tym razem transformator... też z ruskiego tv;]

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
GVolt
Użytkownik

tym razem transformator... też z ruskiego tv;]

Post autor: GVolt » 06 lis 2005, 12:05

może ktoś wie jakie ma parametry ten transformator.. czy to jest trafo wysokoniapięciowe?? można go wykorzystać do budowy drabiny jacoba?? albo tej lampy plazmowej----> http://vault16.webpark.pl/wykonanie.htm ?? ten transformator wygląda troszq inaczej niż ten ze zdjęcia w edw na dole daje zdjęcia.
Załączniki
trafo.JPG
oto to zdjęcie
trafo bez uzw.JPG
w przeciwieństwie do trafa z edw7/05 to to moje nie ma uzwojeń z prawej strony:/ to dobrze czy źle??
trafo wyp po lew.JPG
ten mój transformator ma wyprowadzenia po lewej stronie a nie po prawej:/
trafo + spręż.JPG
no i jak by jeszcze tego wszystkiego było mało to mój transformator ma wyprowadzenie tak pośrodku wysokości i do tego jest przylutowana sprężynka a tam dalej do niej przylutowany jest rezystor z napisem 470R3 --> to chyba jest 470ohm ale nie wiem co ta tr
urządzonko.JPG
to to urządzonko.. nie mam pojęcia do czego do służy.
trafo z edw.JPG
nnno i jeszcze dam zdjęcie tego z edw jak ktuś nima tego nr edw.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 lis 2005, 13:55

To "urządzonko" to jest powielacz napięcia (zajżyj tu ) - też się czasem przydaje i ciężko taki zdobyć :D
Twoje trafo ma gorsze uzwojenie wtórne (jest starsze niż powinno :P ), jest na niższe napięcie (bo jest przy nim ten powielacz) ale może się coś udac na nim zrobić :wink: Uzwojeniami się nie przejmuj, poprostu je odłącz (żadne nie może być zwarte :!: ) i nawiń dodatkowe uzwojenia po prawej stronie rdzenia tak jak w edw.

Aha, i lepiej nie próbuj rozkładać rdzenia (z tego co widzę jest chyba sklejony żywicą) bo Ci pęknie - wiem z doświadczenia :mrgreen:

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 06 lis 2005, 15:48

c4r0 pisze:jest na niższe napięcie (bo jest przy nim ten powielacz)
a jakbym odłączył ten powielacz to co by było? moge go odłączyć??

i do jakich wyprowadzeń(jaki nr.) mam podłączyć miedziane druty??

i jeszcze coś:
c4r0 pisze:Uzwojeniami się nie przejmuj, poprostu je odłącz (żadne nie może być zwarte Exclamation )
czyli wyprowadzenia mam przypadkiem ze sobą nie połączyć??

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 lis 2005, 17:38

Możesz, a nawet musisz odłączyć ten powielacz. Chodzi o to, że np jeśli kineskop wymaga napięcia 15kV i przy trafie nie ma powielacza to znaczy że samo trafo wytwarza te 15kV i jest przystosowane to tak wysokiego napięcia. Ale jeśli powielacz jest (załóżmy że 3-stopniowy), to znaczy że trafo wytwarza tylko 5kV które jest później zwiększane do 15 w powielaczu - w tym wypadku trafo jest przystosowane do tylko 5kV.

Weź omomierz, jeden kabel podłącz tam gdzie jest "sprężynka" a drugim podotykaj wszystkich nóżek. Wykorzystaj tą przy której omomierz pokazuje najmniejszą wartość (która i tak powinna być większa od 100Ω). Tą znalezioną nóżkę połącz z rdzeniem tak jak jest w artykule.

Tak, pozostałe wyprowadzenia zostaw nie połączone, bo jak połączysz to poprostu cała moc przetwornicy będzie szła w zwarciowy prąd tego uzwojenia które będzie zwarte. Pamiętaj, że na tych nóżkach może się indukować niebezpieczne napięcie!

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 19 lis 2005, 12:01

w tym trafo jest tylko jedno wyprowadzenie połączone z tym co idzie do powielacza. Jest to wyprowadzenie ostatnie tzn. 14. Sprawdziłem opór i wynosi 107,7Ω

No i to wyprowadzenie mam połączyć z P6, rdzeniem no i do układu?

A które wyprowadzenie ma iść do P5?
Załączniki
trafototowyp.JPG
to to wyp. z białą izolacją

a tamto co do powielacza to to wystające pośrodku uzwojeń

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 19 lis 2005, 12:49

Dokładnie tak. Do P5 musisz podłączyć drugie wyprowadzenie tego uzwojenia, czyli to co idzie do powielacza.

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 04 mar 2006, 21:08

Podłączyłem układ do sieci i... nic się nie działo :/ próbowałem zmniejszać odstępy pomiędzy elektrodami ale dalej nic a radiator sie troche grzał...

...nie wiem czy dobrze podłączyłem tranzystory (i nie wiem też czy są to NPN mocy:P - to są jakieś KT838A z ruskiego tv - tego samego co trafo) tzn połączyłem je tak jak na rys poniżej:
Obrazek
nie wiem czy na pewno w miejscach oznaczonych na rys baza i emiter jest na pewno tak a nie odwrotnie... Mam też tranzystory NPN mocy 2N3773 ale na nich na razie nie testowałem układu.

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 04 mar 2006, 22:04

Wszelkie dane elementów znajdziesz tu: http://www.datasheetarchive.com/

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 05 mar 2006, 13:33

Arnold_S. pisze:Wszelkie dane elementów znajdziesz tu: http://www.datasheetarchive.com/
dzięx :D

patrząc na dane KT838A dużo sie różni parametrami od tych zakupionych 2N3773 moc KT838A jest dużo mniejsza od 2N3773 i ta częstotliwość :roll: ... więc KT838A zostaje wykluczony ?
W takim razie zastosuje te nowsze :D

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 05 mar 2006, 23:05

Myślę, że odpada. Ze względu na moc.

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 07 mar 2006, 20:44

liiiiiiiiiipa :? zmieniłem tranzystory na 2N3773 i dalej nic :( wszystko jest podpięte na pewno dobrze) może źle nawinąłem uzwojenia, albo te wyprowadzenie z połowy uzwojenia jakoś źle zrobiłem.... poniżej fotki trafo z tymi uzw.
fot1 fot2 fot3

na elektrodach po prostu nie ma żadnego napięcia ! :? :(

co może być źle? :cry:

edit: chyba zasilanie jest za słabe ;) trza wymotać sobie coś lepszego :D

ODPOWIEDZ