Długie ładowanie

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 02 lut 2006, 18:22

:arrow: futrzaczek2
Zwróciłeś uwagę na bardzo ważne zjawisko, to nam z pewnością pomoże
rozwiązać problem długiego ładowania stron Forum.
Tylko trzeba zebrać sporo informacji, więc mógłbyś nam tu pomóc:
należy obserwować zachowanie forum (odświeżać stronę, co jakiś czas, zaleca się
co 30 minut, ale może też być co 1 godzinę) i spisywać wartości ile zajmuje ładowanie
poszczególnych stron/działów forum i ilu jest aktualnie gości i zalogowanych użytkowników.
Wtedy mozna narysować taki specjalny wykres (dwuwymiarowy diagram korelacji),
on pozwoli zoptymalizować te częsci forum, które się zbyt długo ładują.
Tylko jest jedna bardzo ważna rzecz: osoba, która zbiera te dane, może co prawda być
zalogowana, ale nie może nic pisać, ponieważ w ten sposób wykres nie będzie poprawny
(krzywa obciążenia bazy danych i serwera będzie zakłócona)

to jak? zajmiesz się tym? jak bedą takie dane, z powiedzmy miesiąca, półtorej,
ja Wojtkowi napisze takie oprogramowanie, które poprawi co trzeba....

Awatar użytkownika
futrzaczek2
-
Kontakt:

Post autor: futrzaczek2 » 02 lut 2006, 20:05

Dobra, postaram się nie zawalić sprawy, bo forum jest fajne i mi zależy

[ Dodano: 02-02-2006, 20:08 ]
Jak na razie, z pobieżnych obserwacji wnioskuję, iż jest to całkowicie losowe, ale kto wie...

[ Dodano: 02-02-2006, 20:18 ]
Coś takiego!
Nie mogę dodać załączników o rozszerzeniach *.doc i *.txt !
A chciałem pokazać, czy tak mam to prowadzić...
Trudno, pokażę tu:
Obserwacje prowadzone na temacie "Długie ładowanie"

2 luty, 20:10
Na Forum jest 13 użytkowników :: 2 Zarejestrowanych, 0 Ukrytych i 11 Gości
Zarejestrowani Użytkownicy: futrzaczek2, Raflles
Czas generacji: 27,6 sek.

[ Dodano: 02-02-2006, 20:20 ]
Obserwacji mogę dokonywać rano(7:00), ok. 14 , ok. 17 oraz około godziny 20. Może być?
Czy taka ilość danych na jeden zapis starczy?

[ Dodano: 02-02-2006, 20:27 ]
Oho, znowu chciałem poużywać emotek
I wysłanie strony nie doszło do skutku
No, no, lista tych błędów, które się u mnie uwidoczniły, jest coraz dłuższa!

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 02 lut 2006, 22:32

Futrzaczku, a przeczytałeś dokładnie to co Tasza napisała? 8) Chyba niezbyt dokładnie :) (to podkreślone)

Awatar użytkownika
futrzaczek2
-
Kontakt:

Post autor: futrzaczek2 » 23 lut 2006, 7:22

I czemu Alek oraz Endzik stracili avatarki?
Wojtek i reszta swoje mają

[ Dodano: 26-02-2006, 14:56 ]
Wszedłem przez https://forum.elportal.pl
Jak udało mi się zalogować - 1 raz na 50 się udaje - chodzi jak burza... tylko, że nie ma avatarków ani załączników

MalCom
-
Kontakt:

Post autor: MalCom » 09 maja 2006, 16:01

IMHO proponowalbym zaktualizowanie silnika forum do najnowszej wersji. Przemo sie postaram i bardzo zoptymalizowal kod swojej modyfikacji, jest ona duzo wydajniejsza w porownaniu do starszych wersji.
Sam opiekuje sie kilkoma forami i serwerami, wiec cos na ten temat wiem :P

Mialbym tez kilka uwag i propozycji na temat portalu. Post-nuke jest troche przestarzalym skryptem do obslugi tak rozwijajacej sie witryny jaka jest portal. Zachecalbym do zastanowienia sie nad mozliwoscia stowrzenia jakiegos cms'a specjalnie pod Elportal.

W miare mozliwosci i oczywiscie z blogoslawienstem admina, jesli bylaby taka mozliwosc moglbym cos pokombinowac w tym kierunku. W wakacje powinno sie znalezc wiecej czasu, mniej projektwo i wogole... ;)
Podoba mi sie forum i strona, ale powinna ona wykorzystac pelen zasob mozliwosci i technologii webowych jakie obecnie sa dostepne. Tak rozwijajaca sie witryna jak portal powinna korzystac z nowych dobrodziejstw sieci, procz tego tzrymac sie obecnie obwiazujacych standardow, to jest xhtml i css.
Do tego wyglad, ktory jest wizerunkiem strony powiniejn zachecac gosci do czestych odwiedzin, a poczatkujacych elektronikow zachecac do zaglebienia sie w dziedzine jaka jest elektronika...

Sam swoja przygodę elektroniczna oficjalnie rozpoczalem dzieki nr EdW 8/98, jak dobrze pamietam. W kazdym razie w nr tym byl uklad bomby zegarowej, takich rzeczy sie nie zapomina :) Swego czasu brałem nawet udzial w szkole Konstruktorów...
Niestety po kilku latach jak to ma miejsce w mlodym wieku zmieniaja sie zainteresowania. Wymienilem lutownice na klawiature o zafascynowal mnie nowy swiat cyfrowy. i tak jakoś zostało. Aktualnie to bardziej sie zajmuje programowaniem, głownie na potrzeby netu... to jest www cms i inne tego typu pierdoli...

Czasem jednak mysle sobie, ze warto powrocic do elektroniki, ze czasem powinien choc chwilke czasu poswiecic na grzebanie wsrod drucikow :P

Szkoda ze zawsze brakuje czasu, jest tyle planow i pomyslow, a tak niewiele mozna zrobic.. chcialoby sie opanowac jeszce kilka rzeczy albo jezykow (programowania) lub blizej poznac kilka nowych technologii... ale ten czas... chyba moja doba powinna miec z 48-72h ;)

Forum jak i strona jest bardzo dobrym pomyslem, i byłoby to swego rodzaju zaszczytem, gdybym mogl sie przyczynic do jego rozbudowy lub poprawienia wizerunku. Wszystko w swoim czasie...

Troche sie rozpisalem, rzadko tak wielkie posty pisze na forach:P i troche z tematu zjechalem rozpisujac sie...

Pozdrawiam wszystkich sympatykow elektroniki i tych ktorzy tak jak ja przeszli na druga strone ciemnej mocy :twisted:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 maja 2006, 19:10

MalCom pisze:IMHO proponowalbym zaktualizowanie silnika forum do najnowszej wersji.
Tak wiem o tym ale mam przykre doswiadczenia juz z przejsciem z normalnego phpBB na wersaję przema, co robiłem gdy przenosiłem swoje forum na forum EDW. Niestety coś niedobrego podziało się w bazach, tak że np baza uzytkowników jest rozsynchronizowana i nawet przemo i jego koledzy nie dali radę - jedynie tasza (kolezanka z naszego forum) trochę mi pomogła ale to była akcja jednorazowa gdy jak chciałem przypisać prawa nowym moderatorom. Troche sie obawiam utraty tak dużych zasobów tego forum, a niestety nie jestem specem w tej branży (tzn php)
MalCom pisze:Forum jak i strona jest bardzo dobrym pomyslem, i byłoby to swego rodzaju zaszczytem, gdybym mogl sie przyczynic do jego rozbudowy lub poprawienia wizerunku.
Gdybyś umiał skutecznie naprawić bazę forum to byłoby dla mnie najcenniejsze :) ale lepiej byłoby to robić nie na "żywym organiźmie".

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 09 maja 2006, 19:21

Mi niczego nie brakuje na tym forum. Wszystko jest dobrze, generalnie nie narzekam. Forum przestało się długo ładować. Nie wiem co jest źle w bazie, ale na zewnątrz wygląda dobrze.

MalCom
-
Kontakt:

Post autor: MalCom » 09 maja 2006, 19:47

Wojtek pisze:Troche sie obawiam utraty tak dużych zasobów tego forum, a niestety nie jestem specem w tej branży (tzn php)
[...]
Gdybyś umiał skutecznie naprawić bazę forum to byłoby dla mnie najcenniejsze :) ale lepiej byłoby to robić nie na "żywym organiźmie".
W takich sprawach zawsze sie robi kopie zapasowe :)
Ale ztego co sie zorientowałem, to sql'a jest z ok 25MB... jutro jade do Łodzi zawitać tam na kilka dni, jeden wiekszy projekt trzeba zrobic. Tam bede miał dostep do konkretniejszego łącza to wtedy mógłbym zassać sobie bazę i na localhoście to obadać. Tylko, że najprędzej wyniki jakieś dopiero po skonczeniu projektu, który sie jutro zacznie... wrr nie chce mi sie zabardzo, ale trzeba coś robić :)

Na forum nie ma też żadnej grupy, więc utrata praw nadanych mod'om to żadna strata, można nadac z powrotem.
Skoro mówisz że jakieś problemy były z tym, to tym bardziej ciekawe jest jakie to są, więc trzeba je poznać :D

Tasza, juz wczoraj zaciekawił mnie jej układ zegara na VLD. Niedawno przypadkiem dostałem linka do strony gdzie był prezentowany ten wyswietlacz i tak sobie pomyslalem, że wracajać troche do elektroniki fajnie byłoby cos na nim zrobic, np. zegra. A ty boom wczoraj trafiłem na strone Taszy, uprzedziła mnie :) Choc w moim przypadku pewnie i tak skonczyloby sie na planach...
Podziwiam ją, mało jest takich dziewczyn, kobiet, które intersuja się elektroniką czy kompami i do tego w znacznym stopniu są na wyzszym poziomie niz nie jeden facet, który też się tym zajmuje. Znam jedną z IRCa, dla nich mam wielki szacunek i podziw.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 09 maja 2006, 20:49

Witam kolegę po fachu...

Za miłe słowa bardzo dziękuje,
a ten zagarek VFD to teraz taki mój dyżurny zaciekawiacz :roll:

MalCom, jeżeli masz pomysły lub przysłowiowe wolne moce przerobowe,
zamejluj do Naczelnego EdW - namiary znajdziesz na Elportalu (w 'Adresy,kontakty')
Na Forum jest też zarejestrowana Adminka Elportala - jeżeli trzeba będzie
jakieś sprawy przedyskutować w trybie public - jest taka możliwość...

Wymiana cms na inny (czy self-made czy 'z pudełka') raczej nie wchodzi
w grę, ale być może jestem w błędzie - najlepiej jak pokonferujesz z Naczelnym.

Co do bazy Forum - jeżeli będziesz coś tam spoglądał - to jednym okiem
w db, a drugim w kod php. Ja mam wrażenie że coś jest nie halo z oskryptowaniem
i ta korupcja danych cały czas postępuje, tylko że nie jest widoczna (i bolesna)
dla zwykłych userów. Fakt, wykonałam interwencję, lecz aby to doprowadzić do ładu,
to trzeba kogoś, kto zna na wylot engine phpBB i jego model danych,
ja się osobiście nie czuję na siłach....

pa,
tasza

PS.
więc jednak istnieją ludzie, którym coś się chce...?!

MalCom
-
Kontakt:

Post autor: MalCom » 09 maja 2006, 22:26

tasza pisze:MalCom, jeżeli masz pomysły lub przysłowiowe wolne moce przerobowe,
zamejluj do Naczelnego EdW...
Postaram sie skontaktowac jesli zakoncze te najblizsze prace swoje, znajac zycie moze to troche potrwac :P
tasza pisze:Wymiana cms na inny (czy self-made czy 'z pudełka')...
Zawsze raczej zrobic cos od nowa niz poprawiac. CZasem jednak robienie czegos co juz jest tez nie ma sensu. Ale chyba dobrym rozwiazaniem byloby cos zoptymalizowanego specjalnie pod portal i jego wymagania etc...
Mozna by ewnetualnie skompletowac jakis tema z kilku oosb znajacych sie w temacie i razem gdzies wybyc (na bezludna wyspe z pociagnietym swiatlowodem) i zrobic cos konkretnego :P
tasza pisze:Fakt, wykonałam interwencję, lecz aby to doprowadzić do ładu,
to trzeba kogoś, kto zna na wylot engine phpBB i jego model danych,
ja się osobiście nie czuję na siłach....
Hmm sie popróbuje, w gruncie rzeczy kilka tabel ejst najwazniejszych a reszta to jak zwykle dodatki, a tu wiekszosc dodatkow nie jest wykorzystywana z modyfikacji Przema, a niektore tabele mozna wygenerowac z danych z pozostalych tabel. Nie powinno byc wiekszego problemu z tym, ale jak zawsze pewnie jakas niespodzianka bedzie musiala wyskoczyc i namieszac. Nigdy nie ma tak jakby sie chcialo i jakby powinno byc.
tasza pisze:więc jednak istnieją ludzie, którym coś się chce...?!
Istniec istnieja, W moim przypadku to roznie z tym "chceniem" bywa. Ogólnie to pomysły zawsze jakies sa, zapal do pracy tez, ale po czasie brakuje motywacji, czasem z napotkanych trudnosci, czasem z nowego pomyslu, lub jakies niespodzianki, ktora trzeba na szybko obsluzyc :)
Chce sie, ale sie nie chce, taki paradoks :D

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 maja 2006, 5:45

MalCom pisze:W takich sprawach zawsze sie robi kopie zapasowe
no o tym to ja wiem :mrgreen: tez poprzednio miałem kopie i co z tego jak nowa wersja by przemo to uszkodziła ?
MalCom pisze:Na forum nie ma też żadnej grupy
no bo właśnie grup nie da się zakładać
Ale liczę że jak znajdziesz czas a tego to my wszyscy nie mamy :) to może coś sie z tym zrobi. Juz teraz dzieki za zainteresowanie.

ODPOWIEDZ