AVT449 A Moduł pomiarowy z procesorem MSP430

Jeśli nie wiesz gdzie można zdobyć poszukiwany element, układ czy urządzenie elektroniczne to pisz.
Linki do sklepów i firm.
ODPOWIEDZ
el_ddMON
-

AVT449 A Moduł pomiarowy z procesorem MSP430

Post autor: el_ddMON » 02 kwie 2006, 22:01

Chcę kupić "AVT449 A Moduł pomiarowy z procesorem MSP430"

TUTAJ
Ale zamieszczony do niego opis jest bardzo niejasny.

Czy do tego modułu jest dołączony opis, schemat, wyjaśniający jak podłączać do niego sygnały do pomiaru, jak je dopasować?
Interesuje mnie czy jest to już komletny moduł, który chcąc wykorzystać np. jako licznik impulsów, wymaga tylko dostarczenia na odpowiednie wejście impulsów o odpowiednich parametrach, jakich - jest to zawarte w opisie?

Na stronie AVT jest adnotacja, że "Dokładny opis w EP 10/05" (zamieszczony jest link do pliku pdf ze str. z tego właśnie numeru). Można znaleźć w nim informację, że zamawia się płytkę, a wyświetlacz osobno za ~45,00zł?!

No normalnie jakieś niedopatrzenie chyba, bo dezinformacja pełna :(
(tak samo jak tutaj - porównajcie nazwę modułu ze zdjęciem, które ma go przedstawiać :| )
A może to jest sama płytka? Tylko dlaczego na zdjęciu jest z wyświetlaczem LCD i piszą, że to moduł pomiarowy?!
Ludzie wyjaśnijcie o co chodzi, bo jeszcze nic nie kupowałem w tym sklepie! :roll:

Czy ktoś kupił już ten moduł i używa?
Proszę o wyjaśnienie, bo nie chciałbym kupić czegoś czego nie wykorzystam!

Pozdrowienia!

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 03 kwie 2006, 11:47

Kod kitu z literą A zwykle w AVT oznacza samą PCB + ksero odpowiednich stron
z EP/EdW w którym dany układ był opisywany. I to jest właśnie ta dokumentacja.
W artykule znajdziesz wszelkie informacje o podłączaniu sygnałów, schemat i takie tam...
Aha, dla jasności:
B - to komplet elementów (w przypadku AVT449 nie wystepuje, sprawdziłam na liście w najnowszej EP)
C - j/w tyle że już polutowany i uruchomiony (dostępność j/w)
P - zaprogramowany PLD lub EPROM
el_ddMON pisze:Tylko dlaczego na zdjęciu jest z wyświetlaczem LCD i piszą, że to moduł pomiarowy?!
no bo to, co jest na zdjęciu to jest moduł pomiarowy, a nie jest?
el_ddMON pisze:tak samo jak tutaj - porównajcie nazwę modułu ze zdjęciem
a to: http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=27078 , to jest jakaś wtyczka, chociaż kto to wie?
tak ta elektronika teraz pędzi do przodu, a poza tym ja się nie znam na audio, sorry very
el_ddMON pisze:a wyświetlacz osobno za ~45,00zł?!
pomyśl chwilę - czy coś co ma w sobie jakby nie patrzeć nowoczesny procek,
display LCD no i zaszyte oprogramowanie (które się samo nie napisało)
może kosztować 10PLN? no może?
to jest sama płytka... MCU, display i resztę drobnicy kupujesz sobie oddzielnie...

el_ddMON
-

Post autor: el_ddMON » 03 kwie 2006, 17:00

tasza pisze:Kod kitu z literą A zwykle w AVT oznacza samą PCB + ksero odpowiednich stron...
Dzięki za wyjaśnienie oznaczeń literowych przy kitach.
tasza pisze:z EP/EdW w którym dany układ był opisywany. I to jest właśnie ta dokumentacja.
No właśnie nie bardzo...
W zlinkowanym pliku pdf zamieszczonym przy oferowanym za 10,00 zł module można znaleźć co następuje:

=========================
• Płytka o wymiarach: 55 x 46 mm
• Zasilanie: 3 V/800 mA (bateria 3 V (CR2032) lub dwie baterie AA)
• Funkcje:
- pomiar napięcia
- licznik impulsów
- wyświetlanie danych liczbowych odbieranych z portu szeregowego
• 4-cyfrowe pole odczytowe
• Podstawowy zakres pomiarowy napięcia
(bez dodatkowych, zewnętrznych dzielników): 0...2,5 V
• Zakres zliczania: -999...9999
• Max. częstotliwość sygnału wejściowego (prostokąt o wypełnieniu 50%): 10 kHz
• Zakres zliczania w trybie odczytu portu RS232: 999...9999

PODSTAWOWE PARAMETRY
Moduł pomiarowy z procesorem MSP430 AVT-449
Firmowe przyrządy pomiarowe są dosyć drogie i zwykle cena zniechęca do ich stosowania
w konstrukcjach amatorskich. Wyjątek stanowią małe mierniczki uniwersalne „no name”, jakie można kupić w każdym sklepie z artykułami elektrotechnicznymi. Ich niskiej ceny nie przebiją samodzielnie wykonywane moduły pomiarowe, ale możliwość dostosowania właściwości funkcjonalnych i parametrów pomiarowych takiego modułu do potrzeb własnego projektu sprawia, że cieszą się one dużym zainteresowaniem projektantów.

Rekomendacje:
prezentowany moduł pomiarowy, z racji swej uniwersalności znajdzie z pewnością miejsce w pracowni nie tylko elektronika. Po wyposażeniu go w odpowiednie przetworniki może być zastosowany do pomiaru dowolnej wielkości fizycznej.
W ofercie handlowej AVT są dostępne:
- [AVT-449A] - płytka drukowana
- układ MSP430 w cenie 46 zł/szt.
=========================
Przyznasz, że to same ogólniki, a nie jak napisałaś:
tasza pisze:W artykule znajdziesz wszelkie informacje o podłączaniu sygnałów, schemat i takie tam...
Chyba, że chodziło o "i takie tam "8)
el_ddMON pisze:Tylko dlaczego na zdjęciu jest z wyświetlaczem LCD i piszą, że to moduł pomiarowy?!
tasza pisze:no bo to, co jest na zdjęciu to jest moduł pomiarowy, a nie jest?
Lubię konkretne informacje, więc odpowiadam:
1. Na zdjęciu jest.
2. W tytule jest.
3. W rzeczywistości nie ma.
4. Zamwiasz, płacisz, dostajesz samą płytkę - jak dla mnie nie do przyjęcia! :?

Przypomina mi to (ufam, że jest to niezamierzony "błąd"), pewną znaną pod różnymi nazwami firmę komputerową, która oferuje towar na zdjeciu inny, i w rzeczywistości inny, także za korzystną cenę.
I nie trzeba myśleć "chwilę" (jak to napisałaś :? )
tasza pisze:pomyśl chwilę - czy coś co ma w sobie jakby nie patrzeć nowoczesny procek, display LCD no i zaszyte oprogramowanie (które się samo nie napisało)
może kosztować 10PLN? no może?
Skoro jest napisane "moduł" i obok konkretny opis funkcji tego urządzenia z jego zdjęciem, to wg mnie może. Co mnie obchodzi ile sprzedający chce za towar, skoro go za tyle oferuje, a cena jest dla mnie korzystna?!

Powinno być zdjęcie samej płytki i odnośnik ewentualnie do pdf, w którym ma być zawarta informacja co i jak można na niej zmontować, schemat, opis uruchomienia itp.!

Jak idziesz do salonu i widzisz samochód, to płacąc za niego dostajesz podwozie, czy gotowy do jazdy pojazd? Odpowiedź raczej oczywista?!

Myślę, że chyba jasno wyłożyłem problem i dalsze rozwodzenie się w tym temacie raczej nie jest już potrzebne.
tasza pisze:to jest sama płytka... MCU, display i resztę drobnicy kupujesz sobie oddzielnie...
Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 04 kwie 2006, 8:24

el_ddMON pisze:Na stronie AVT jest adnotacja, że "Dokładny opis w EP 10/05" (zamieszczony jest link do pliku pdf ze str. z tego właśnie numeru). Można znaleźć w nim informację, że zamawia się płytkę, a wyświetlacz osobno za ~45,00zł?!
Po pierwsze: link nie jest do tego artykułu tylko do jego skróconej (bardzo) wersji.
Po drugie: nie wyświetlacz tylko procesor kupuje się za 46zł. Wyświetlacze LCD 4 znaki 7 segmentowe kosztują w granicach 10zł.
el_ddMON pisze:Powinno być zdjęcie samej płytki i odnośnik ewentualnie do pdf, w którym ma być zawarta informacja co i jak można na niej zmontować, schemat, opis uruchomienia itp.!
A zestawy do samodzielnego montażu powinny być opatrzone zdjęciem płytki i elementów oddzielnie? :evil:

Pamiętaj jeszcze o jednym: jeśli zechcesz to zmontować czeka Cię lutowanie obudowy TQFP100. Da się to zrobić nawet zwykłą kolbą, ale wymaga odrobiny wprawy - dobrze byłoby poćwiczyć na jakiejś starej płycie głównej.
(No chyba, że masz hot-aira, albo jeszcze lepiej minifalę, albo jeszcze coś o czym nie mam pojęcia - to przepraszam :) )

el_ddMON
-

Post autor: el_ddMON » 04 kwie 2006, 15:32

Koppel pisze:
el_ddMON pisze:Powinno być zdjęcie samej płytki i odnośnik ewentualnie do pdf, w którym ma być zawarta informacja co i jak można na niej zmontować, schemat, opis uruchomienia itp.!
A zestawy do samodzielnego montażu powinny być opatrzone zdjęciem płytki i elementów oddzielnie? :evil:
Moim skromnym zdaniem, wystarczy rzetelna informacja, np. tj.:
1. Zdjęcie obok przedstawia zmontowny moduł.
2. Koszt płytki bez elementów - 10,00 zł
3. Płytka z zestawem elementów do montażu - xx,xx zł (ale jej nie ma)
4. Zmontowany i uruchomiony moduł - xx,xx (ale też go nie ma)

Sorry... ale nie mam pomysłu jak wytłumaczyć jaśniej, to co oczywiste i wyżej przeze mnie już uczynione :roll:
A może chodzi Ci o to, że prezentuję w tym przypadku źle widziane z racji przynalezności tego forum poglądy - ufam jednak, że nigdy nie miało to, nie ma i nie będzie miało na tym forum miejsca? :?
Koppel pisze:Pamiętaj jeszcze o jednym: jeśli zechcesz to zmontować czeka Cię lutowanie obudowy TQFP100. Da się to zrobić nawet zwykłą kolbą, ale wymaga odrobiny wprawy - dobrze byłoby poćwiczyć na jakiejś starej płycie głównej.
(No chyba, że masz hot-aira, albo jeszcze lepiej minifalę,
Niestety nie mam :cry:
Koppel pisze:albo jeszcze coś o czym nie mam pojęcia - to przepraszam :) )
Tego to oczywiście mam dużo - i nie ma za co! 8)

Dzięki Koppel za zainteresowanie moją skromną osobą i zwrócenie uwagi na ewentualne trudności w montażu układu.
Prawie w każdym poście znajduję coś, co poszerza moją wiedzę!

Pozdrowienia! :wink:

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 04 kwie 2006, 21:53

el_ddMON pisze:Sorry... ale nie mam pomysłu jak wytłumaczyć jaśniej, to co oczywiste i wyżej przeze mnie już uczynione
Teraz jest jasne - niepotrzebnie mieszana była w to informacja o zdjęciu.
Przesłałem informację do AVT. Aby coś się zmieniło trzeba pisać właśnie tam.
el_ddMON pisze:A może chodzi Ci o to, że prezentuję w tym przypadku źle widziane z racji przynalezności tego forum poglądy
Tak, dokładnie... namierzam Twojego IP i idziemy z kolegami moderatorami zrobić Ci niespodziankę :P
No bo na poważnie... to nie wiem co powinienem odpowiedzieć na taki zarzut. Może: patrz na odpowiedź wyżej?

el_ddMON
-

Post autor: el_ddMON » 04 kwie 2006, 22:33

Koppel pisze:
el_ddMON pisze:Sorry... ale nie mam pomysłu jak wytłumaczyć jaśniej, to co oczywiste i wyżej przeze mnie już uczynione
Teraz jest jasne - niepotrzebnie mieszana była w to informacja o zdjęciu.
No i o to od początku chodziło! :wink:
Koppel pisze:
el_ddMON pisze:A może chodzi Ci o to, że prezentuję w tym przypadku źle widziane z racji przynalezności tego forum poglądy
Tak, dokładnie... namierzam Twojego IP i idziemy z kolegami moderatorami zrobić Ci niespodziankę :P
No bo na poważnie... to nie wiem co powinienem odpowiedzieć na taki zarzut. Może: patrz na odpowiedź wyżej?
A poniżej całość (nie wyrwany fragment) cytatu, w pełni oddającego sens mojej wypowiedzi:
el_ddMON pisze:A może chodzi Ci o to, że prezentuję w tym przypadku źle widziane z racji przynalezności tego forum poglądy - ufam jednak, że nigdy nie miało to, nie ma i nie będzie miało na tym forum miejsca? :?
A co do wizyty... zapraszam - czeka Was noc pełna niespodzianek! 8)

Pozdrowienia! :wink:

ODPOWIEDZ