Jak rozstawić kolumny

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
andy14

Jak rozstawić kolumny

Post autor: andy14 » 10 kwie 2006, 13:48

witam, mam takie pytanie jak rozstawić kolumny od wiezy aby uzyskac jak nalepsze brzmienie dźwieku ??
ponizej fotka widok z góry

http://img206.imageshack.us/img206/5284/pokooj4tx.png

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 10 kwie 2006, 18:03

Rozstaw tak, aby brzmienie było jak najlepsze w miejscu, w którym najczęściej słuchasz muzyki.
Nie ma takich kolumn(2 sztuk), aby nagłośniły cały pokój jednakowo.
I co to znaczy "najlepsze brzmienie"? Niski bas, czysty, bez "dudnienia"? Są tacy, co nie lubią basu, tylko słuchają muzyki z equalizerem ustawionym tak, że wszystko brzmi jak przez telefon(dosłownie) - i to dla nich "najlepsze brzmienie". :wink:

Na brzmienie wpływa każdy element(głośniki, ich obudowa, rozmiary i kształty pokoju, zagospodarowanie przestrzeni, źródło i rodzaj dźwięku, wzmacniacz,...coś by się jeszcze znalazło).

Miałem gdzieś mały artykuł na temat ustawiania kolumn(jak znajdę, to załączę).

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 10 kwie 2006, 19:00

ja słyszałem o tym że nie mogą być blizko ściany bo się może robić fala stojąca (czy coś takiego) pokój powinien być średnio umeblowany (nie zagracony ale też nie pusty) głośniki muszą działać w tej samej fazie (pewnie wiesz) i powinny ze słuchaczem tworzyć trójkąt równoboczny (to tak idealnie) powinny być też skierowane do słuchasza (to zrozumiałe) i powinno się słuchać na wysokości głośników wysokotonowych - dalej to już kwestia gustu - ustawienia indywidualne basów i sopranów (jak poprzednik pisał - na equalizerze)
ja naprzykładowo nie lubię techno dance (dudnienia) ale lubie jak się podłoga trzęsie :D

muzyki powinno się słuchać w miejscach zaciemnionych - wtedy bardziej skupiasz się na muzyce :D - i ten piękny wskażnik wysterowania - ach :D

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 12 kwie 2006, 6:14

icky pisze:i powinno się słuchać na wysokości głośników wysokotonowych
Jeśli jest to kontstrukcja symetryczna to tak. Jeśli to klasyczny układ 2 drożny/3 drożny to ucho słuchacza ma być pomiędzy głośnikiem wysokotonowym a niskotonowym.

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 12 kwie 2006, 18:59

co ma znaczyć "konstrukcja symetryczna"???

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 12 kwie 2006, 21:21

A w większości przypadków kolumny stoją tam, gdzie było miejsce, i tyle! 8)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 12 kwie 2006, 21:21

Czyli taka konstrukcja, gdzie głośnik wysokotonowy jest umieszczony pomiędzy dwoma głośnikami nisko-średniotonowymi: http://www.castle.uk.com/pages/classic_conway.htm

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 13 kwie 2006, 9:36

Kolumny ustawia się na słuch, każdy oczekuje czego innego od kolumny, każdy ma inny pokuj. Dużo czynników wpływa na dobry dźwięk. Ty musisz według swojego słuchu poustawiać głośniki w pokoju, a następnie odsłuchać, najlepiej na fotelu :D

ODPOWIEDZ