Napięcie skuteczne

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Gość

Napięcie skuteczne

Post autor: Gość » 23 maja 2006, 12:03

Troche to lamerskie ale...
Mam problem z obliczeniem napięcia skutecznego sygnałów prostokatnych - K= (0,5; 0,25; 0,75).
W koncu K=Usk/Uśr, ale przeciez Uśr dla sygnału protokątnego wynosi 0...
niewiem jak sie do tego zabrac, czy ktoś mógłby mi wskazać jak to zrobić, ew jakieś źródło traktujące o tym.

z góry dziekuje za pomoc

krzych
-

Post autor: krzych » 23 maja 2006, 20:42

Z tego, co wiem, to dla prostokąta Um=Usk (K nie ma znaczenia). Wartość średnia za cały okres jest równa 0, gdy sygnał ma wypełnienie 50% i jest symetryczny, a K to współczynnik wypełnienia, a nie kształtu :!:

madierfakier

Post autor: madierfakier » 23 maja 2006, 20:55

ok, w takim razie mógłbys mi wytłumaczyc dlaczego wyniki pomiarów woltomierzami znaczącoię różnią skoro to powinno być to samo? o to co zmierzyłem miernikiem Agilent 34401A

dla K=0,5 U=7,5006V
dla K=0,25 U=6,4931V
dla K=0,75 U=4,3313V

oczywiscie stała amplituda

Miernik wydaje mi się że jest dobry, teraz pytanie czy tak powinno być(dlaczego?) czy po prostu ja skopałem pomiary(kabelki,styki)?

scuzz
-

Post autor: scuzz » 23 maja 2006, 22:53

W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest rówmna amplitudzie generowanego sygnału. Więc nie wiem w czym problem . A K tak jak napisał Krzychu to współczynnik wypełnienia a nie ksztatu.

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 24 maja 2006, 8:36

scuzz pisze:W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest rówmna amplitudzie generowanego sygnału.
Nieprawda.
W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest równa wartości średniej (napiecia lub pradu) generowanego sygnalu.

LukKieE
-
Kontakt:

Post autor: LukKieE » 25 maja 2006, 19:51

madierfakier, hmmm... "wina" leży po stronie miernika...
Mierniki cyfrowe zawierają albo przetworniki A/C albo całkujące. Te pierwsze mierzą bezpośrednio wart. chwilową, te drugie wartość średnią i przetwarzają ją "dalej". Bezpośredni pomiar wart. skutecznej możliwy jest tylko woltomierzami elektromagnetycznymi i elektrodynamicznymi. (dodam tylko, że mierzą wart. skuteczną prądu i przetwarzją na napięcie.)
Z tego powodu zmiena współczynnika wypełnienia przebiegu spowodowała zmianę wart. średniej, a ta z kolei została błędnie przetworzona na wskazanie i odczytana jako wartość skuteczna!!

Dodam jeszcze, że Usk = Um dla prostokąta NIE ZALEŻY od współczynnika wypełnienia. Zmienia się tylko wartość średnia. Nie ma to w rzeczywistośći wpływu na zmienę wartości skutecznej... Wynika to bezpośrednio z definicji obliczania wartości skutecznej :mrgreen:

krzych
-

Post autor: krzych » 30 maja 2006, 21:44

quote="Kapitan_Rzbik"]scuzz napisał/a:
W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest rówmna amplitudzie generowanego sygnału.

Nieprawda.
W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest równa wartości średniej (napiecia lub pradu) generowanego sygnalu.[/quote]
Ja się z tobą nie do końca zgadzam. Nie powiem, że napisałeś nieprawdę. Nie napisałeś po prostu całej prawdy.
Kapitan_Rzbik pisze:W przebiegach prostokątnych wartośc skuteczna ( prądu czy napięcia ) jest równa wartości średniej (napiecia lub pradu) generowanego sygnalu.
Tak, ale tylko w przypadku, gdy mówimy o wartości średniej półokresowej sygnału prostokątnego przemmiennego symetrycznego przy K=0,5. W pozostałych przypadkach wartość średnia jest różna od wartości skutecznej!
:arrow: madierfakier Tych pomiarów dokonałeś na zakresie AC, czy DC. Na zakresie DC miernik mierzy wartość średnią(za cały okres) nie skuteczną :!: Wydaje mi się, że mierzyłeś na DC, a w dodatku sygnał był zmienny(rys.1a), a nie przemienny(rys.1b). Jeśli mierzyłeś na AC, to na pewno wina miernika.
madierfakier pisze:oczywiscie stała amplituda
A częstotliwość też? Przy różnych częstotliwościach miernik może wskazywać różne wartości (wiem z łasnego doświadczenia). Jak duża była częsotliwość? Multimetr prawidłowo przetwarza do ok. 500Hz.
Załączniki
do posta o pomiarze prostokąta1.JPG

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 20 cze 2006, 11:53

Miernik "True RMS" powinien załatwić sprawę(tańsze głupieją).
:wink:
Ale i tak najlepiej wszystko liczyć osobiście.
http://elportal.pl/forum/viewtopic.php?t=3021

ODPOWIEDZ