LED 3d Cube - Niezłe
-
ZbeeGin
LED 3d Cube - Niezłe
Niestety projektu kompletnego nie ma, ale efekt jest... piorunujący. Popatrzcie do końca.
http://www.youtube.com/watch?v=4MGKhFIujM4
http://www.youtube.com/watch?v=4MGKhFIujM4
O ... robi wrażenie
ciekawe jak on tym steruje 
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2007, 16:48 przez robson, łącznie zmieniany 1 raz.
A mnie się wydaje, że mało kto by wpadł na taki pomysł. Teraz każdy to widział, ale na mnie zrobiło duże wrażenie. A co do sterowania no to tak, widziałem, że mikrokontrolerem
, ale mi chodziło tak dokłaniej, tam przecież było bardzo dużo LED-ów, jeśli się nie mylę, to 125, to troszkę mniej niż portów w mikrokontroerze
. Oczywiście i to jest do zrobienia, ale ogólnie to bardzo fajny patent, bynamniej ja jeszcze takiego nie widziałem i myślę, że gość jest pomysłowy
. Ocenić jest łatwo, ale wpaść na patent troszkę trudniej.
Mnie tam oświetlenie zawsze pasjonowało i już sporo funduszy na to poszło. Heh jak by to jego cudo miało jakieś 10 X 10m, i uwieszone było pod sufitem sali, to pewnie kilka osób o próg by się potknęło
Mnie tam oświetlenie zawsze pasjonowało i już sporo funduszy na to poszło. Heh jak by to jego cudo miało jakieś 10 X 10m, i uwieszone było pod sufitem sali, to pewnie kilka osób o próg by się potknęło
A może by zamiast tak sterować taki trójwymiarowy sześcian mikroprocesorem, wykorzystać w tym celu rozbudowaną iluminofonię, która w tak efektowny sposób zobrazowała by muzykę? Przykładowo, kanał lewy steruje osią X, kanał prawy osią Y, suma (może różnica) kanału L i R osią Z, do tego iluminofonia kanał wysoko tonowy - dioda niebieska, kanał średnio tonowy - dioda zielona, kanał niskotonowy - dioda czerwona. Diody oczywiście trójkolorowe RGB. Jednak koszt takiej iluminofonii też byłby znaczny, taki sześcian zbudowany z 10 diod LED w każdej osi XYZ daje aż 1000 diod, każda ma cztery nóżki, które trzeba okablować. Ogromny koszt i praca do wykonania, choć uzyskany efekt powinien to zrekompensować.
Zastopuj filmik na 02:26 i sie przyjrzyj "na czym" zostało to zrobione. To zwierzę ma troszkę wiecej pinów niz zwykły mikrokontroler, pozatym raczej na pewno diody są połaczone w matrycę i sterowane są mulitpleskowo (np kolumnami). Czy do zwykłego wyświetlacza 7-segmentowego, powiedzmy ośmiocyfrowego puściłbyś 64 + 8 pinów mikrokontrolera? Zapewne nie, bo wystarczy 8+8 a nawet 8+3 (stosując demultiplekser) albo stosując rejestr przesuwny powiedzmy 3 + 3 albo wręcz tylko 3?robson pisze:A co do sterowania no to tak, widziałem, że mikrokontrolerem, ale mi chodziło tak dokłaniej, tam przecież było bardzo dużo LED-ów, jeśli się nie mylę, to 125, to troszkę mniej niż portów w mikrokontroerze
![]()
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Kulpina po co kilka procków? Żeby więcej kosztowało i miejsca zajmowało. Tak naprawde łatwiej zrobić na jednym niż na kilku. Jak zrobisz na kilku to każdy musi miec oprogramowanie. Chciałoby Ci się tyle pisać?
Fajna zabawka, troszke śmieszne, bo poradził sobie z tym mikroprocesor AVR
Bardzo mnie ciekawi ile facet robił te urządzenie 
A jak te diody tam wiszą w powietrzu?
Pozdrawiam
Fajna zabawka, troszke śmieszne, bo poradził sobie z tym mikroprocesor AVR
A jak te diody tam wiszą w powietrzu?
Pozdrawiam
A mnie bardziej teraz ciekawi jak to się wszystko trzyma i jak są doprowadzoneradzio pisze:Zastopuj filmik na 02:26 i sie przyjrzyj "na czym" zostało to zrobione.
sygnały do tych diodek...Całość wygląda dość delikatnie, powiedziałabym - filigranowo.
Taki duży sześcian składający się z małych sześcianików to chyba można zrobić
jako konstrukcję przestrzenną z krzyżaków do układania płytek i cienkich rurek z tworzywa.
Zakładając sterowanie multipleksowane (jedyna sensowna możliwość),
to może po sześcianie rozprowadzić taką jakby "szynę RGB" (3 lub 4 linie),
ale i tak pozostaje 125 osobnych przewodów do wybierania konrektnych ledów.
125 diodek to sporo połączeń, więc jak ledki umocować aby nie wyszła plątanina?
N.
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Zdaje mi się, że przewody są umieszczone w tych rurkach.tasza pisze:A mnie bardziej teraz ciekawi jak to się wszystko trzyma i jak są doprowadzoneradzio pisze:Zastopuj filmik na 02:26 i sie przyjrzyj "na czym" zostało to zrobione.
sygnały do tych diodek...Całość wygląda dość delikatnie, powiedziałabym - filigranowo.
Taki duży sześcian składający się z małych sześcianików to chyba można zrobić
jako konstrukcję przestrzenną z krzyżaków do układania płytek i cienkich rurek z tworzywa.
Zakładając sterowanie multipleksowane (jedyna sensowna możliwość),
to może po sześcianie rozprowadzić taką jakby "szynę RGB" (3 lub 4 linie),
ale i tak pozostaje 125 osobnych przewodów do wybierania konrektnych ledów.
125 diodek to sporo połączeń, więc jak ledki umocować aby nie wyszła plątanina?
N.
Pozdrawiam.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt: