Układy wyzwalające w układach cyfrowych

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Układy wyzwalające w układach cyfrowych

Post autor: gwozdex » 29 wrz 2007, 8:29

Witam!
Wiem, że na ten temat można bez większego problemu poczytać w pierwszej lepszej gazecie elektronicznej czy też w internecie, ale bardzo ciekawi mnie jak Wy radzicie sobie z przedstawionym problemem.
Mianowicie. Nie dalej jak wczoraj uruchomiłem układ zbudowany głównie z przerzutników 4013. Pracuje on w roli przerzutnika "T" czyli każde dodatnie zbocze sygnału zegarowego zmienia stan wyjścia "Q" na przeciwny. I chodzi właśnie o elementy które stosujecie w obwodzie wyzwalania. Poniżej prezentuje kilka propozycji które wyprobowałem.
Układ A zapewnia strome zbocze ale nie eliminuje zakłóceń zwiazanych z naciskaniem przełącznika- nie nadaje się do praktycznych zastosowań; układ B wydaje się być lepszy, bo zawiera kondensator. Niestety po 1. nacisnięciu przycisku na kondensatorze pojawia się napiecie, a ponieważ kondensator nie jest rozładowywany wystąpienie kolejnych zboczy jest niemożliwe. Układu z rysunku C nie testowałem- widziałem taki w jakimś markowym sprzęcie, z tym, że w obw. wej. były dodatkowe bramki. Układ z rysunku D wydaje się być najlepszy (ja zastosowałem własnie taki), ale może ktoś ma inne pomysły. Chętnie się douczę :). Pozdrawiam
Załączniki
CLK_4013.JPG

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 29 wrz 2007, 10:38

Najlepszy sposób to chyba ten
http://www.sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2185.pdf
Aha i można jeszcze kondensator włączyć równolegle do microswitch' a i też to pomaga.
I jeszcze jest jeden sposób z książki P. Góreckiego, jaki znam. ponoć nie najlepszy ale dział.
No i zawsze można wykorzystać przerzutnik RS zawarty w kostce.
Załączniki
4013.JPG
4013.JPG (9.8 KiB) Przejrzano 4793 razy

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 29 wrz 2007, 11:21

O której książce mówisz?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 29 wrz 2007, 14:18