Radmor - składowa stała
Radmor - składowa stała
Mam Radmora 5412 i ostatnio zauważyłem (a używam go już długo) że do kolumn dochodzi składowa stała. Po włączeniu przez ok. sekundę świeci się czerwona kontrolka "zabezpieczenie" i jak gaśnie słychać cichy stuk w głośnikach i membrana wooferów cofa się troszkę (tak na oko max. 0,5 mm). Nie znam się jakoś specjalnie na sprzęcie audio i nie wiem co z tym zrobić. I jak tak właściwie to wpływa na sprzęt 
-
Kapitan_Rzbik
- -
Taki układ już jest. To jest właśnie to sekundowe opóźnienie przy włączaniu o którym napisałem. Składowa stała wchodzi dopiero po włączeniu głośników (to opóźnienie jak i układ zabezpieczający jest zrobione na przekaźniku) i zostaje już cały czas. W tym wzmacniaczu jako końcówka jest coś jak mostek H, czy w takim układzie nie stosuje się kondensatora szeregowo z głośnikiem?
-
Kapitan_Rzbik
- -
- We wzmacniaczach duzej mocy nie stosuje sie kondensatorow sprzegajacych wyjscie koncowki mocy z glosnikiem.
- Sprawdz czy to zjawisko wystepuje na obu kanalach. Jesli tylko w jednym to jest duze prawdopodobienstwo, ze cos sie niedobrego dzieje z koncowka mocy.
- Mozesz na czas odlaczenia glosnikow obciazyc wyjscia koncowki jakas rezystancja, moze to przyniesie efekt.
- Sprawdz czy to zjawisko wystepuje na obu kanalach. Jesli tylko w jednym to jest duze prawdopodobienstwo, ze cos sie niedobrego dzieje z koncowka mocy.
- Mozesz na czas odlaczenia glosnikow obciazyc wyjscia koncowki jakas rezystancja, moze to przyniesie efekt.
A co to konkretnie może zmienić?Kapitan_Rzbik pisze: - Mozesz na czas odlaczenia glosnikow obciazyc wyjscia koncowki jakas rezystancja, moze to przyniesie efekt.
Hmm, w ogóle to ja sam naprawiałem tego radmorka, został zalany bliżej nieokreśloną cieczą i go dostałem
-
Kapitan_Rzbik
- -
Jesli wzmacniacz, jak piszesz, posiada juz uklad opoznienia zalaczania glosnikow znaczy to, ze w czasie, gdy sa one odlaczone wzmacniacz zachowuje sie niestabilnie i powraca do stabilnosci po zalaczeniu tych glosnikow, co slychac w postaci stukotu glosnikow.c4r0 pisze:A co to konkretnie może zmienić?Kapitan_Rzbik pisze:
Dzieje sie tak prawdopodobnie dlatego, ze wowczas zaczyna plynac jakis prad na wyjsciu koncowki mocy.
Witam! Na początek, zrób tak jak Kolega ,,ptolek” pisze, jeżeli nie będzie składowej stałej na wyjściu, to przyczyny mogą być dwie: za krótki czas załączania opóźniacza, albo za długo się końcówka zrównoważa. Jeżeli wina leży po stronie końcówki, to wymień tranzystory w wzmacniaczu różnicowym na nowe, ale koniecznie musisz je sparować, muszą być identyczne, a jeżeli winę ponosi opóźniacz, to powymieniaj w nim elektrolity.
Pozdrawiam
Pozdrawiam