tym razem transformator... też z ruskiego tv;]
tym razem transformator... też z ruskiego tv;]
może ktoś wie jakie ma parametry ten transformator.. czy to jest trafo wysokoniapięciowe?? można go wykorzystać do budowy drabiny jacoba?? albo tej lampy plazmowej----> http://vault16.webpark.pl/wykonanie.htm ?? ten transformator wygląda troszq inaczej niż ten ze zdjęcia w edw na dole daje zdjęcia.
- Załączniki
To "urządzonko" to jest powielacz napięcia (zajżyj tu ) - też się czasem przydaje i ciężko taki zdobyć 
Twoje trafo ma gorsze uzwojenie wtórne (jest starsze niż powinno
), jest na niższe napięcie (bo jest przy nim ten powielacz) ale może się coś udac na nim zrobić
Uzwojeniami się nie przejmuj, poprostu je odłącz (żadne nie może być zwarte
) i nawiń dodatkowe uzwojenia po prawej stronie rdzenia tak jak w edw.
Aha, i lepiej nie próbuj rozkładać rdzenia (z tego co widzę jest chyba sklejony żywicą) bo Ci pęknie - wiem z doświadczenia
Twoje trafo ma gorsze uzwojenie wtórne (jest starsze niż powinno
Aha, i lepiej nie próbuj rozkładać rdzenia (z tego co widzę jest chyba sklejony żywicą) bo Ci pęknie - wiem z doświadczenia
a jakbym odłączył ten powielacz to co by było? moge go odłączyć??c4r0 pisze:jest na niższe napięcie (bo jest przy nim ten powielacz)
i do jakich wyprowadzeń(jaki nr.) mam podłączyć miedziane druty??
i jeszcze coś:
czyli wyprowadzenia mam przypadkiem ze sobą nie połączyć??c4r0 pisze:Uzwojeniami się nie przejmuj, poprostu je odłącz (żadne nie może być zwarte Exclamation )
Możesz, a nawet musisz odłączyć ten powielacz. Chodzi o to, że np jeśli kineskop wymaga napięcia 15kV i przy trafie nie ma powielacza to znaczy że samo trafo wytwarza te 15kV i jest przystosowane to tak wysokiego napięcia. Ale jeśli powielacz jest (załóżmy że 3-stopniowy), to znaczy że trafo wytwarza tylko 5kV które jest później zwiększane do 15 w powielaczu - w tym wypadku trafo jest przystosowane do tylko 5kV.
Weź omomierz, jeden kabel podłącz tam gdzie jest "sprężynka" a drugim podotykaj wszystkich nóżek. Wykorzystaj tą przy której omomierz pokazuje najmniejszą wartość (która i tak powinna być większa od 100Ω). Tą znalezioną nóżkę połącz z rdzeniem tak jak jest w artykule.
Tak, pozostałe wyprowadzenia zostaw nie połączone, bo jak połączysz to poprostu cała moc przetwornicy będzie szła w zwarciowy prąd tego uzwojenia które będzie zwarte. Pamiętaj, że na tych nóżkach może się indukować niebezpieczne napięcie!
Weź omomierz, jeden kabel podłącz tam gdzie jest "sprężynka" a drugim podotykaj wszystkich nóżek. Wykorzystaj tą przy której omomierz pokazuje najmniejszą wartość (która i tak powinna być większa od 100Ω). Tą znalezioną nóżkę połącz z rdzeniem tak jak jest w artykule.
Tak, pozostałe wyprowadzenia zostaw nie połączone, bo jak połączysz to poprostu cała moc przetwornicy będzie szła w zwarciowy prąd tego uzwojenia które będzie zwarte. Pamiętaj, że na tych nóżkach może się indukować niebezpieczne napięcie!
Podłączyłem układ do sieci i... nic się nie działo :/ próbowałem zmniejszać odstępy pomiędzy elektrodami ale dalej nic a radiator sie troche grzał...
...nie wiem czy dobrze podłączyłem tranzystory (i nie wiem też czy są to NPN mocy:P - to są jakieś KT838A z ruskiego tv - tego samego co trafo) tzn połączyłem je tak jak na rys poniżej:

nie wiem czy na pewno w miejscach oznaczonych na rys baza i emiter jest na pewno tak a nie odwrotnie... Mam też tranzystory NPN mocy 2N3773 ale na nich na razie nie testowałem układu.
...nie wiem czy dobrze podłączyłem tranzystory (i nie wiem też czy są to NPN mocy:P - to są jakieś KT838A z ruskiego tv - tego samego co trafo) tzn połączyłem je tak jak na rys poniżej:

nie wiem czy na pewno w miejscach oznaczonych na rys baza i emiter jest na pewno tak a nie odwrotnie... Mam też tranzystory NPN mocy 2N3773 ale na nich na razie nie testowałem układu.
dzięxArnold_S. pisze:Wszelkie dane elementów znajdziesz tu: http://www.datasheetarchive.com/
patrząc na dane KT838A dużo sie różni parametrami od tych zakupionych 2N3773 moc KT838A jest dużo mniejsza od 2N3773 i ta częstotliwość
W takim razie zastosuje te nowsze
liiiiiiiiiipa
zmieniłem tranzystory na 2N3773 i dalej nic
wszystko jest podpięte na pewno dobrze) może źle nawinąłem uzwojenia, albo te wyprowadzenie z połowy uzwojenia jakoś źle zrobiłem.... poniżej fotki trafo z tymi uzw.
fot1 fot2 fot3
na elektrodach po prostu nie ma żadnego napięcia !
co może być źle?
edit: chyba zasilanie jest za słabe
trza wymotać sobie coś lepszego 
fot1 fot2 fot3
na elektrodach po prostu nie ma żadnego napięcia !
co może być źle?
edit: chyba zasilanie jest za słabe