tasza pisze:Kod kitu z literą A zwykle w AVT oznacza samą PCB + ksero odpowiednich stron...
Dzięki za wyjaśnienie oznaczeń literowych przy kitach.
tasza pisze:z EP/EdW w którym dany układ był opisywany. I to jest właśnie ta dokumentacja.
No właśnie nie bardzo...
W zlinkowanym pliku pdf zamieszczonym przy oferowanym za 10,00 zł module można znaleźć co następuje:
=========================
• Płytka o wymiarach: 55 x 46 mm
• Zasilanie: 3 V/800 mA (bateria 3 V (CR2032) lub dwie baterie AA)
• Funkcje:
- pomiar napięcia
- licznik impulsów
- wyświetlanie danych liczbowych odbieranych z portu szeregowego
• 4-cyfrowe pole odczytowe
• Podstawowy zakres pomiarowy napięcia
(bez dodatkowych, zewnętrznych dzielników): 0...2,5 V
• Zakres zliczania: -999...9999
• Max. częstotliwość sygnału wejściowego (prostokąt o wypełnieniu 50%): 10 kHz
• Zakres zliczania w trybie odczytu portu RS232: 999...9999
PODSTAWOWE PARAMETRY
Moduł pomiarowy z procesorem MSP430 AVT-449
Firmowe przyrządy pomiarowe są dosyć drogie i zwykle cena zniechęca do ich stosowania
w konstrukcjach amatorskich. Wyjątek stanowią małe mierniczki uniwersalne „no name”, jakie można kupić w każdym sklepie z artykułami elektrotechnicznymi. Ich niskiej ceny nie przebiją samodzielnie wykonywane moduły pomiarowe, ale możliwość dostosowania właściwości funkcjonalnych i parametrów pomiarowych takiego modułu do potrzeb własnego projektu sprawia, że cieszą się one dużym zainteresowaniem projektantów.
Rekomendacje:
prezentowany moduł pomiarowy, z racji swej uniwersalności znajdzie z pewnością miejsce w pracowni nie tylko elektronika. Po wyposażeniu go w odpowiednie przetworniki może być zastosowany do pomiaru dowolnej wielkości fizycznej.
W ofercie handlowej AVT są dostępne:
- [AVT-449A] - płytka drukowana
- układ MSP430 w cenie 46 zł/szt.
=========================
Przyznasz, że to same ogólniki, a nie jak napisałaś:
tasza pisze:W artykule znajdziesz wszelkie informacje o podłączaniu sygnałów, schemat i takie tam...
Chyba, że chodziło o
"i takie tam "
el_ddMON pisze:Tylko dlaczego na zdjęciu jest z wyświetlaczem LCD i piszą, że to moduł pomiarowy?!
tasza pisze:no bo to, co jest na zdjęciu to jest moduł pomiarowy, a nie jest?
Lubię konkretne informacje, więc odpowiadam:
1. Na zdjęciu jest.
2. W tytule jest.
3. W rzeczywistości nie ma.
4. Zamwiasz, płacisz, dostajesz samą płytkę - jak dla mnie nie do przyjęcia!
Przypomina mi to (ufam, że jest to niezamierzony "błąd"), pewną znaną pod różnymi nazwami firmę komputerową, która oferuje towar na zdjeciu inny, i w rzeczywistości inny, także za korzystną cenę.
I nie trzeba myśleć "chwilę" (jak to napisałaś

)
tasza pisze:pomyśl chwilę - czy coś co ma w sobie jakby nie patrzeć nowoczesny procek, display LCD no i zaszyte oprogramowanie (które się samo nie napisało)
może kosztować 10PLN? no może?
Skoro jest napisane "moduł" i obok konkretny opis funkcji tego urządzenia z jego zdjęciem, to wg mnie może. Co mnie obchodzi ile sprzedający chce za towar, skoro go za tyle oferuje, a cena jest dla mnie korzystna?!
Powinno być zdjęcie samej płytki i odnośnik ewentualnie do pdf, w którym ma być zawarta informacja co i jak można na niej zmontować, schemat, opis uruchomienia itp.!
Jak idziesz do salonu i widzisz samochód, to płacąc za niego dostajesz podwozie, czy gotowy do jazdy pojazd? Odpowiedź raczej oczywista?!
Myślę, że chyba jasno wyłożyłem problem i dalsze rozwodzenie się w tym temacie raczej nie jest już potrzebne.
tasza pisze:to jest sama płytka... MCU, display i resztę drobnicy kupujesz sobie oddzielnie...
Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam