generatory przebiegów: prostokątny, piłokształtny, sinus itp

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
GVolt
Użytkownik

generatory przebiegów: prostokątny, piłokształtny, sinus itp

Post autor: GVolt » 22 lut 2006, 19:43

Pisząc ten temat mam na celu aby wszelakie schematy oraz informacje na temat przebiegów sinusoidalnych, prostokątnych, piłokształtnych itd były zgromadzone w jednym miejscu. Wiem że w internecie można pewnie znaleźć info, schematy itp, ale nie jest to łatwe. Chcę aby w tym właśnie temacie znalazły się proste schematy tych że generatorów. Piszę proste bo nie chodzi mi o danie tu schematów wielkich generatorów funkcji na procesorach itp. Możesz sobie pomyśleć że przecież mógłbym sobie zbudować taki generator no i mam te swoje przebiegi różnorodnych kształtów (wiem że w edw jest opis generatora funkcji, mam ten nr lecz ja chcę aby tu znalazły się proste schematy na tranzystorkach itp. Owszem możecie dać schemaciki na układach scalonych ale bardzo miło by było gdyby były tu schematy prościutkie, z których można łatwo wywnioskować jak taki układ działa, jakim sposobem powstaje taki oto przebieg bez potrzeby przeglądania kart katalogowych. Takie proste schematy mogą wielu osobom pomóc w zrozumieniu tej oto dziedziny (także mi). Prosił bym także aby osoby które dają tu schematy aby dodały do nich opis ich działania. Liczę na to że będzie to temat obszerny, zawierający dużo informacji na ten temat. Aha jeszcze pytanie: czy przebieg prostokątny po prostu przerywa prąd, bo tego też na razie nie umiem zrobić :) :roll: kombinowałem nad tym ale jak na razie to mi nie wyszło :roll:

Z pozdrowieniami
GVolt
:wink:

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 22 lut 2006, 21:45

Polecam lekturę książki M.Nadachowski, Z.Kulka "Analogowe układy scalone" Jest tam opisane wszystko co należy wiedzieć na temat generatorów funkcyjnych. W jaki sposób i z czego uzyskiwane są poszczególne przebiegi. Wszystko jest wyjaśnione na bazie wzmacniaczy operacyjnych. Na zakończenie opisany jest chyba już klasyczny układ generatora funkcyjnego 8038.

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 01 kwie 2006, 11:58

na wzmacniaczach operacyjnych chyba najprościej... najpierw przebieg prostokątny na jednym albo dwóch wzmacniaczach (niepamiętam) potem do niego jeszcze jeden zamieniający prostokątny na trójkątny albo piłokształtny i jeszcze na też jednym albo dwóch kolejnych sinus... jak dobrze pójdzie to wszystkie przebiegi na jednym scalaku (4 wzmacniacze) :D

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 03 kwie 2006, 17:43

ja znalazlem cos takiego:

[ Dodano: 03-04-2006, 18:44 ]
ja znalazlem:
Załączniki
gen_funkcji.jpg
gen_funkcji.jpg

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 03 kwie 2006, 17:50

seweryn pisze:ja znalazlem cos takiego:
"..."
[ Dodano: 03-04-2006, 18:44 ]
nie jestem co do tego przekonany... bramki logiczne średnio działają jako elementy analogowe... owszem mogą spełniać funkcję wzmacniacza ale ciągną sporo prądu (jak na bramki) i się grzeją... ja proponuję podobne rozwiązanie na wzmacniaczach operacyjnych

acha - przebieg prostokątny można zrobić na przekaźniku :D W pewnym sensie przerywa prąd ale to właściwie tylko połowa przebiegu - cały przebieg to poprostu gwałtownie zmieniana polaryzacja, bardzo szybko zmieniane stany na przeciwne... poprawcie mnie jeżeli coś pomyliłem :D
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2006, 17:59 przez icky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 03 kwie 2006, 17:58

nie budowałem tego to sie nie bede wymądrzać ale wiem że dość często są budowane generatory przebiegów prostokątnych na negatorach. Nieraz nawet wykorzystuje się naturalne opónienie(tzw. czas propagacji) do budowy generatorów "szpilek".

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 03 kwie 2006, 18:05

przebieg prostokątny jaknajbardziej na bramkach logicznych - choćby negatorach... właściwie schemat na takie generatorki jest identyczny na wszystkie rodzaje bramek (nie wiem jak się ma sprawa z exor i exnor :D)

generator "szpilek"... chyba najłatwiejszy :D tylko do czego go zastosować?... jest właściwie bezużyteczny, chyba że ktoś chce zakłucać fale radiowe :D ale przydatność tego układu nawet i w tej roli jest minimalna

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 26 kwie 2006, 6:18

Żyjemy co prawda w 3.5 RP, ale to już 21 wiek... ;)
Dla przebiegów nieprostokątnych najlepiej chyba stosować DAC sterowany licznikiem, ROMem, ewentualnie mikrokontrolerem.
Z wyjątkiem 8038, o którym wspomniał Andrzej, generatory analogowe robione w domu, na piechotę, są skomplikowane, a i tak produkują olbrzymi błąd... :(

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 26 kwie 2006, 11:36

czarutek pisze:Dla przebiegów nieprostokątnych najlepiej chyba stosować DAC sterowany licznikiem, ROMem, ewentualnie mikrokontrolerem
no, a takie coś można ująć pod hasłem DDS - bezpośrednia synteza cyfrowa, pisałam o tym kiedyś:
:arrow: https://elportal.pl/modules.php?op=modl ... cle&sid=25
tylko chyba nie warto tego robić 'na piechotę', skoro można to tanio kupić (lub dostać jako próbki)
w formie autonomicznych syntezerów - takie produkuje np. Analog Devices
:arrow: http://www.analog.com/en/prod/0%2C2877% ... imProducts

generator DDS z sygnałem syntezowanym czysto programowo był w EdW 7/2005,
w mojej opinii - konstrukcja świetna i bardzo tania - do hobbystycznych zastosowań jak znalazł.

tak z autopsji - wykonanie funkcjonalnego i o sensownych parametrach generatora
sygnałowego na samych wzmacniaczach operacyjnych to jest droga przez mękę...
ja takie coś kilka lat temu popełniłam (choć uczciwiej byłoby napisać - dokończyłam projekt)
sin/square/triangle + TTL, nakładanie biasu DC, f=(0.1Hz...100kHz), wyj. 0...5Vpp + tłumiki 1:10, 1:100
niby fajnie - ale zanim to odpaliłam i wyregulowałam tak aby działało to normalnie kaftanik z długimi rękawami
jeżeli takim cudakiem jesteście zainteresowani - mogę kiedyś dokumentację przygotować
w formie stronki webowej, to nie problem

no i zauważcie jedną rzecz - co innego takie małe pomocnicze generatorki, na szczególne
okazję (np. potrzebne aby coś innego uruchomić) a co innego zbudować przyrząd warsztatowy.
przeciez to ma być narzędzie pracy, stabilne i pewne - a nie sztuka dla sztuki i w efekcie kłopot.

tasza

Syfon
-

Post autor: Syfon » 26 kwie 2006, 15:20

tasza pisze:
no i zauważcie jedną rzecz - co innego takie małe pomocnicze generatorki, na szczególne
okazję (np. potrzebne aby coś innego uruchomić) a co innego zbudować przyrząd warsztatowy.
przeciez to ma być narzędzie pracy, stabilne i pewne - a nie sztuka dla sztuki i w efekcie kłopot.

tasza
No właśnie, czy ktoś zetknął się ze schematem porządnego generatora generującego sygnały o kształtach funkcji sinus, trójkąt i prostokąt, z regulacją wypełnienia, amplitudy i offsetu oraz częstotliwości wyjściowej przynajmniej do kilku MHz? Żeby nie było, że nie szukałem, otóż intensywnie używałem google, ale niestety niczego takiego nie znalazłem. Przy czym od razu mówię, że słyszałem o układach MAX038 i XR2206, ale szukam czegoś opartego na układach DDS.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 27 kwie 2006, 9:49

ups, do kilku MHz - domowej roboty...hmmm, to do pooglądania:
:arrow: http://www.seattlerobotics.org/encoder/ ... dsfgen.htm (może i fajne)
:arrow: http://alternatezone.com/electronics/dds-art.htm (jako ciekawostka)

taka zabawka jak napisałeś to...no cóż, mam rozpoczęty taki projekt - na układzie AD9833
tylko już zupełnie nie mam motywacji aby go skończyć, więc pewnie poleży jeszcze trochę i kosz...

tasza

ODPOWIEDZ