Postanowiłem zmajstrować odbiornik VLF taki jak na schemacie poniżej
Jak widać odbiornik jest prosty, rzekłbym nawet banalny, lecz z uwagi na mój stopień zaawansowania w dziedzinie elektroniki (jestem na etapie totalnie odtwórczym, czyli składam proste kity) napotkałem kilka problemów nie do przeskoczenia.
Zacznę od rzeczy trywialnych.
1) Czy dobrze odczytuję oznaczenia rezystorów na schemacie
1M - 1 mega Ohm
220R - 220 Ohm
4k7 - 4,7 kilo Ohm
2) Czy dobrze odczytuję oznaczenie kondensatorów na schemacie
NF - nano Farady
UF - mikro Farady
3) Czy zastąpienie 2N3819 przez BF245 A będzie dobrym rozwiązaniem?
4) Te linie przerywane przy oznaczeniu cewki oznaczają że jest to cewka z rdzeniem? Pytam bo do tej pory spotykałem się z liniami ciągłymi przy oznaczaniu cewek z rdzeniem.
5) Jak wygląda sprawa wykonania cewki. Czytałem o tym trochę w internecie i literaturze
,jednak cały czas natrafiałem na opisy jak obliczyć pojemność cewki a nie jak na podstawie jej pojemności obliczyć parametry (oczywiście mówię tu o obliczaniu przy znanych parametrach rdzenia). Czy jako początkujący w dziedzinie elektroniki poradzę sobie z wykonaniem takiej cewki. A jeżeli nie to czym, jeżeli to możliwe, mogę ją zastąpić?
Przepraszam za żenujący poziom mojej wiedzy elektronicznej (pytanie 1 i 2), ale chciałem się po prostu upewnić, czy moje wiadomości i tok rozumowania są prawidłowe.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Quispiam