witam
wie ktoś jak przeliczyć liczbę zespoloną 2 + j2 z postaci algebraicznej na posać wykładniczą. Chodzi mi przedewszystki o tok postępowania i wzory, a nie sam wynik.
P.S
Wiem że wzory mozna znaleśc na wielu stronach, ale niewiem jak z nich skorzystać
Z góry dziękuje za pomoc
---------
Proszę podczas pisania postów uwzględniać zasady polskiej pisowni. ZbeeGin
liczby zespolone - jak je obliczać
liczby zespolone - jak je obliczać
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez KamKamil, łącznie zmieniany 1 raz.
Idea liczb zespolonych polega na rozszerzeniu osi liczb rzeczywistych o oś liczb urojonych, co daje nam w efekcie płaszczyznę liczb zespolonych.
Narysowałem to na szybko i obrazek jest niżej. Współrzędne punktu reprezentującego naszą liczbę opisujemy w praktyce na dwa sposoby:
1. Za pomocą położenia rzutu prostopadłego na osie.
2. Za pomocą odległości od środka oraz kąta między prostą przechodzącą przez punkt (0, 0) a punktem przedstawiającym naszą liczbę.
Przeliczenie, na podstawie poniższego obrazka to już czysta matematyka z wykorzystaniem odwrotnych funkcji trygonometrycznych (a konkretnie tylko jednej: arctg) i wzoru na przekątną prostokąta.
Narysowałem to na szybko i obrazek jest niżej. Współrzędne punktu reprezentującego naszą liczbę opisujemy w praktyce na dwa sposoby:
1. Za pomocą położenia rzutu prostopadłego na osie.
2. Za pomocą odległości od środka oraz kąta między prostą przechodzącą przez punkt (0, 0) a punktem przedstawiającym naszą liczbę.
Przeliczenie, na podstawie poniższego obrazka to już czysta matematyka z wykorzystaniem odwrotnych funkcji trygonometrycznych (a konkretnie tylko jednej: arctg) i wzoru na przekątną prostokąta.
- Załączniki
-
- zesp.GIF
- Reprezentacja liczby zespolonej
- (2.07 KiB) Pobrany 2112 razy
2+2j (punkt o wsp 2 na osi rzeczywistej i 2 na osi urojonej) wg powyższego rysunku tworzy kąt φ=45° czyli w radianach φ=¼pi. Moduł liczby to odległość punktu od środka ukł. wsp. czyli |z| = √(2²+2²) = 2√2. Wzór na postac wykładniczą to z = |z|*e^jφ. Po podstawieniu mamy z = 2√2*e^(¼j*pi). Mam nadzieję, że dobrze pamiętam, miałem to na algebrze w zeszłym semestrze