Projekt płyty czołowej - jaki program?

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
basilius
-

Projekt płyty czołowej - jaki program?

Post autor: basilius » 23 gru 2005, 2:01

Witam wszystkich. Jako zarejestrowany jestem tutaj pierwszy raz.
Rozwijając tytułowe pytanie: z jakich programów korzystacie przy projektowaniu płyt czołowych budowanych urządzeń? Typowo graficznych czy może bardziej wyspecjalizowanych? Ja od pewnego czasu używam programu o nazwie "Front Panel Designer" (www.schaeffer-ag.de). W zasadzie służy on do przygotowania własnego projektu i złożenia zamówienia na stronie firmy Schaeffer AG (za kilka euro można mieć gotowy panel, aluminiowy, oksydowany, jaki tylko się chce...), ale po wydruku na papierze samoprzylepnym i naklejeniu matowej folii jest też nieźle (na zdjęciu obudowany kit AVT2703). W sumie program ten jest dość wygodny i ma niezłe możliwości, brakuje mi tylko trochę większego wyboru czcionek i funkcji eksportu do innego formatu graficznego (ograniczenie wersji demo). Czy istnieją jakieś programy podobne "w klimacie"
czy pozostaje raczej konieczność opanowania podstaw Corela, etc.?
Pozdr.

P.S.

Spokojnych Świąt wszystkim.
Załączniki
img_1.JPG

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 24 gru 2005, 20:57

Np. Corel Draw.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 sty 2006, 20:53

Microsoft visio

Arkanoid
-
Kontakt:

Post autor: Arkanoid » 02 sty 2006, 14:55

Ja uzywałm Corela lub programu Draw z pakietu OpenOffice. Skończony rysunek drukuje na kartonie i daję do laminowania (w punktach ksero). Następnie przyklejam wycięty panel za pomoca taśmy dwustronnej.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 23 sty 2006, 19:23

Witam

Do projektowania „płyt czołowych” używam Corel Draw. Aby nie było rozbieżności między rozmieszczeniem oraz wymiarami otworów pod potencjometry, gniazda, itp. płytkę PCB w formacie AutoTraxa eksportuje do „postscriptu” i otwieram w Corel’u i na jej bazie projektuję dopiero płytę czołową.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 29 sty 2006, 22:28

Do projektowania płyt czołowych ja wykorzystuje albo CorelDraw, albo Pint Shop Pro 7.

phill
-

Post autor: phill » 09 mar 2006, 9:02

Sowjego czasu testowałem program o nazwie FrontDesigner jest w miarę intuicyjny i ma bogatą bibliotekę elementów, niestety wersja demo nie pozwala zapisać projektu na dysk.

ODPOWIEDZ