Eagle - jak pogrubic punkty lutownicze?

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Eagle - jak pogrubic punkty lutownicze?

Post autor: grysek67 » 14 lip 2008, 12:24

Witam

Mam EAGLE 4.16r2 i nie mam pojęcia jak pogruic punkty lutownicze elementów np. rezystorów? :???: Wiem jedynie jak pogrubiac pojedyncze punkty... Czy jest wogóle taka mozliwość? Bo gdy zrobię juz płytke to po przewierceniu otworów to już praktycznie nie będę miał do czego przylutować :neutral:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 14 lip 2008, 12:56

Zobacz sobie ten temat poruszany w nim był właśnie temat powiększania pól lutowniczych (padów) w programie Eagle.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 14 lip 2008, 13:31

Dzieki za odpowiedz :wink: Lecz niestety to nie wyczerpuje mojego problemu... W zakładce "Rastering" można powiekszyc pady ale wszystkie a ja nie potrzebuje wszystkich powiększac bo niektóre przy mniejszych elementach się złączają ze sobą, i przy układach scalonych też nie potrzebne mi są wieksze... Jak powiększyc pojedyncze pady? Jak się robi warstwy?

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 15 lip 2008, 21:24

Nie wiem czy jest na to bezpośrednie rozwiązanie. Prawdopodobnie charakterystyka padów jest przypisana obudowie danego elementu i można im jedynie zmieniać średnicę globalnie ( jeśli parametr "diameter", danej obudowy jest ustawiony na auto ). Napewno mozna zmieniać wielkość wolnych ( niezwiązanych z obudowami ) padów, używając CHANGE->DIAMETER.

Rozwiązaniem twojego problemu będzie edycja obudów interesujących cię elementów, bądź stworzenie własnych. Wtedy np. w przypadku rezystorów możesz w zależnosci od potrzeb wybierać różne obudowy z rózną wielkoscią, lub rozstawem padów.

Warstwy robisz klikając na DISPLAY ( druga ikonka w lewym szeregu przybornika, licząc od góry ) -> NEW.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 16 lip 2008, 10:22

novice pisze:Prawdopodobnie charakterystyka padów jest przypisana obudowie danego elementu i można im jedynie zmieniać średnicę globalnie ( jeśli parametr "diameter", danej obudowy jest ustawiony na auto )
A czy jest jakaś możliwośc aby odznaczyc ten parametr? jeżeli tak to jak to zrobic? Bo mi genrealnie chodzi o to żeby powiekszyc wszystkie pady tylko nie układów scalonych :neutral:

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 16 lip 2008, 14:04

Można, w edytorze obudowy. Żeby zmienić ten parametr musisz najpierw odłaczyć daną obudowę z symbolem ( DEVICE, inaczej wyskakuje błąd "package in use" ), a nastepnie zmienić DIAMETER w PACKAGE i ponownie połączyć. Jest to dosyć niepraktyczna scieżka ( zwłaszcza, że np. DIL14 jest połączona z wieloma układami ). Lepiej już zrobić swoją obudowę. Może są lepsze rozwiązania?

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 16 lip 2008, 15:07

Dzieki, a mógłbys mi pokoleji wytłumaczyc jak to zrobic? Jaki edytor obudowy? Gdzie się to włącza panelu głównym? Sory ale nie jestem zadobrze obeznany w Eagle :roll:

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 16 lip 2008, 15:25

Polecam kurs który był kiedyś na EP, poczawszy od maja 2006r ( poszukaj w ich archiwum ). Jest wiele szczególików i smaczkow tego programu, które trzeba poznać i do których trzeba się przyzwyczaić, wiec polecam ten kurs, aby świadomie posługiwac się programem. Jesli nie jesteś prenumeratorem musisz wykupić dostęp do archiwum za 3,66 za 10 pobrań ( wystarczy na cały kurs ), ale opłaca sie.

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 16 lip 2008, 15:28

Dobrze, dzieki za odp bardzo mi sie to przydało :wink: Lecz ja nie wykonuje często płytek i raczej obejdzie sie bez kursu :neutral:

ODPOWIEDZ