Nie rozumiem tego. Czy ja mam jakieś błędne pojęcie na temat tych diod, czy o co tu chodzi
Dioda Zenera?
Dioda Zenera?
Trzy diody Zenera 4V7 dają napięcie przewodzenia 14,1V. Ja połączyłem szeregowo 5 takich diod, podłączyłem do akumulatora (oczywiście zaporowo), a napięcie między anodą ostatniej diody a masą wynosiło 2,7V. Przy napięciu aku 12V, nie powinno być tam napięcia. Sprawdzałem inne diody Zenera też nie obniżały napięcia tak jak powinny.
Nie rozumiem tego. Czy ja mam jakieś błędne pojęcie na temat tych diod, czy o co tu chodzi
Dioda Zenera działa jako ogranicznik napięcia na zasadzie przepływu prądu o wartości wymuszającej powstanie spadku potencjału na złączu p-n wystarczającego do zajścia zjawiska tunelowania, tzn. "przenikania" elektronów w kierunku przeciwnym do zaporowego kierunku napięcia w zwykłej diodzie. Takie tunelowe 'przebicie' diody Zenera powoduje ograniczenie napięcia do wartości krytycznej zajścia zjawiska.
Jakiekolwiek "łączenie" diód Zenera na zasadzie sumowania ich nominalnych napięć nie ma oczywiście żadnego sensu...
Polecam raczej stabilizatory.
Jakiekolwiek "łączenie" diód Zenera na zasadzie sumowania ich nominalnych napięć nie ma oczywiście żadnego sensu...
Polecam raczej stabilizatory.
Aha, czyli lipa... Chciałem zrobić detektor wzrostu napięcia. Połączyłem diody tak, aby ich napięcie wynosiło 12,3V. Akumulator miał 12,6V, a po włączeniu silnika powyżej trzynastu.
Podłączyłem anodę diody Zenera pod bazę tranzystora. Początkowe napięcie (teoretyczne) 0,3V nie mogło otworzyć tranzystora. Miał się on włączać dopiero po wzroście napięcia po uruchomieniu silnika. No i zasada się potwierdza - na papierze i w teorii zawsze wszystko pięknie działa
Podłączyłem anodę diody Zenera pod bazę tranzystora. Początkowe napięcie (teoretyczne) 0,3V nie mogło otworzyć tranzystora. Miał się on włączać dopiero po wzroście napięcia po uruchomieniu silnika. No i zasada się potwierdza - na papierze i w teorii zawsze wszystko pięknie działa
Hej, ale to ma szanse działać - warunkiem jest dodanie rezystora między bazę a emiter tego tranzystora. Jeżeli dobrze dobierzesz jego wartość, zapewni on przepływ prądu przez diody, dzięki czemu spadek napięcia na tychże diodach Zenera zbliży się do wartości znamionowej. Inna sprawa, że na pewno można zrobić to inaczej i lepiej (ta zasada obowiązuje prawie zawsze
). Ale do niektórych zastosowań taki układ może się sprawdzać.
A radio w tym twoim samochodzie działa jak wyciągniesz kluczyk? Bo jak działa tylko wtedy kiedy kluczyk w stacyjce jest przekręcony to możesz przekaźnik podłączyć do tych przewodów co radio.
A jak radio działa nawet kiedy nie ma kluczyka to jest jeszcze inna możliwość. Ale musiałbyś pogrzebać przy kablach stacyjki.
A jak radio działa nawet kiedy nie ma kluczyka to jest jeszcze inna możliwość. Ale musiałbyś pogrzebać przy kablach stacyjki.
Przekaźnik trzeba włączyć za stacyjką samochodu, tak aby przekręcenie kluczyka, które włącza prąd w część obwodów elektrycznych samochodu włączało także i ten przekaźnik. Wtedy po przekręceniu kluczyka w stacyjce włączony zostanie przekaźnik, który włączy światła samochodu. Wyłączenie kluczyka wyłączy przekaźnik, a ten wyłączy światła, itd. Można przekaźnik podłączyć np. pod układ zapłonowy samochodu, który działa tylko po przekręceniu kluczyka.