Sprzęt
Wszystkie przygody dotyczą laptopa HP Pavilon DV6 model 1302SW z systemem WIN7 64Bit PL, do którego dokupiono kartę portów I/O XPower ExpressCard (typ 34) o niewiele mówiącym ID. CE-N36-B210-xx-xxxxx. Ale ten za chwile rozgryziemy.
Uruchomienie
Po dotarciu do domu, wkładam kartę do slotu włączam laptopa, WIN chwilę mieli i...
pojawia się chmurka "System Windows nie może odnaleźć sterowników urządzenia."
No w sumie jakoś mnie to nie specjalnie zaskoczyło, wiec wkładam płytę dołączoną do karty i ręczna próba zainstalowania urządzenia. Chwila łit.. łit... łit.... z czytnika DVD i komunikat
"We wskazanej lokacji nie odnaleziono sterowników dla tego systemu WIN"
Ups
No to teraz już zrobiło mi się ciepło karta za 160zł i nie działa
No nic trzeba wyjąć kartę z lapka. Nie wspomniałem wcześniej ale lapka nie umiem podłączyć do netu, bo mam tak specyficznie go zrobiony na sieci lokalnej WIFI, więc latałem z Pendrivem. Wpisuję ExpressCard i całe ID karty i jest.
Ale pierwszy, drugi link i nic same oferty o co gorsza zero sterowników, a jak już są to do WIN Vista góra.
Frel.. co tu zrobić ? No nic poprzeglądam jeszcze płytę ze sterownikami może z jakiego pliku ReadME czegoś się dowiem. E.. NIC, tu też NIC.. o ciekawy plik. Otwieram i czytam.
Hm.. ciekawe co to jest ten MosChip i czy znajdę u nich układ MCS7705.The following instruction are how to install and use a Printer
connected to MosChip Parallel Port MCS7705.
Znajduję stronę MoSChip i wskazany układ.
http://www.moschip.com/mcs7705_downloads.php
I tu po krótkim opisie znowu mały szok
No dobra myślę są sterowniki do WIN7 64bit no to downloand, a tu niespodzianka trzeba się zarejestrować na stronie. Szczerze nie wiem po co to producentowi chipu, bo sterowniki powinny być raczej dostępne od ręki dla każdego, co innego noty katalogowe, czy jakieś dokładne specyfikacje. No ale to ich problem, jak chcą sobie zaśmiecać serwer prywatnymi użytkownikami.
Mam sterowniki, no to Copy na pendriva i instal na laptopie, wkładam kartę. Uf.. wykryta poprawnie działa, w menadżerze pojawia się port LPT i COM.
Programy a karta
To znaczy tak zacznę może od złej wiadomości dla osób które bawią się lub mają zamiar pobawić sterownikami Mitsubishi ALPHA 2. Otóż można o nich zapomnieć w przypadku posiadania WIN 7, przynajmniej w wersji 64 bitowej. Oprogramowanie dla nich, w WIN7 nie działa, ba nawet nie da się zainstalować. Co gorsza firma Mitsubishi od ładnych paru lat nie rozwija ani samych sterowników z tej serii, ani oprogramowania dla nich. Więc raczej proponował bym omijać ten produkt szerokim łukiem, bo jest to już historia, choć nadal produkowana i sprzedawana. Lepiej skierować swoje zainteresowanie w stronę LOGO czy Easy które w tej samej cenie oferują to samo a nawet 2-3x więcej.
Na razie nie miałem czasu na większe testy karty LPT - RS232, ale na pewno działa na niej RS232 i program EasySoft-Pro V6.30, testowałem na sterowniku Easy 822.
W najbliższym czasie mam zamiar zrobić testy z:
AVT-1452 i BASCOM AVR.
AVT-3505
Programatorem do BASCOM 51.
Płytką do kursu CPLD.
Jak skończę to uzupełnię ten post o informacje na ten temat.
Podsumowanie
Z mojej przygody wynika jeden niestety smutny fakt. Polskie firmy/dystrybutorzy, w ogóle nie dbają o jakość i aktualizacje swoich produktów. Kupiłeś to se kombinuj co z tym zrobić, nasza strona i tak jest nieczynna, a nawet jak do nas napiszesz emali to i tak cie spławimy.