LED 3d Cube - Niezłe

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ZbeeGin

LED 3d Cube - Niezłe

Post autor: ZbeeGin » 10 kwie 2007, 21:05

Niestety projektu kompletnego nie ma, ale efekt jest... piorunujący. Popatrzcie do końca.

http://www.youtube.com/watch?v=4MGKhFIujM4

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 11 kwie 2007, 15:34

O ... robi wrażenie :shock: ciekawe jak on tym steruje :grin:
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2007, 16:48 przez robson, łącznie zmieniany 1 raz.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 11 kwie 2007, 16:10

robson pisze:ciekawe jak on tym steruje
Mikrokontrolerem.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 11 kwie 2007, 16:53

Nie pomyślcie, że jestem zadumany w swoich umiejętnościach, ale nie wydaje mi sie żeby to było coś nie do zrobienia... Trzeba tylko duzo pracy, wolnego czasu no i elementów :)

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 11 kwie 2007, 16:59

Gdyby nie było do zrobienia to nie byłoby tego filmu.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 11 kwie 2007, 21:48

A mnie się wydaje, że mało kto by wpadł na taki pomysł. Teraz każdy to widział, ale na mnie zrobiło duże wrażenie. A co do sterowania no to tak, widziałem, że mikrokontrolerem :grin: , ale mi chodziło tak dokłaniej, tam przecież było bardzo dużo LED-ów, jeśli się nie mylę, to 125, to troszkę mniej niż portów w mikrokontroerze :grin: . Oczywiście i to jest do zrobienia, ale ogólnie to bardzo fajny patent, bynamniej ja jeszcze takiego nie widziałem i myślę, że gość jest pomysłowy :wink:. Ocenić jest łatwo, ale wpaść na patent troszkę trudniej.

Mnie tam oświetlenie zawsze pasjonowało i już sporo funduszy na to poszło. Heh jak by to jego cudo miało jakieś 10 X 10m, i uwieszone było pod sufitem sali, to pewnie kilka osób o próg by się potknęło :grin:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 kwie 2007, 22:05

A może by zamiast tak sterować taki trójwymiarowy sześcian mikroprocesorem, wykorzystać w tym celu rozbudowaną iluminofonię, która w tak efektowny sposób zobrazowała by muzykę? Przykładowo, kanał lewy steruje osią X, kanał prawy osią Y, suma (może różnica) kanału L i R osią Z, do tego iluminofonia kanał wysoko tonowy - dioda niebieska, kanał średnio tonowy - dioda zielona, kanał niskotonowy - dioda czerwona. Diody oczywiście trójkolorowe RGB. Jednak koszt takiej iluminofonii też byłby znaczny, taki sześcian zbudowany z 10 diod LED w każdej osi XYZ daje aż 1000 diod, każda ma cztery nóżki, które trzeba okablować. Ogromny koszt i praca do wykonania, choć uzyskany efekt powinien to zrekompensować.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 12 kwie 2007, 7:10

robson pisze:A co do sterowania no to tak, widziałem, że mikrokontrolerem :grin: , ale mi chodziło tak dokłaniej, tam przecież było bardzo dużo LED-ów, jeśli się nie mylę, to 125, to troszkę mniej niż portów w mikrokontroerze :grin:
Zastopuj filmik na 02:26 i sie przyjrzyj "na czym" zostało to zrobione. To zwierzę ma troszkę wiecej pinów niz zwykły mikrokontroler, pozatym raczej na pewno diody są połaczone w matrycę i sterowane są mulitpleskowo (np kolumnami). Czy do zwykłego wyświetlacza 7-segmentowego, powiedzmy ośmiocyfrowego puściłbyś 64 + 8 pinów mikrokontrolera? Zapewne nie, bo wystarczy 8+8 a nawet 8+3 (stosując demultiplekser) albo stosując rejestr przesuwny powiedzmy 3 + 3 albo wręcz tylko 3?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 12 kwie 2007, 7:32

Może zrealizował to tak jak mówisz, ale nawet gdby wyszło za dużo wyprowadzeń, nikt nie mówi że trzeba to sterować jednym mikrokontrolerem... To nietypowe rozwiązanie, ale mikroprocków ostatecznie mogło by być kilka...

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 12 kwie 2007, 7:39

Kulpina po co kilka procków? Żeby więcej kosztowało i miejsca zajmowało. Tak naprawde łatwiej zrobić na jednym niż na kilku. Jak zrobisz na kilku to każdy musi miec oprogramowanie. Chciałoby Ci się tyle pisać?

Fajna zabawka, troszke śmieszne, bo poradził sobie z tym mikroprocesor AVR :P Bardzo mnie ciekawi ile facet robił te urządzenie :)

A jak te diody tam wiszą w powietrzu?

Pozdrawiam

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 12 kwie 2007, 7:52

radzio pisze:Zastopuj filmik na 02:26 i sie przyjrzyj "na czym" zostało to zrobione.
A mnie bardziej teraz ciekawi jak to się wszystko trzyma i jak są doprowadzone
sygnały do tych diodek...Całość wygląda dość delikatnie, powiedziałabym - filigranowo.
Taki duży sześcian składający się z małych sześcianików to chyba można zrobić
jako konstrukcję przestrzenną z krzyżaków do układania płytek i cienkich rurek z tworzywa.
Zakładając sterowanie multipleksowane (jedyna sensowna możliwość),
to może po sześcianie rozprowadzić taką jakby "szynę RGB" (3 lub 4 linie),
ale i tak pozostaje 125 osobnych przewodów do wybierania konrektnych ledów.
125 diodek to sporo połączeń, więc jak ledki umocować aby nie wyszła plątanina?

N.

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 12 kwie 2007, 11:07

tasza pisze:
radzio pisze:Zastopuj filmik na 02:26 i sie przyjrzyj "na czym" zostało to zrobione.
A mnie bardziej teraz ciekawi jak to się wszystko trzyma i jak są doprowadzone
sygnały do tych diodek...Całość wygląda dość delikatnie, powiedziałabym - filigranowo.
Taki duży sześcian składający się z małych sześcianików to chyba można zrobić
jako konstrukcję przestrzenną z krzyżaków do układania płytek i cienkich rurek z tworzywa.
Zakładając sterowanie multipleksowane (jedyna sensowna możliwość),
to może po sześcianie rozprowadzić taką jakby "szynę RGB" (3 lub 4 linie),
ale i tak pozostaje 125 osobnych przewodów do wybierania konrektnych ledów.
125 diodek to sporo połączeń, więc jak ledki umocować aby nie wyszła plątanina?

N.
Zdaje mi się, że przewody są umieszczone w tych rurkach.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 12 kwie 2007, 16:07

Mi się wydaje że diody po prostu mają połączone koncówki przy pomocy nie wyginającego się drutu... Można będzie wtedy sterować multipleksowo i nie bedzie problemu...

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 13 kwie 2007, 13:45

A wiesz jakby wyglądała taka siatka z drutów :?: Jedna dioda RGB ma przecież aż 4 nóżki... To nie jest zbyt, możliwe. To musi być jakoś lepiej pomyślane :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 13 kwie 2007, 14:26

No ale tam było ciemno... Nie można zobaczyć dokładnie czy były te druty i wydaje mi się że w którymś momencie właśnie było widać te druty. Pozatym każda koncówka musi byc gdzies podłączona wiec siatka wyjdzie tak czy tak

ODPOWIEDZ