Radio ????

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Radio ????

Post autor: Thor » 27 lut 2006, 17:42

Wiem ze moze to jest strasznie glupie pytanie :P ale chce sobie cos takiego zrobic .
Poszukuje schematu radia co moge odbierac fale FM np 90 ....... itp
chcialym aby mialo np wyswietlacz podobnie jak w radiach samochodowych i wielu innych gdzie moge zmieniac fale cyfrowo a nie za pomoca pokretla, a ma to byc same radio wzmacniacz mam juz wiec niema problemu z tym ma tylko odbierac fale i podawac je na wzmaka .

Pozdrawiam i wielkie dzieki za pomoc ;)

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 28 lut 2006, 10:05

Dla sportu, czy w celach użytkowych?
Jeśli dla sportu, to wcale nie jest takie proste. Gdy zdobędziesz odpowiednio rozbudowany układ scalony (...for digital tuning), będą kłopoty z peryferiami typu filtry, cewki, kwarce... I na odwrót.
Jeśli w celach użytkowych, to kupiłbym gotowy tuner albo zaadaptowałbym np. stare radio samochodowe.

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 28 lut 2006, 11:35

Kazdy elektronik ma taki okres w swojej elektronicznej karierze, ze nachodzi go ochota na zbudowanie radia :)

Ty chcesz zbudowac radio z synteza czestotliwosci - dzisiaj to zaden problem, sa gotowe uklady scalone, gotowe moduły głowicy FM. Wszystko wystarczy poskładac jak klocki i napisac programik, ktory bedzie wszystkim sterowal. Proponuje zebys poszukal takiego radia w kitach AVT bo pamietam ze kilka razy na okladce bylo wlasnie takie radio chyba nawet z RDS-em.

Ale budujac takie radio nie bedziesz mial takiej radosci jakią mozna miec przy uruchamianiu radyjka zbudowanego na samych tranzystorach z mnostwem ceweczek i pokrętełek :) Bo to naprawde niezwykle kiedy z trzech tranzystorkow i paru rezystorow i kondensatorow plus antena ferrytowa udaje sie zbudowac dzialajace radyjko (choc tylko na fale dlugie) :)

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 28 lut 2006, 16:23

nom dokladnie mi chodzi do sprzetu audio wzmaka juz mam hubrydke koncowka mocy na tranzystorach a przedwzmacniacz na lampach :PP a teraz czas na radyjko a potem na cd-ka :] ale jak narazie to radyjko by bylo lebsze bo mam nie uzywane dvd w domu co audio odczytuje wiec niepotrzebuje cd-ka ale potem kto wie :PP i niebardzo wiem jak to radyjko zrobic najlepiej jak by to bylo juz ze scalakiem co ma jakis programik bo ja nie bardzo z informatyka o programowaniu wiem :PP i niechc mi sie sleczec przed kompem godzinami to nie zdrowe :PP wole w warsztacie przy lutownicy albo cos innego robic :PP wiec mam pytanko czy macie jakies w miare proste schematy radia moze to byc z AVT ale tam nieznalazlem nic ciekawego a radia samochodowego wole nie kupowac bo co to za frajad kupic i do ladnej obudowy wsadzic wole sam to zrobic :))))))

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 28 lut 2006, 19:18

Dość łatwo można zrobić radio używając gotowej głowicy UKF. Ja robiłem swój tuner bez syntezy, bo osobiście wolę strojenie gałką jako wygodniejsze, synteza z gałką byłaby trudniejsza do zrealizowania. Strojenie przyciskami prawie wymusza możliwość programowania stacji, a jak używając tylko zaprogramowanych pozycji trafić np. na piracką stację ? :). Stopień pośredniej częstotliwości zrealizowałem na układzie scalonym UL1200N (inni producenci oznaczali go TDA1200A lub CA3089). Wymaga on tylko jednego filtru 7x7 i jednej cewki strojonej, ten pierwszy w zasadzie powinien mieć numerek 211, bo ten właśnie jest przeznaczony dla UL1200N, a drugi można wykonać we własnym zakresie (w razie czego spróbuję pomóc). Jest tylko taki problem, że zarówno filtr 7x7 211 jak i UL1200N są trudno dostępne. Można jednak użyć bardziej dostępnych układów p.cz. a zamiast filtru 211 można wykorzystać prawie każdy przeznaczony do pracy z demodulatorem FM (znowu kieruję do złomu z radia samochodowego).
Pozostaje synteza - tu można użyć popularnych SAA1057 lub LM7001, niestety muszą współpracować z jakimś mikrokontrolerem, ew. komputerem (można wtedy zrobić opcję strojenia ręcznego lub za pomocą kopmputera).
Z dekoderem sygnału stereofonicznego jest już łatwiej, polecam np. TA7343.
I co ty na to.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 28 lut 2006, 21:42

Hmmm wiesz po glebszym zrozumieniu czego ja zadam :P to jednak sie skusze na pokretło ale teraz ja bym potrzebowal schemaciku jakiegos masz moze na to zwykle pokretło a moze potem dorobie to z wyswietlaczem i cyfrowym zmienianiem stacji :] bo jednak to troche komplikuje sprawe z tym programowaniem :( . Jak masz jakis schemacik to byl bym wdzieczny jak bys pokazal jak wyglada abym mogł zrobic to cudo :PP a potem sie pobawie w rozbudowanie jego

Pozdrawiam i wielkie dzieki za pomoc :)

[ Dodano: 01-03-2006, 20:27 ]
Hmmm czy wystarczy sama notka katalogowa UL1200N do zrobienia tego radyjka ?????

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 04 mar 2006, 12:51

Czy sama notka wystarczy, zależy od twoich umiejętności, to jeszcze nie jest cały tuner, ale schemat to już dużo. Po więcej szczegółów odsyłam tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic464687.html

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 04 mar 2006, 13:16

wielkie dzieki za pomoc napewno przeczytam cale :D

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 04 mar 2006, 15:22

Jako początkującemu radziłbym Ci uruchomienie najpierw czegoś prostszego, bardziej scalonego, wymagającego minimum "LC".
Najłatwiejszy, wprawdzie mono, ale o całkiem niezłych parametrach, byłby moim zdaniem KA2297. Miałbym też do niego wszystkie niezbędne elementy.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 05 mar 2006, 21:17

hmmm poczatkujacy :P wiesz moze tak ale poradzil bym se z tym nawet cyfrowym tunerem ale ja nie umiem napisac pragramiku albo zaporogramowac go :( ale wole cos juz stereo bo trudniejesz i nie bede sie bawil potem cos innego robic :PP wile cos trudniejszego wiecej pracy ale jaki efekt ale wielkie thx za pomoc

Pozdrawiam 4 all :)

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 06 mar 2006, 8:24

A to sorki, pomyliłem adres... ;)

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 06 mar 2006, 15:53

hehehe nic sie nie stalo :PP

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 06 mar 2006, 19:47

Programu nie trzeba pisać znalazłem kiedyś w necie ( CHYBA TU ) program do obsługi PLL SAA1057. program był na PC wiec podłancza sie SAA do kompa i działa. Widziałem tesz w necie program do dekodowania RDS tesz na PCka. Jak chcesz to poszukaj sterowników do PLL które pracują w nadajnikach UKF FM :D :D :D :D :D

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 06 mar 2006, 20:27

Moim zdaniem uzależnienie działania jakiegokolwiek urządzenia od komputera jest głupim pomysłem, choćby ze względu na pobór prądu oraz to że nie ufam komputerom :). Są oczywiście wyjątki ale na pewno nie jest nim radioodbiornik. Fakt, że dzięki komputerowi łatwo rozszerzyć możliwości, nawet można oglądać mapy pogodowe, mnie nie przekonuje. Dlatego wspomniałem o tunerze mogącym działać samodzielnie, nawet na strojeniu ręcznym, jednak z możliwością podłączenia do komputera.
Chętnie pomogę w konstrukcji części analogowej, w ewentualnej cyfrówce będzie musiał pomóc ktoś inny.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 07 mar 2006, 16:05

Ok wielkie THX za pomoc w budowie tego radyjka :D:D:D:D , jak bys mugl podac jakis schemaciki to bylo by mi o wiele latwiej budowac go czy mam użyc notek katalogowych tylko jakich podzespołów????

ODPOWIEDZ