Dość łatwo można zrobić radio używając gotowej głowicy UKF. Ja robiłem swój tuner bez syntezy, bo osobiście wolę strojenie gałką jako wygodniejsze, synteza z gałką byłaby trudniejsza do zrealizowania. Strojenie przyciskami prawie wymusza możliwość programowania stacji, a jak używając tylko zaprogramowanych pozycji trafić np. na piracką stację ?

. Stopień pośredniej częstotliwości zrealizowałem na układzie scalonym UL1200N (inni producenci oznaczali go TDA1200A lub CA3089). Wymaga on tylko jednego filtru 7x7 i jednej cewki strojonej, ten pierwszy w zasadzie powinien mieć numerek 211, bo ten właśnie jest przeznaczony dla UL1200N, a drugi można wykonać we własnym zakresie (w razie czego spróbuję pomóc). Jest tylko taki problem, że zarówno filtr 7x7 211 jak i UL1200N są trudno dostępne. Można jednak użyć bardziej dostępnych układów p.cz. a zamiast filtru 211 można wykorzystać prawie każdy przeznaczony do pracy z demodulatorem FM (znowu kieruję do złomu z radia samochodowego).
Pozostaje synteza - tu można użyć popularnych SAA1057 lub LM7001, niestety muszą współpracować z jakimś mikrokontrolerem, ew. komputerem (można wtedy zrobić opcję strojenia ręcznego lub za pomocą kopmputera).
Z dekoderem sygnału stereofonicznego jest już łatwiej, polecam np. TA7343.
I co ty na to.