oblicznie wartości liczby pi...
pozdrawiam
Mateusz
P.S. dziękuje wszystkim za posty. jest z czym prównywać
no to ja dodam ze u mnie było właczone: skype,gg, tlen ,nod32 , winamp i jeszcze kupa mniej istotnych programów. to ze chodziło gg i emule nie ma wiekszego znaczenia bo bardzo mało obciażaja kompa.
a u kolegi na laptopie o tych samych (prawie) parametrach trwało to 11 minut z groszami .
I nie miał nic właczonego co by tak obciażyło kompa.
Więc dalej się pytam : DLACZEGO???
a u kolegi na laptopie o tych samych (prawie) parametrach trwało to 11 minut z groszami .
I nie miał nic właczonego co by tak obciażyło kompa.
Więc dalej się pytam : DLACZEGO???
Witam!
Ponieważ zbieram rożny "złom" komputerowy - to pokusiłem się o sprawdzenie tego na kilku maszynach. Zacznę od najlepszej posiadanej (format: czas - konfiguracja - usługi w tle):
1min 31sek - Athlon XP 2000+ (1667MHz), 512 MB RAM, WinXP - w tle Winamp, Firefox, Thunderbird, Avast, ZoneAlarm, Microsoft Antyspyware, eMule i Pasjans (a co
)
4min 17sek - Pentium II 350MHz, 128 MB RAM, Win2000 - Avast, ZoneAlarm, Winamp
7min 02sek - Celeron 333MHz, 64 MB RAM, Win98 - Avast, ZoneAlarm
13min 37sek - Pentium 90MHz, 32 MB RAM, Win98 - nic nie działało w tle
Sprawdziłbym jeszcze mojego Athlona bez uruchomionych usług, ale na to musiałbym poświęcić trochę więcej czasu - może w weekend?
Pozdrawiam!
PS.: Radzio - dzięki
PS.2.
Ponieważ zbieram rożny "złom" komputerowy - to pokusiłem się o sprawdzenie tego na kilku maszynach. Zacznę od najlepszej posiadanej (format: czas - konfiguracja - usługi w tle):
1min 31sek - Athlon XP 2000+ (1667MHz), 512 MB RAM, WinXP - w tle Winamp, Firefox, Thunderbird, Avast, ZoneAlarm, Microsoft Antyspyware, eMule i Pasjans (a co
4min 17sek - Pentium II 350MHz, 128 MB RAM, Win2000 - Avast, ZoneAlarm, Winamp
7min 02sek - Celeron 333MHz, 64 MB RAM, Win98 - Avast, ZoneAlarm
13min 37sek - Pentium 90MHz, 32 MB RAM, Win98 - nic nie działało w tle
Sprawdziłbym jeszcze mojego Athlona bez uruchomionych usług, ale na to musiałbym poświęcić trochę więcej czasu - może w weekend?
Pozdrawiam!
PS.: Radzio - dzięki
PS.2.
Niestety, eMule zajmuje ok. 70% czasu procesora (w szczycie), średnia gdzieś ok 40% - co prawda, można zmniejszyć użycie procka, ale wiąże się to ze zmniejszeniem liczby otwartych połączeń. GG też nie jest dużo lepsze - ale tu winien jest moduł odpowiedzialny za reklamy (są sposoby jego zablokowania...)serkriz pisze:no to ja dodam ze u mnie było właczone: skype,gg, tlen ,nod32 , winamp i jeszcze kupa mniej istotnych programów. to ze chodziło gg i emule nie ma wiekszego znaczenia bo bardzo mało obciażaja kompa. (...)
A ja chciałbym wam jeszcze zaproponować program Maxima - w sumie nie tylko liczy π, ale też innych obliczeń (np. potrafi zamieniać równania na postać iloczynową, obliczać różne rzeczy - tylko trochę trudny w obłudze). Program jest raczej na systemy Linux/Posix, ale wersja na Windows jakiś czas temu też wyszła (ale osobiście mam Linuxa, więc i linuxową wersję).
ps. Wie ktoś może czemu nie mogę wpisać "π" z klawiatury? Mam KDE 3.4 i wchodzą mi np. strzałki (←↓→↑), kappa "ĸ", mi "µ" i jeszcze parę których niewiem co właściwie oznaczają (układ klawiatury jakby co polski). Wie ktoś jak pozmieniać literki pod klawiaszami?
ps. Wie ktoś może czemu nie mogę wpisać "π" z klawiatury? Mam KDE 3.4 i wchodzą mi np. strzałki (←↓→↑), kappa "ĸ", mi "µ" i jeszcze parę których niewiem co właściwie oznaczają (układ klawiatury jakby co polski). Wie ktoś jak pozmieniać literki pod klawiaszami?