Witam wszystkich. Jako zarejestrowany jestem tutaj pierwszy raz.
Rozwijając tytułowe pytanie: z jakich programów korzystacie przy projektowaniu płyt czołowych budowanych urządzeń? Typowo graficznych czy może bardziej wyspecjalizowanych? Ja od pewnego czasu używam programu o nazwie "Front Panel Designer" (www.schaeffer-ag.de). W zasadzie służy on do przygotowania własnego projektu i złożenia zamówienia na stronie firmy Schaeffer AG (za kilka euro można mieć gotowy panel, aluminiowy, oksydowany, jaki tylko się chce...), ale po wydruku na papierze samoprzylepnym i naklejeniu matowej folii jest też nieźle (na zdjęciu obudowany kit AVT2703). W sumie program ten jest dość wygodny i ma niezłe możliwości, brakuje mi tylko trochę większego wyboru czcionek i funkcji eksportu do innego formatu graficznego (ograniczenie wersji demo). Czy istnieją jakieś programy podobne "w klimacie"
czy pozostaje raczej konieczność opanowania podstaw Corela, etc.?
Pozdr.
P.S.
Spokojnych Świąt wszystkim.
Projekt płyty czołowej - jaki program?
Witam
Do projektowania „płyt czołowych” używam Corel Draw. Aby nie było rozbieżności między rozmieszczeniem oraz wymiarami otworów pod potencjometry, gniazda, itp. płytkę PCB w formacie AutoTraxa eksportuje do „postscriptu” i otwieram w Corel’u i na jej bazie projektuję dopiero płytę czołową.
Pozdrawiam.
Do projektowania „płyt czołowych” używam Corel Draw. Aby nie było rozbieżności między rozmieszczeniem oraz wymiarami otworów pod potencjometry, gniazda, itp. płytkę PCB w formacie AutoTraxa eksportuje do „postscriptu” i otwieram w Corel’u i na jej bazie projektuję dopiero płytę czołową.
Pozdrawiam.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Sowjego czasu testowałem program o nazwie FrontDesigner jest w miarę intuicyjny i ma bogatą bibliotekę elementów, niestety wersja demo nie pozwala zapisać projektu na dysk.