Mam EAGLE 4.16r2 i nie mam pojęcia jak pogruic punkty lutownicze elementów np. rezystorów?
Eagle - jak pogrubic punkty lutownicze?
Eagle - jak pogrubic punkty lutownicze?
Witam
Mam EAGLE 4.16r2 i nie mam pojęcia jak pogruic punkty lutownicze elementów np. rezystorów?
Wiem jedynie jak pogrubiac pojedyncze punkty... Czy jest wogóle taka mozliwość? Bo gdy zrobię juz płytke to po przewierceniu otworów to już praktycznie nie będę miał do czego przylutować 
Dzieki za odpowiedz
Lecz niestety to nie wyczerpuje mojego problemu... W zakładce "Rastering" można powiekszyc pady ale wszystkie a ja nie potrzebuje wszystkich powiększac bo niektóre przy mniejszych elementach się złączają ze sobą, i przy układach scalonych też nie potrzebne mi są wieksze... Jak powiększyc pojedyncze pady? Jak się robi warstwy?
Nie wiem czy jest na to bezpośrednie rozwiązanie. Prawdopodobnie charakterystyka padów jest przypisana obudowie danego elementu i można im jedynie zmieniać średnicę globalnie ( jeśli parametr "diameter", danej obudowy jest ustawiony na auto ). Napewno mozna zmieniać wielkość wolnych ( niezwiązanych z obudowami ) padów, używając CHANGE->DIAMETER.
Rozwiązaniem twojego problemu będzie edycja obudów interesujących cię elementów, bądź stworzenie własnych. Wtedy np. w przypadku rezystorów możesz w zależnosci od potrzeb wybierać różne obudowy z rózną wielkoscią, lub rozstawem padów.
Warstwy robisz klikając na DISPLAY ( druga ikonka w lewym szeregu przybornika, licząc od góry ) -> NEW.
Rozwiązaniem twojego problemu będzie edycja obudów interesujących cię elementów, bądź stworzenie własnych. Wtedy np. w przypadku rezystorów możesz w zależnosci od potrzeb wybierać różne obudowy z rózną wielkoscią, lub rozstawem padów.
Warstwy robisz klikając na DISPLAY ( druga ikonka w lewym szeregu przybornika, licząc od góry ) -> NEW.
A czy jest jakaś możliwośc aby odznaczyc ten parametr? jeżeli tak to jak to zrobic? Bo mi genrealnie chodzi o to żeby powiekszyc wszystkie pady tylko nie układów scalonychnovice pisze:Prawdopodobnie charakterystyka padów jest przypisana obudowie danego elementu i można im jedynie zmieniać średnicę globalnie ( jeśli parametr "diameter", danej obudowy jest ustawiony na auto )
Można, w edytorze obudowy. Żeby zmienić ten parametr musisz najpierw odłaczyć daną obudowę z symbolem ( DEVICE, inaczej wyskakuje błąd "package in use" ), a nastepnie zmienić DIAMETER w PACKAGE i ponownie połączyć. Jest to dosyć niepraktyczna scieżka ( zwłaszcza, że np. DIL14 jest połączona z wieloma układami ). Lepiej już zrobić swoją obudowę. Może są lepsze rozwiązania?
Polecam kurs który był kiedyś na EP, poczawszy od maja 2006r ( poszukaj w ich archiwum ). Jest wiele szczególików i smaczkow tego programu, które trzeba poznać i do których trzeba się przyzwyczaić, wiec polecam ten kurs, aby świadomie posługiwac się programem. Jesli nie jesteś prenumeratorem musisz wykupić dostęp do archiwum za 3,66 za 10 pobrań ( wystarczy na cały kurs ), ale opłaca sie.