Laser od drukarki
Laser od drukarki
Wymontowałem laser wraz z optyką z starej drukarki. Mam może ktoś pomysł jak go uruchomić! Druga rzecz to silnik obracający lustrem-13 przewodów do niego wchodz!
- Załączniki
-
- Obraz3.jpg (18.15 KiB) Przejrzano 7103 razy
-
- Obraz2.jpg (19.68 KiB) Przejrzano 7103 razy
-
- Obraz17.jpg (28.16 KiB) Przejrzano 7103 razy
-
- Obraz18.jpg (13.5 KiB) Przejrzano 7103 razy
-
- Obraz25.jpg (18.43 KiB) Przejrzano 7103 razy
-
- Obraz26.jpg (19.49 KiB) Przejrzano 7103 razy
Na obudowie pisze że 5mW i kolor: 760-810nm. To jest sterownik silnika tylko nie mam pojęcia jak go uruchomić. Jak można załatwić schemat do takiej drukarki jest to wogóle możliwe?
[ Dodano: 2007-05-18, 09:26 ]
I jeszcze:
[ Dodano: 2007-05-18, 09:26 ]
I jeszcze:
- Załączniki
-
- Układ optyczny
- Obraz3.jpg (18.66 KiB) Przejrzano 7072 razy
-
- Obraz2.jpg (24.72 KiB) Przejrzano 7075 razy
Moc mała i do tego podczerwień. Chyba Ci się ta dioda jednak nie przydaseweryn pisze:Na obudowie pisze że 5mW i kolor: 760-810nm.
Mi się wydaje, że znalezienie schematu jest niemożliwe. Jak chcesz uruchomić ten silnik, to chyba najłatwiej będzie olać ten sterownik i zrobić swój. A jeśli to po podłączeniu zasilania jeszcze się kręci, to możesz posprawdzać oscyloskopem co się dzieje na tych wyprowadzeniach sterownika, odłączać poszczególne przewody i kombinować, może uda się znaleźć minimum przy którym będzie ciągle napędzał silnik i zapewnić to minimum z zewnątrzseweryn pisze:To jest sterownik silnika tylko nie mam pojęcia jak go uruchomić. Jak można załatwić schemat do takiej drukarki jest to wogóle możliwe?
-
000andrzej
- Użytkownik
-
ZbeeGin
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Te tanie i latwo dostepne z tego co pamietam maja mniej, chyba ok 1mW, a i tak slyszalem ze ktos gorzej widzi po tym jak sobie w taki zajzal... Kiedys, na poczatku byly dostepne silniejsze, chyba mialy w okolicach 10mW i problemow bylo wiecej, cos pamietam ze i w TV o tym gadali i byla cala afera o niebezpieczenstwie tego (po jakis 'wypadkach'?).
Nie proboj w to patrzec jesli juz to zasilisz, jesli jest na granicy podczerwieni to bedziesz slabiutko widzial mimo ze promien bedzie bardzo silny.
Silnik napewno nie jest sterowany superprecyzyjnie (skok taki zeby przesunac laser o punkt na bebnie) bo drukowanie zajelo by lata... Moze miec albo wyprowadzenia synchronizacji albo kilka cewek, zeby dobrze drukowalo potrzebna jest raczej stala predkosc bez drobnych zmian, po czesci zapewnia to bezwladnosc a po czesci napewno naped. Wydaje mi sie ze moze byc ten silnik zrobiony podobnie jak te od napedu plyty w cd-rom'ach. Moze warto pogooglowac jesli sa tam jakies powazniejsze scalaki?
Nie proboj w to patrzec jesli juz to zasilisz, jesli jest na granicy podczerwieni to bedziesz slabiutko widzial mimo ze promien bedzie bardzo silny.
Silnik napewno nie jest sterowany superprecyzyjnie (skok taki zeby przesunac laser o punkt na bebnie) bo drukowanie zajelo by lata... Moze miec albo wyprowadzenia synchronizacji albo kilka cewek, zeby dobrze drukowalo potrzebna jest raczej stala predkosc bez drobnych zmian, po czesci zapewnia to bezwladnosc a po czesci napewno naped. Wydaje mi sie ze moze byc ten silnik zrobiony podobnie jak te od napedu plyty w cd-rom'ach. Moze warto pogooglowac jesli sa tam jakies powazniejsze scalaki?