poleć dobrą książkę

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
pluto
-

Post autor: pluto » 22 lut 2006, 11:13

U mnie w bibliotece są same stare, 40-letnie ksiąszki, których niew można zrozumieć

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 22 lut 2006, 17:26

Problem leży głównie w Tobie(a nie w bibliotece, czy książkach).
;-)

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 22 lut 2006, 19:49

Arnold_S. pisze:Problem leży głównie w Tobie(a nie w bibliotece, czy książkach).
taka prawda ;] z czasem zrozumiesz treść tych książek (nie wiem jakie to książki ale jak będziesz "siedział" w elektronice, czytał różne informacje to powoli będziesz coraz więcej z nich rozumiał. Tak jest ze mną i myśle że zresztą z innymi też :P :D )

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 23 lut 2006, 0:39

No, może to jakoś "ostro" zabrzmiało, ale chodzi właśnie o czas. ;-)
Nie można wszystkiego tak z doskoku "załapać".

Rzeczywiście zdarzają się książki napisane przez super specjalistów, ale mających problemy z jasnym formułowaniem myśli.
:wink:

pluto
-

Post autor: pluto » 01 mar 2006, 14:41

treść takich książek jest sprzeczna z prawdą :!:

Arnold_S.

Konkrety !

Post autor: Arnold_S. » 01 mar 2006, 14:55

Nie prawda:!:

Podaj konkretne przykłady.
Budowałeś coś z książki, i nie działało? Pewnie źle zbudowałeś, bo źle zrozumiałeś. Proste. :wink:

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 06 mar 2006, 22:46

pit69 nie wiem w jakim stopniu zaawansowania jesteś, ale na początek myślę, że dwie książki Góreckiego przydadzą Ci się i będziesz je chwalił: "układy cyfrowe - pierwsze kroki" i druga "wzmacniacze operacyjne". naprawdę przejrzyście opisane. będziesz mógł budować sobie ot na początek proste funkcjonalne układy (i zapewne jak 99% elektroników zaczniesz od budowy układów audio) :lol: :lol: :shock: a tak wogóle niezłym góru jest Górecki Piotr. ja dzięki niemu mam nieźle opanowaną cyfrówkę z zakresu urządzeń nieprogramowalnych (w sensie bez uP i uK). są to w sumie nowiutkie wydania ale warto je mieć bo trafiają w samo sedno sprawy, przystępnie opisane dla zielonych. gdyby wszyscy tak do rzeczy gadali i pisali jak pan PIOTR góru GÓRECKI to każda dziedzina byłaby zrozumiała :roll: :D

brzozi nie masz racji, że książęk do podstaw brak. gdy ja byłem jeszcze zielony to tak uważałem.
widać w jakim byłem błędzie. teraz mam za sobą trochę doświadczeń m.in. tytuł i sporo literatury przez głowę przewiniętej :roll:
są, ale trzeba umieć szukać konkretu - napewno skomlikowane wzory odpychają. gdy Cię wciągnie będziesz chceć to poznać - takie mam zdanie.
masz rację co do "Elektroniki" Watsona, można :mrgreen: zielonym polecić.

a tak wogóle to polecam wydawnictwo BTC, WKŁ, WNT.

najlepiej jakbyś pit69 zakręcił się w bibliotece za starszymi wydaniami. z doświadczenia wiem, że te starsze lepiej uczą BO NA KONKRETACH a współczesne niestety SĄ ZBYT WYIDEALIZOWANE.
na ideałkach trudniej skapować temat. żeby pojąc trzeba mieć duszę praktyka (tylko tak się nauczysz skutecznie, coś spalisz, coś ugotujesz :lol:, kopnisz prąd lub on Ciebie i już będziesz wiedział co wolno, a co nie ) - ale niech Cię to niezniechęca, jeśli chcesz to robić to będziesz :roll:

dwie pierwsze pozycje co ci podałem napewno zdobądź. BĘDZIESZ JE CENIŁ I CHWALIŁ :!:

PWN i WSZiP - początkujących niczym nie są wstanie zaciekawić - przykra prawda, niestety zniechęcają. zbyt idealistyczne książki wydają. w ich gąszczu na jednej ręce policzysz przydatne w tej dziedzinie. :?

passage dobrze napisałeś. widać, że jesteśmy z jednej piaskownicy :!: :)

wyrób sobie nawyk 10-krotnego sprawdzania zanim podłączysz (to tak na przyszłość) :idea:

pozdrawiam

pluto
-

Post autor: pluto » 08 mar 2006, 11:13

czytałem ksiązkę pana Piotra Góreckiego "Wyprawy w świat elektroniki" i porównując wiadomości z książkami z biblioteki to wiele rzeczy się nie zgadzało, a przecież chyba pan redaktor pisz sprawdzone wiadomości o elementach i układach elektronicznych. :evil:

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 17 mar 2006, 18:33

a co takiego strasznego popełnił pan Piotr góru Górecki, że Ci się nie zgadzało ?
pisze, pisze sprawdzone i to praktycznie, a nie jakoś teoretycznie.
pewnie porównałeś ''wyprawy w świat elektroniki'' z książką napisaną przez jakiegoś teoretyka, który nadodatek nie potrafiłby posłużyć się lutownicą (bo by ją popsuł) :? :wink:

literatura góru Piotra Góreckiego jest naprawdę zadziwiająca lekko napisana. trafia do czytelnika jak nikt inny.
hmm... gdyby pan Piotr jeszczde pisał o np. strukturze stopów (materiałoznawstwie) to ja teraz nie ślęczałbym nad książką próbując zrozumieć treść :cry:

posłuchaj Arnolda_S bardzo mądrze Ci napisal.

aha! jak już będziesz kiedyś zajmował się ''uprawą'' elektroniki to zobaczysz, że pochłonięta wiedza teoretyczna to jedna sprawa, a ''dotknięta'' wiedza praktyczna to drugie. rzadko, ale one czasem się mijają, i to czego nie wiesz z teorii dowiesz się z praktyki i to będziesz pamiętał.

pozdrawiam :D

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 17 mar 2006, 18:40

Wyprawy w świat elektroniki są świetne. Mam obydwie książki.

ODPOWIEDZ