witam, mam takie pytanie jak rozstawić kolumny od wiezy aby uzyskac jak nalepsze brzmienie dźwieku ??
ponizej fotka widok z góry
http://img206.imageshack.us/img206/5284/pokooj4tx.png
Jak rozstawić kolumny
-
Arnold_S.
Rozstaw tak, aby brzmienie było jak najlepsze w miejscu, w którym najczęściej słuchasz muzyki.
Nie ma takich kolumn(2 sztuk), aby nagłośniły cały pokój jednakowo.
I co to znaczy "najlepsze brzmienie"? Niski bas, czysty, bez "dudnienia"? Są tacy, co nie lubią basu, tylko słuchają muzyki z equalizerem ustawionym tak, że wszystko brzmi jak przez telefon(dosłownie) - i to dla nich "najlepsze brzmienie".
Na brzmienie wpływa każdy element(głośniki, ich obudowa, rozmiary i kształty pokoju, zagospodarowanie przestrzeni, źródło i rodzaj dźwięku, wzmacniacz,...coś by się jeszcze znalazło).
Miałem gdzieś mały artykuł na temat ustawiania kolumn(jak znajdę, to załączę).
Nie ma takich kolumn(2 sztuk), aby nagłośniły cały pokój jednakowo.
I co to znaczy "najlepsze brzmienie"? Niski bas, czysty, bez "dudnienia"? Są tacy, co nie lubią basu, tylko słuchają muzyki z equalizerem ustawionym tak, że wszystko brzmi jak przez telefon(dosłownie) - i to dla nich "najlepsze brzmienie".
Na brzmienie wpływa każdy element(głośniki, ich obudowa, rozmiary i kształty pokoju, zagospodarowanie przestrzeni, źródło i rodzaj dźwięku, wzmacniacz,...coś by się jeszcze znalazło).
Miałem gdzieś mały artykuł na temat ustawiania kolumn(jak znajdę, to załączę).
ja słyszałem o tym że nie mogą być blizko ściany bo się może robić fala stojąca (czy coś takiego) pokój powinien być średnio umeblowany (nie zagracony ale też nie pusty) głośniki muszą działać w tej samej fazie (pewnie wiesz) i powinny ze słuchaczem tworzyć trójkąt równoboczny (to tak idealnie) powinny być też skierowane do słuchasza (to zrozumiałe) i powinno się słuchać na wysokości głośników wysokotonowych - dalej to już kwestia gustu - ustawienia indywidualne basów i sopranów (jak poprzednik pisał - na equalizerze)
ja naprzykładowo nie lubię techno dance (dudnienia) ale lubie jak się podłoga trzęsie
muzyki powinno się słuchać w miejscach zaciemnionych - wtedy bardziej skupiasz się na muzyce
- i ten piękny wskażnik wysterowania - ach 
ja naprzykładowo nie lubię techno dance (dudnienia) ale lubie jak się podłoga trzęsie
muzyki powinno się słuchać w miejscach zaciemnionych - wtedy bardziej skupiasz się na muzyce
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Czyli taka konstrukcja, gdzie głośnik wysokotonowy jest umieszczony pomiędzy dwoma głośnikami nisko-średniotonowymi: http://www.castle.uk.com/pages/classic_conway.htm
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt: