Drzwi na pilota

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Drzwi na pilota

Post autor: pim » 07 mar 2006, 19:13

Otóż wpadł mi do głowy pomysł żeby sobie zrobić pilot do domofonu. Stojąc mroźną zimą przed drzwiami bloku nie da się ich odemknąć kluczem, bo zamek zamarza. Ale w mieszkaniu jest domofon i wystarczy nacisnąć przycisk i już po problemie. Więc do rzeczy potrzebuje zrobić układ, który by naciskał owy przycisk, ale bezprzewodowo. Przy domofonie stała by centralka z odbiornikiem. Medium transmisji musi być radiowe, zasięg to ok. 20m. Część radiową kłopotami dał bym rade zaprojektować i wykonać, ale nie znam się na cyfrówce wiec proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 mar 2006, 20:32

Może zbuduj takie coś, co wykryje tajny kod-malodyjkę który wprowadzisz używając przycisku przy drzwiach i Ci wtedy otworzy :?: :roll:

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 07 mar 2006, 21:10

To tesz by było dobre ale jak już wcześniej pisałem jestem na "boku" z cyfrówką a analogiem było by wg mnie za trudno i wogule poco sie bawić jak jest cyfrówka. A masz może koncepcje działanie takiego wykrywacza "melodyjki"??

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 mar 2006, 15:35

mikroprocesor + odpowiedni nieskomplikowany programik.

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 20 mar 2006, 14:30

bardzo fajny moim zdaniem pomysł zarzucił c4r0 :!: :wink: brawo kapitalna sprawa :D
bardzo mi się to podoba.
moja pierwsza myśl:
- podchodzisz do domofonu i naciskasz przypuśćmy 2 razy dzwonek do swojego mieszkania.
- tam układ odbiera sygnał z brzęczyka i podaje na licznik (licznik robi co swoje i zapodaje na przerzutnik np. D)
- przerzutnik "zapamiętuje" swój stan i licznik po tej operacji szybciutko resetuje się i czeka na kolejne impulsy.
- ponownie wprowadzasz przypuśćmy 3 sygnały naciskając szybko 3x na przycisk do siebie na domofonie.
- licznik znów wysterowuje przerzutnik tym razem drugi
- w momencie pojawienia się sygnału z drugiego przerzutnika (i z zapamiętanego pierwszego) dopiero wtedy one zezwalają domofonowi na "naciśnięcie" przycisku otwórz drzwi :wink:
można to przeprowadzić z np. czterema liczbami przypuśćmy 2431 (naciskasz najpierw 2x potem 4x, 3x 1x)
jak myślicie? może być zbyt proste do sabotowania?
pomysł banalny, ale można go dopracować. w mojej wyobraźni... niewiele byłoby elementów :wink:
a i prostota jest.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 20 mar 2006, 15:00

Ja bym został przy procesorku. Nie ma wtedy żadnych ograniczeń jeśli chodzi o skomplikowanie "kodu". Mierzenie czasu odstępów między przyciśnięciami, czasu przyciśnięcia, liczniki, co tylko chcesz. A pozatym aby jeszcze utrudnić sprawę 'włamywaczowi' kod może się zmieniać. Może np. być zależny od aktualnej godziny. Jedyna elektronika to zamiana sygnału z głośniczka na impulsy TTL (dźwięk->stan HI, bez dźwięku->stan LO). Reszta to program, praktycznie nie mający ograniczeń.

JonyP
-
Kontakt:

Ile kasy chcesz wydać

Post autor: JonyP » 07 kwie 2006, 16:56

pomysłów jest wiele zależy jaką kasę chesz wydać najlebszy pomysł to kupić sobie włącznik na pilota (taki jak do samochodu) inne rozwiązanie jest mniej funkcjonalne dzwonek bezprzewodowy który kupisz w każdym sklepie ale to już nie pilot w kształcie bryloczka jeszcze lebsze rozwiązanie jest kupić zestaw kodowany na kilka pilotów dla całej rodziny :lol:

el_ddMON
-

Post autor: el_ddMON » 07 kwie 2006, 17:43

c4r0 pisze:Może zbuduj takie coś, co wykryje tajny kod-malodyjkę który wprowadzisz używając przycisku przy drzwiach i Ci wtedy otworzy :?: :roll:
Takie coś, to już w filmach w których grał Telly Savallas alias Theo Kojak stosowano... czyli dość dawno temu...
Ale to w Ameryce było... u nas wtedy królowały TG50 i TG71
Przykładało się takie magiczne (najczęściej czarne z lampką) pudełko do mikrofonu w słuchawce telefonicznej i już można było zdalnie odsłuchać wiadomości z telefonicznej sekretarki (automatycznej oczywiście i najczęściej nie swojej 8) ).
Czyli robimy coś jakby zestaw nad-odb DTMF (nadajnik w łapce, odbiornik sterujący domofonem w domu) i już możemy sobie otwierać, włączyć TV, czajnik lub mikrofalę - jak mamy mieszkanie na 10 p., to się pizza zdąży zagrzać. 8)
Radiówka w blokowiskach, to może być kosmos, chyba, że tzw. 105-ke na plecach będziesz nosił. :shock:
No chyba, że to parter ale wtedy wystarczy zrobić spuszczaną drabinkę sznurową - na pilota np. 8)
Należy się liczyć z tym, że ludzie też filmy różne oglądają i mogą nagrać nasz sygnał na taki maluśki magnetofonik. :shock: :( :cry:

Pomysł z okazji zbliżających się ŚW, udostępniam for free! :wink:

Miłych eksperymentów!

mukass
-

Post autor: mukass » 25 kwie 2006, 11:36

Witam a ja mam coś takiego ja zrobić żeby jak to urządzenie włącze to żeby mi otworzyło dzwi na kladke schodową. http://www.allegro.pl/item99863229_gnia ... 1200w.html

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 kwie 2006, 16:11

Np. podłączyć do tego przekaźnik z cewką na 230~ a jego styki podpiąć do przycisku w domofonie. Chyba, że chcesz to rozebrać. Wtedy można lepiej to zrobić.

mukass
-

Post autor: mukass » 25 kwie 2006, 22:16

Dzięki spróbuje 1 wariant

[ Dodano: 2006-06-08, 22:43 ]
co do mojego pytania chciałbym to rozebrać c4r0 odpowiedz jak to zrobić czy tylko zmienić przekaźnik na słabszy czy jak bo ja niewiem.

ODPOWIEDZ