Z pozdrowieniami
GVolt
nie jestem co do tego przekonany... bramki logiczne średnio działają jako elementy analogowe... owszem mogą spełniać funkcję wzmacniacza ale ciągną sporo prądu (jak na bramki) i się grzeją... ja proponuję podobne rozwiązanie na wzmacniaczach operacyjnychseweryn pisze:ja znalazlem cos takiego:
"..."
[ Dodano: 03-04-2006, 18:44 ]
no, a takie coś można ująć pod hasłem DDS - bezpośrednia synteza cyfrowa, pisałam o tym kiedyś:czarutek pisze:Dla przebiegów nieprostokątnych najlepiej chyba stosować DAC sterowany licznikiem, ROMem, ewentualnie mikrokontrolerem
No właśnie, czy ktoś zetknął się ze schematem porządnego generatora generującego sygnały o kształtach funkcji sinus, trójkąt i prostokąt, z regulacją wypełnienia, amplitudy i offsetu oraz częstotliwości wyjściowej przynajmniej do kilku MHz? Żeby nie było, że nie szukałem, otóż intensywnie używałem google, ale niestety niczego takiego nie znalazłem. Przy czym od razu mówię, że słyszałem o układach MAX038 i XR2206, ale szukam czegoś opartego na układach DDS.tasza pisze:
no i zauważcie jedną rzecz - co innego takie małe pomocnicze generatorki, na szczególne
okazję (np. potrzebne aby coś innego uruchomić) a co innego zbudować przyrząd warsztatowy.
przeciez to ma być narzędzie pracy, stabilne i pewne - a nie sztuka dla sztuki i w efekcie kłopot.
tasza