Witam chce zrobić zasilacz z strony:
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
czy ktoś go robił może ma jakieś rady jak go przerobić na 5A
pozdr.
Zasilacz 0...30V 0...3A
Witam
Zrobiłem ten zasilacz pare miesięcy temu , teoretycznie z tego mojego idzie wydusic ponad 10 A [ ale na pare sekund] , a praktycznie to 5 amper to bez problemu z radiatorem w postaci blachy aluminiowej formatu a5 [ tylna sciana obudowy] i z zabudowanym wentylatorem [6 x 6 cm] . a co do zmian to polecam ten link.
A tak w skrocie
Q2 na jakis wiekszej mocy , BC211 spalilem przy pradzie okolo 4A , teraz mam bodajze AD170
R7 większej mocy i o wartości 0,22 Oma najlepiej 10W
i to chyba wszystko
Zrobiłem ten zasilacz pare miesięcy temu , teoretycznie z tego mojego idzie wydusic ponad 10 A [ ale na pare sekund] , a praktycznie to 5 amper to bez problemu z radiatorem w postaci blachy aluminiowej formatu a5 [ tylna sciana obudowy] i z zabudowanym wentylatorem [6 x 6 cm] . a co do zmian to polecam ten link.
A tak w skrocie
Q2 na jakis wiekszej mocy , BC211 spalilem przy pradzie okolo 4A , teraz mam bodajze AD170
R7 większej mocy i o wartości 0,22 Oma najlepiej 10W
i to chyba wszystko
-
krzysztof2008
-
krzysztof2008
Witam
, te napięcia były troche za duże to odwinąłem chyba 4 zwoje , no i na wyjściu mam 32V [ z tego 25 , bo było projektowane na 220V , a mamy 230V], co do kondensatora to składa się on z kilku kondensatorów o mniejszej pojemności połaczonych równolegle
tak napisałem bo w moim zasilaczu zastosowałem trafo 400W z uzwojeniami 25V ,27V , 30V, 32V i 35V [jak wynika z prawa OHMA 400W / 25V =16A , czyli grubo ponad 10A , ja pisałem o 10A bo do tyle pokazuje moj amperomierz ]... taki miałem i taki też zastosowałem . Oczywiście troche to marnotrastwo , ale nie żałujekrzysztof2008 pisze:dlaczego pan mówi że można wydusić 10A