WIN7(64bit), Laptop a kontrolery I/O LPT-RS232

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

WIN7(64bit), Laptop a kontrolery I/O LPT-RS232

Post autor: kayron » 16 cze 2010, 17:34

Witam. Chciałem się podzielić z kolegami moimi przygodami związanymi z zakupem i uruchomieniem karty portów LPT - RS232 do mojego laptopa. Może się komuś przyda, bo mimo że doczekaliśmy się już specyfikacji USB 3.0 to jednak nadal jest sporo urządzeń które korzystają z nieinstalowanych już w laptopach nowej generacji portów LPT i RS232.
Sprzęt
Wszystkie przygody dotyczą laptopa HP Pavilon DV6 model 1302SW z systemem WIN7 64Bit PL, do którego dokupiono kartę portów I/O XPower ExpressCard (typ 34) o niewiele mówiącym ID. CE-N36-B210-xx-xxxxx. Ale ten za chwile rozgryziemy.
Uruchomienie
Po dotarciu do domu, wkładam kartę do slotu włączam laptopa, WIN chwilę mieli i...
pojawia się chmurka "System Windows nie może odnaleźć sterowników urządzenia."
No w sumie jakoś mnie to nie specjalnie zaskoczyło, wiec wkładam płytę dołączoną do karty i ręczna próba zainstalowania urządzenia. Chwila łit.. łit... łit.... z czytnika DVD i komunikat
"We wskazanej lokacji nie odnaleziono sterowników dla tego systemu WIN" :?:
Ups :shock: fajnie się zaczęło myślę, ale może na stronie są nowe stery. Pudełko w dłoń, o.. jest www.xpower.pl, wchodzę i.... tradycyjne jak w przypadku większości polskich dystrybutorów, wita nas fajowskie logo firmy i pod nim tradycyjny napis "Strona w przebudowie".
No to teraz już zrobiło mi się ciepło karta za 160zł i nie działa :evil: Ale jeszcze jest przecież wujek Google :grin: Znowu pudełko w dłoń i szok. Miejsce gdzie powinno być ID produktu ładnie zaklejone uroczą naklejką na której z rozmachem wydrukowano czcionką 16 (lub większą) EXPRESCARD 1xCOM 1xLPT i kod paskowy. Zerkam jeszcze do menadżera urządzeń i okazuje się że karta została wykryta jako mostek USB :?: Ale myślę że może się co WINowi powaliło ? Jak później się okaże nie.
No nic trzeba wyjąć kartę z lapka. Nie wspomniałem wcześniej ale lapka nie umiem podłączyć do netu, bo mam tak specyficznie go zrobiony na sieci lokalnej WIFI, więc latałem z Pendrivem. Wpisuję ExpressCard i całe ID karty i jest.
Ale pierwszy, drugi link i nic same oferty o co gorsza zero sterowników, a jak już są to do WIN Vista góra.
Frel.. co tu zrobić ? No nic poprzeglądam jeszcze płytę ze sterownikami może z jakiego pliku ReadME czegoś się dowiem. E.. NIC, tu też NIC.. o ciekawy plik. Otwieram i czytam.
The following instruction are how to install and use a Printer
connected to MosChip Parallel Port MCS7705.
Hm.. ciekawe co to jest ten MosChip i czy znajdę u nich układ MCS7705.
Znajduję stronę MoSChip i wskazany układ.
http://www.moschip.com/mcs7705_downloads.php
I tu po krótkim opisie znowu mały szok :shock: okazuje się bowiem że iż ładnie wykonana karta ExpressCard jest w rzeczywistości niczym innym jak przelotką USB <>LPT,RS232. Tu znowu narastają moje obawy co do współpracy programów z tym wynalazkiem, ale o tym później.
No dobra myślę są sterowniki do WIN7 64bit no to downloand, a tu niespodzianka trzeba się zarejestrować na stronie. Szczerze nie wiem po co to producentowi chipu, bo sterowniki powinny być raczej dostępne od ręki dla każdego, co innego noty katalogowe, czy jakieś dokładne specyfikacje. No ale to ich problem, jak chcą sobie zaśmiecać serwer prywatnymi użytkownikami.
Mam sterowniki, no to Copy na pendriva i instal na laptopie, wkładam kartę. Uf.. wykryta poprawnie działa, w menadżerze pojawia się port LPT i COM.
Programy a karta
To znaczy tak zacznę może od złej wiadomości dla osób które bawią się lub mają zamiar pobawić sterownikami Mitsubishi ALPHA 2. Otóż można o nich zapomnieć w przypadku posiadania WIN 7, przynajmniej w wersji 64 bitowej. Oprogramowanie dla nich, w WIN7 nie działa, ba nawet nie da się zainstalować. Co gorsza firma Mitsubishi od ładnych paru lat nie rozwija ani samych sterowników z tej serii, ani oprogramowania dla nich. Więc raczej proponował bym omijać ten produkt szerokim łukiem, bo jest to już historia, choć nadal produkowana i sprzedawana. Lepiej skierować swoje zainteresowanie w stronę LOGO czy Easy które w tej samej cenie oferują to samo a nawet 2-3x więcej.
Na razie nie miałem czasu na większe testy karty LPT - RS232, ale na pewno działa na niej RS232 i program EasySoft-Pro V6.30, testowałem na sterowniku Easy 822.
W najbliższym czasie mam zamiar zrobić testy z:
AVT-1452 i BASCOM AVR.
AVT-3505
Programatorem do BASCOM 51.
Płytką do kursu CPLD.
Jak skończę to uzupełnię ten post o informacje na ten temat.
Podsumowanie
Z mojej przygody wynika jeden niestety smutny fakt. Polskie firmy/dystrybutorzy, w ogóle nie dbają o jakość i aktualizacje swoich produktów. Kupiłeś to se kombinuj co z tym zrobić, nasza strona i tak jest nieczynna, a nawet jak do nas napiszesz emali to i tak cie spławimy.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 16 cze 2010, 21:17

kayron pisze:Kupiłeś to se kombinuj co z tym zrobić, nasza strona i tak jest nieczynna, a nawet jak do nas napiszesz emali to i tak cie spławimy.
Z tego względu kupiłem przejściówkę ExpressCard<->LPT w Komputroniku. Obsługa nie była w stanie odpowiedzieć czy to będzie prawdziwy port LPT czy wirtualna drukarka, więc zgodzili się sprzedać i w razie czego przyjąć z powrotem. Niestety to był wirtualny port. Marudzili, ale zwrócili kasę.
Inna sprawa, że jak przesiadałem się na Win7 i zmieniałem sprzęt, z bólem w sercu kupiłem oficjalne narzędzia Xilinxa i Atmela. Z perspektywy czasu oceniam to jako dobry krok, gdyż komfort pracy jest nieporównywalnie większy, a zabawa ze starymi portami i tak się ostatecznie skończy. Niemniej z niemałym bólem pożegnałem JTAGa dla ARMów (ZL14PRG), gdyż zakup trzeciego programatora byłby już finansową przesadą.
W każdym razie czekam na dalsze wyniki "testów", gdyż jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Od siebie dorzucę. że gdzieś w EP (chyba w 2009 roku) był wałkowany temat takich przejściówek.
Sprawa z przejściówką na RS232 jest w zasadzie banalna: albo układy firmy MOXA (do kupienia w Polsce) albo FT232 + MAX232. FT232 pozwala nawet korzystać z linii sterujących (RTS, etc) co kilkukrotnie używałem do wyzwalania bootloadera. Bardzo stare programy nie będą pracować z FT232, bo jest to port wirtualny, ale np. bootloadery dla ARMów (LPC21xx, STM32) śmigają, że aż miło. W moim odczuciu jedyny problem stanowi port LPT, gdyż RS232, jak napisałem przed chwilą, można mieć małym kosztem. W EdW były już takie przejściówki.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 18 cze 2010, 15:10

Oficjalne narzędzia xilinxa i atmela, tzn?
Programatory USB? Ile cię to kosztowało?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 cze 2010, 20:33

Czy czasem ten MCS to nie jest dedykowany chip do starego typu drukarek jako przejściówka pod USB ?? Nie pamiętam jaki chip miałem w takim kabelku, ale kosztował 10€.

Ze swojej strony mogę polecić przejściówkę jak w tym temacie , cena wysoka , ale działa wszystko bez problemu i są sterowniki[ xp,wista 32/64bit].

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 29 cze 2010, 21:46

Oficjalne narzędzia xilinxa i atmela, tzn?
Programatory USB? Ile cię to kosztowało?
* Xilinx Platform Cable USB - jakies 180 - 200 pln (znalezione na allegro)
* AVR Dragon - cos kolo 200pln, bodajże seguro.pl
Tak, oba śmigają po USB.

ODPOWIEDZ