liczby zespolone - jak je obliczać

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
KamKamil
-

liczby zespolone - jak je obliczać

Post autor: KamKamil » 06 mar 2007, 18:24

witam
wie ktoś jak przeliczyć liczbę zespoloną 2 + j2 z postaci algebraicznej na posać wykładniczą. Chodzi mi przedewszystki o tok postępowania i wzory, a nie sam wynik.

P.S
Wiem że wzory mozna znaleśc na wielu stronach, ale niewiem jak z nich skorzystać

Z góry dziękuje za pomoc

---------
Proszę podczas pisania postów uwzględniać zasady polskiej pisowni. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez KamKamil, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 06 mar 2007, 18:45

Idea liczb zespolonych polega na rozszerzeniu osi liczb rzeczywistych o oś liczb urojonych, co daje nam w efekcie płaszczyznę liczb zespolonych.
Narysowałem to na szybko i obrazek jest niżej. Współrzędne punktu reprezentującego naszą liczbę opisujemy w praktyce na dwa sposoby:
1. Za pomocą położenia rzutu prostopadłego na osie.
2. Za pomocą odległości od środka oraz kąta między prostą przechodzącą przez punkt (0, 0) a punktem przedstawiającym naszą liczbę.

Przeliczenie, na podstawie poniższego obrazka to już czysta matematyka z wykorzystaniem odwrotnych funkcji trygonometrycznych (a konkretnie tylko jednej: arctg) i wzoru na przekątną prostokąta.
Załączniki
zesp.GIF
Reprezentacja liczby zespolonej
(2.07 KiB) Pobrany 2112 razy

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 mar 2007, 19:30

2+2j (punkt o wsp 2 na osi rzeczywistej i 2 na osi urojonej) wg powyższego rysunku tworzy kąt φ=45° czyli w radianach φ=¼pi. Moduł liczby to odległość punktu od środka ukł. wsp. czyli |z| = √(2²+2²) = 2√2. Wzór na postac wykładniczą to z = |z|*e^jφ. Po podstawieniu mamy z = 2√2*e^(¼j*pi). Mam nadzieję, że dobrze pamiętam, miałem to na algebrze w zeszłym semestrze :)

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 13 mar 2007, 19:13

Generalnie wystarczą podstawowe wiadomości z trygonometrii funkcja sin i cos , oraz podstawy elektrotechniki St.Bolkowskiego. Początkującym polecam rysowanie wektorów, tak jak w jednym z poprzednich postów pomaga to w przeliczeniach i pozwala wyłapać błędy.

ODPOWIEDZ