ma to w rzeczywistośći wpływu na zmienę wartości skutecznej... Wynika to bezpośrednio z definicji obliczania wartości skutecznej
quote="Kapitan_Rzbik"]scuzz napisał/a:
W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest rówmna amplitudzie generowanego sygnału.
Nieprawda.
W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest równa wartości średniej (napiecia lub pradu) generowanego sygnalu.[/quote]
Ja się z tobą nie do końca zgadzam. Nie powiem, że napisałeś nieprawdę. Nie napisałeś po prostu całej prawdy.
madierfakier Tych pomiarów dokonałeś na zakresie AC, czy DC. Na zakresie DC miernik mierzy wartość średnią(za cały okres) nie skuteczną
Wydaje mi się, że mierzyłeś na DC, a w dodatku sygnał był zmienny(rys.1a), a nie przemienny(rys.1b). Jeśli mierzyłeś na AC, to na pewno wina miernika.
W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest rówmna amplitudzie generowanego sygnału.
Nieprawda.
W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest równa wartości średniej (napiecia lub pradu) generowanego sygnalu.[/quote]
Ja się z tobą nie do końca zgadzam. Nie powiem, że napisałeś nieprawdę. Nie napisałeś po prostu całej prawdy.
Tak, ale tylko w przypadku, gdy mówimy o wartości średniej półokresowej sygnału prostokątnego przemmiennego symetrycznego przy K=0,5. W pozostałych przypadkach wartość średnia jest różna od wartości skutecznej!Kapitan_Rzbik pisze:W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest równa wartości średniej (napiecia lub pradu) generowanego sygnalu.
A częstotliwość też? Przy różnych częstotliwościach miernik może wskazywać różne wartości (wiem z łasnego doświadczenia). Jak duża była częsotliwość? Multimetr prawidłowo przetwarza do ok. 500Hz.madierfakier pisze:oczywiscie stała amplituda
-
Arnold_S.
Miernik "True RMS" powinien załatwić sprawę(tańsze głupieją).
Ale i tak najlepiej wszystko liczyć osobiście.
http://elportal.pl/forum/viewtopic.php?t=3021
Ale i tak najlepiej wszystko liczyć osobiście.
http://elportal.pl/forum/viewtopic.php?t=3021