Lampion
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Lampion
Ma ktoś może jakiś fajny pomysł na zbudowanie lampionu na roraty?? Czy opłaca się wykorzystać wyświetlacz LCD graficzny??
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
A gdzie tam! Bierzemy taką malutką żaróweczkę. Taką baniastą i okrąglutką z gwintem na dole. Teraz bardzo ważne jest posiadanie wypoziomowanego stołu. Jeśli nie mamy pewności czy nasz stół jest wypoziomowany sprawdzamy to za pomocą odpowiedniego narzędzia (tzw. poziomica). To na prawdę bardzo bardzo ważne. Jeśli żarówka na swoim gwincie posiada jakieś wypustki, ślady po lutowaniu, usówamy je delikatnie za pomocą pilnika. Żarówkę możemy dla pewności odtłuścić spirytusem... ŻARÓWKĘ pisałem... no koledzy... Ze stołu należy usunąć wszelkie przedmioty. Teraz kładziemy w jego centrum naszą, odpowiednio przygotowaną żaróweczkę. Centrum stołu można wyznaczyć geometrycznie za pomocą cyrkla i linijki. Nachylamy się nad żarówką. Linia (wyobrażona) tworzona przez nasze oczy i żarówkę powinna być nachylona do stołu pod kątem w granicach 5-20 stopni. Ciągle patrząc na żarówkę... dmuchamy bardzo mocno. Jeśli nie uda nam się jej zdmuchnąć sprawdzamy czy rzeczywiście jest dobrze przygotowana. Jeśli to nie pomaga - zgłaszamy się do lekarza... z dokładnym opisem problemu.M@rek pisze:Ja wolę żarówkę bo nie da się zdmuchnąć.
http://dsc.discovery.com/fansites/mythb ... sters.html , może zgłoś się do nich
a czy pomyślałeś może nad tym, że płonąca świeca, jej żywy płomień to...
coś oznacza, jest pewnym symbolem i zastępowanie tego czymkolwiek innym
jest już nie tyle śmieszne, co zwyczajnie nie na miejscu...
może kiedyś to zrozumiesz, taką mam nadzieję
Zgadzam się z Tobą w 100%, Tasza.
To tak samo jak jedzenie poświęconych jaj na Wielkanoc.
Tranzystor
Zastanawiałeś się może kiedyś dlaczego właśnie jaja a nie chipsy...
(pomijamy konsumowanie układów elektronicznych ze względu na dużą niestrawność...)
Czasami warto zatrzymać się choć na chwilkę w życiu, stanąć w miejscu i pomyśleć nad symboliką religii Chrześcijańskiej...
Są nawet tacy mądrzy "ludzie", którzy chcą udzielać spowiedzi przez telefon
kompletny brak zrozumienia symboliki spowiedzi...
Szczęść Boże...
To tak samo jak jedzenie poświęconych jaj na Wielkanoc.
Zastanawiałeś się może kiedyś dlaczego właśnie jaja a nie chipsy...
(pomijamy konsumowanie układów elektronicznych ze względu na dużą niestrawność...)
Czasami warto zatrzymać się choć na chwilkę w życiu, stanąć w miejscu i pomyśleć nad symboliką religii Chrześcijańskiej...
Są nawet tacy mądrzy "ludzie", którzy chcą udzielać spowiedzi przez telefon
Szczęść Boże...
Noo, bez kitu super programtasza pisze:wiesz, na Discovery leci taki super program, "Mythbusters" (Pogromcy mitów)
http://dsc.discovery.com/fansites/mythb ... sters.html , może zgłoś się do nich![]()
Zgadzam się z przedmówcami. Prawdziwy płomień daje klimat, którego chyba nie da się sztucznie odtworzyć.
Jeśli chodzi o program na discovery... nie widziałem tego. Nie mam discovery... w ogóle nie mam telewizora
Tranzystor
Jeśli jednak bardzo chcesz - bardzo prosty układ pojawił się w EdW 3/96. Może warto go wypróbować chociażby ze względu na banalną konstrukcję?
Jeśli chodzi o program na discovery... nie widziałem tego. Nie mam discovery... w ogóle nie mam telewizora
Jeśli jednak bardzo chcesz - bardzo prosty układ pojawił się w EdW 3/96. Może warto go wypróbować chociażby ze względu na banalną konstrukcję?